CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Kahramanamraş’ta Afet ve Acil Durum Başkanlığı’nın (AFAD)  yeni kampüs binası ve Necip Fazıl Hastanesi gibi stratejik öneme sahip kurumların birinci dereceden deprem riski bulunan fay hattı bölgesi üzerine inşa edilmesine çok sert tepki gösterdi.

Öztunç konuya dair yaptığı yazılı açıklamada, oldukça verimli tarım arazisi olarak değerlendirilebilecek ve inşaat yapımı için kusurlu sayılan bu alanlarda yürütülen projelerin arka planında ‘rant’ gerçeğinin olduğunun altını çizdi.  CHP’li Ali Öztunç, AFAD’ın yeni kampüs binası ve Necip Fazıl Hastanesi’nin yüksek deprem riski taşıyan fay hattı üzerine yapılmasına ve 18 yıldır çürük raporu olmasına rağmen 6 bin öğrenciyle eğitim verilmeye devam eden Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu’nu bekleyen büyük tehlikeye dikkat çekti.

İMDADA YETİŞECEK KURUMLARDA RANT HESABI

Olası bir deprem durumunda ilk ve en büyük zararı görecek bölgelere kent için oldukça öneme sahip iki kurumun yerleştirilmesini sert bir dille eleştiren Ali Öztunç, “Hayati önemi oldukça yüksek olan iki kurumun yaşanacak olası felakette milletin idmanına yetişmesi imkânsız gibi görünüyor” dedi.

“Verimli toprağıyla tarımın yapıldığı deprem bölgesi kamu yatırımlarıyla cazibe merkezine dönüştürüldü” ifadeleriyle işin alt metnindeki gerçeğe ışık tutmak isteyen Öztunç, “Peki, tüm kusurlara rağmen bu bölgeye bu denli yatırım yapılmasının arkasında ne olabilir. Tabiî ki rant…” dedi.

ÖZTUNÇ’UN AÇIKLAMALARININ TAMAMI

“Kahramanmaraş, Doğu Anadolu fay hattının etki alanı içerisindedir. Ancak, depreme hazırlık konusunda Kahramanmaraş’ta birkaç bina dışında önlem alındığını söylemek mümkün değildir.

Önlem almak bir yana, bugün Kahramanmaraş’ta deprem anında ayakta kalması gereken en önemli kurum olan AFAD’ın kampüs binasının yeri tartışılmaktadır.

AFAD, Kahramanmaraş’ta Necip Fazıl Şehir Hastanesi binasının hemen arkasında bulunan 100 dekarlık araziye 18 bin 500 metrekare kapalı alanı olan kampüsü inşa etti.

Yıllar önce Necip Fazıl Şehir Hastanesi yapılırken, bölgenin birinci derece deprem bölgesi olduğu biliniyordu ve konu günlerce tartışılmıştı. Aradan yıllar geçti, memlekette yer kalmamış gibi, bile bile fay hattının üzerine bu kez AFAD kampüs kurdu.

Doğru ve gerekli olan bu yatırımın şehrin en kırılgan fay hattının üzerine kurulmuş olması, olası bir depremde AFAD’ın kendine bile hayrının olmayacağını göstergesidir.  Kampüsün kurulduğu alan tam bir felaket bölgesidir. Birinci derece deprem bölgesi olan Kahramanmaraş’ta, kampüsün en kırılgan fay hattının tam üzerine kurulması, akıl ve bilimle izah edilemez. Bölgede kuvvetli bir depremde taş taş üstünde kalmayacaktır. Bir felaket yaşanmadan gerekli önlemler mutlaka alınmalıdır.

Hayati önemi oldukça yüksek olan iki kurumun yaşanacak olası felakette milletin idmanına yetişmesi imkânsız gibi görünüyor. Çünkü tesislerin bulunduğu alanlar depremde ilk zararı görecek bölgelerin başında geliyor.

Verimli toprağıyla tarımın yapıldığı deprem bölgesi kamu yatırımlarıyla cazibe merkezine dönüştürüldü. Peki, tüm kusurlara rağmen bu bölgeye bu denli yatırım yapılmasının arkasında ne olabilir. Tabiî ki rant…”

“GAZİ KIŞLASI OLMASI GEREKEN YERE YAPILMADI”

“Gazi Kışlası’nın yer aradığı biliniyor. Kışlanın olduğu bölgeye bu kampüs yapılabilir ve şehrin içindeki tesisin olaylara müdahale hızı açısından çok büyük avantaj sağlanabilirdi. Fakat birilerinin çıkarlarına uymamış olacak ki, olması gereken yere yapılmadı tesis.

Halktan gizlenen gerçeklerin ve Kahramanmaraş’ımıza yapılan ihanetin ortaya çıkartılması adına konuyla ilgili inceleme yapılması, ilgili bakanlıkların ve savcılıkların bir an önce harekete geçerek halkına ihanet edenleri ortaya çıkartılması gerekmektedir.

Kahramanmaraş sütçü imam üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu binasında 18 yıldır çürük raporu olmasına rağmen hala eğitim verilmektedir. Okul fay hattının üzerinde yani olası bir depremde 6 bin öğrenci ve eğitim görevlisinin hayatı tehlikede. 

Okulda yangın tatbikatı deprem tatbikatı bile yapılamıyor 6 bin öğrenci aynı anda hareket ederse okul yıkılır diye. Üstelik Elazığ da yaşanan depremden sonra binada oluşan hasarları 30 liralık boyayla kapatmaya çalıştılar. Lütfen bu sesi görevli merciler duysun ve gerekli adımları atsın.”

Editör: TE Bilisim