Geçen pazar günüydü.

Mahalli İdareler Genel Seçimleri için seçmen sandık başına gitti.

Bulunduğu duruma göre; büyükşehir, il, ilçe, belde belediye başkanı ve il, ilçe, belde belediye meclisi üyeleri ile köy/mahalle muhtar ve aza/ihtiyar heyetleri için tercihini yaptı.

Kesin sonuçlar açıklanmadı ama bir çok yerde de mazbatalar alınarak, bölgede yeni döneme başlandı.

Sonuçlanmayan bölgelerle ilgili gelişmeler de devam ediyor.

Ülkemizde 81 il bulunuyor. Bunların 30’u büyükşehir statüsünde yer alıyor. Büyükşehir belediyesi bulunan 30 ilde 15 AK Parti, 11 CHP, 3 HDP ve 1 de MHP’li başkan seçildi.

51 il (merkez ilçe) belediyesinde de AK Parti 24, CHP ve MHP 10’ar, HDP 5, TKP 1 ve bağımsız aday da 1 ilde başkan çıkardı.

973 ilçede ise 335’i AK Parti, 191’i CHP, 145’i MHP, 50’si HDP, 19’u İYİ Parti ve 33’ü de bağımsız ya da diğer siyasi partilerde başkanlık koltuğuna oturdu/oturacak!

Türkiye’de belde statüsü taşıyan 386 beledeyinin de 202’si AK Parti’den, 89’u MHP’den, 51’i CHP’den, 26’sı bağımsız ya da diğer siyasi partilerden, 12’si HDP’den ve 6’sı da İYİ Parti’den belediye başkanı oldu.

Ülkemize hayırlı olur, inşallah!

**

Hatırlanacaktır.

31 Mart seçimlerine gidilirken; AK Parti ile MHP ‘Cumhur İttifakı’nı oluşturdu. Birçok bölgede seçime birlikte girmelerine rağmen, yine bazı bölgelerde ise ayrı ayrı aday çıkardılar.

Diğer yanda ise seçimden önce ‘Millet İttifakı’ oluşturuldu; CHP ve İYİ Parti tarafından. Bunlarda birçok yerde tek adayla seçime girdiler. Ayrı ayrı aday gösterdikleri yerlerde oldu.

Yine bazı siyasi partiler de kendilerine ‘Cumhur İttifakı’ ve ‘Millet İttifakı’ destekçileri dediler. Yani aday göstermedikleri yerlerde de bu iki ittifakı konumuna göre desteklediler.

Kesin olmayan seçim sonuçlarına göre; Cumhur İttifakı yüzde 51,64 ve Millet İttifakı da yüzde 37,57 oranında oy aldılar.

Cumhur İttifakı’nda AK Parti yüzde 44,33 oy alırken, MHP ise yüze 7,31 oy oranına ulaştı.

Millet İttifakı’nın içinde olan CHP oy oranı olarak yüzde 30,12’yi bulurken; İYİ Parti ise yüzde 7,45 oy aldı.

Seçimlerde HDP’nin oy oranı yüzde 4,24 olurken, diğer bağımsız aday ya da siyasi partilerin oy oranı ise yüzde 6,55’te kaldı.

**

Bu seçimler sadece belediyelerde değil, muhtarlıklarda da değişim yaşattı.

Kahramanmaraş’ın 695 mahallesinde çok sayıda yeni muhtarlar çıktı. Koltuğunu zor da olsa koruyan muhtarlar yok değil, fark atarak kazanan eski muhtarlar da var elbette.

Muhtarlık seçimleri özellikle kırsal kesim kabul edilen yerleşim yerlerinde küçümsenmeyecek şekilde tatsızlıklarla sonuçlandı.

Okuyorsunuz da takip de ediyorsunuzdur, medyadan!

Muhtar seçilemeyince yaptırdığı parkı adeta ‘yok eden’ isimler de var.

Yeni seçilen ve sonrasında ‘kurban’ kesen ve ayırımsız herkesi yemeğe davet eden de oldu.

**

Türkiye’de seçimler tarihine baktığımızda 1946 yılı karşımıza çıkıyor. Cumhuriyet kurulduktan sonra 23 yıl boyunca ‘tek parti’li seçim sistemiyle yönetilen Ülkemiz, bu seçimlerle birlikte çok partili sisteme geçiş yaptı.

Yıl 2019.

Aradan geçen 73 yılda 19 genel (milletvekilliği), 15 yerel (mahalli idareler) 7’de referandum (anayasa değişikliği) oylaması yapıldı.

Yani 41 kez sandık başına gidildi, ülkemizde…

Bu demektir ki; neredeyse her 2 (iki) yılda bir sandık konuldu, seçmenin önüne.

Ama şuna da dikkat çekmek gerekir:

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Pazar akşamı yaptığı bir konuşmasında “Bazıları kendini darı ambarında sanıyor. Şunu bilmeleri lazım, 4,5 yıl bu kardeşiniz Cumhurbaşkanı mı, AK Parti iktidar mı, dolayısıyla Cumhur İttifakı olarak parlamentoda mıyız? Bu yolda nasıl şu ana kadar geldiysek yine bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğiz” minvalinde sözler söyledi.

Anladığımız şu: Eğer bir erken genel ya da yerel seçim kararı veya bir referandum kararı alınmazsa seçimler 4,5 yıl yok.

Belki de, ülkemizin bu yerel seçimler sonrasındaki en büyük kazancı, seçimsiz geçecek 4,5 yıldır.

Türkiye ekonomisi bu kadar seçimi nasıl kaldırıyor veya kaldırıyor mu?

Seçim dönemlerinde siyasi partilere yapılan devlet yardımları bir yana, yardım alamayan siyasi partiler ve bağımsız adaylar ne kadar bir maliyet ortaya koyuyor?

Düşünün.

**

Yeniden bir planlama yapmak ve uygulamak olabilir.