Malatya’da kayısı için önemli bir pazar olan Şire Pazarının yetersiz olduğunu dile getiren ve dünyanın kuru kayısı ihtiyacının yüzde 80’inin karşılandığı Malatya’da kayısının pazarlama sorununun yıllardır konuşulduğunu ancak bir türlü çözülemediğini belirten Fendoğlu, “Şire Pazarı iyi bir pazar gibi görünse de bugünkü dijital çağda altyapısı hiç yoktur” dedi.

Şire pazarının daha önce yapılan ve günkü şartlara göre yeterli olduğunu ancak şuan yetersiz kaldığını aktaran Fendoğlu, "Dijital çağda altyapı hiç yok ihracat için tır girmez, banka yok, gümrükleme yok. Malı dükkandan alıp, gidebilecek bir sistem yok. Dolayısıyla kayısı borsasının elinde 70 dönüm bir arazi var. Şehir mezarlığın orada bura ile takas edip burayı parayı alıp, başka bir şekilde kullansın ama o 70 dönem içerisinde yepyeni alt yapısı ile beraber ihracatçının rahatça girip, çıkabileceği bir pazar oluşturulabilir. Alttyapı yapmadan kayısıyı pazarlayıp ve bir yere getirmemiz mümkün değil. Çok ilkel şartlar altında yapıyoruz. Yeni yer yapıp, buraya taşırsak burayı uluslararası bir pazara dönüştürürsek ondan sonraki yatırımlar pazarlamaya yönelik olacaktır" ifadelerine yer verdi.

Kayısı Festivalinin 5 yıldır yapılmadığını da anımsatan Fendoğlu, "Fuar, Malatya’ya hakikatten ciddi bir katkı sağlamaktadır. İzne ve yurt dışında gelenler kendilerini fuarı göre ayarlamaktadırlar. Yurtdışındaki fuarlar, özellikle de Berlin fuarına ne yapıp, ne edip, fuara mutlaka katılmamız şart. Çünkü bütün dünya orada toplanıyor dünyanın her yerinden gelen tüccarlarla bağlantı kuruluyor ve kayısı pazarlama açısından çok önemli gıda fuarı" şeklinde konuştu. THY ile 6 aylık süre zarfında kayısının uçaklarda dağıtılması yönünde bir anlaşma yapıldığını ancak sonrasında bunun da iptal olduğunu hatırlatan Fendoğlu, şöyle konuştu:

“Sebebi ise uçaklarda dağıtılan kayısının niteliksiz ve sağlıksız olmasıydı. Bu da bizim için bir olumsuz durumdu. Öyle bir anlaşma yapacaksak İstanbul'daki bir tüccarla değil Malatya’da Malatya’daki esnaflarımız da yapmalıyız ki adam malı verdiğinde utanmayalım. Biz İstanbul'dakine gidip nerede hesap sorabiliriz. Ama buradaki esnaf olsa, yakasına yapışabiliriz iyi kayısı vereceksin diye. Yani bu içe dönük bir pazarlama, siyasilerin aracılığıyla bakanlıklarla görüşülüp çözülebilecek bir mesele.Malatya için iyi oldu. Daha önce de Malatya kenevir yetiştirme noktasında izin verilen şehirlerden bir tanesiydi. Tabii Tarım İl Müdürlüğü çalışma aşamasında belirli bölgeleri tercih edecekler, çünkü ürünün yetişmesi diğer ürünler gibi değil biraz pazarlıklı ve pahalı ürün yakın zamanda da kriterlerinde açıklarlar. Malatya açısından çok iyi oldu.Siyasi olarak bu arkadaşların kendi kendilerini değerlendirmesi gerekiyor. Aday olamayınca belki bağlı bulunduğu parti’ye kızgınlığa girip, başka bir partinin aday olmuştur. Malatya da bir Kürt Türk ayrımı yapamam çünkü hepimiz biriz.  Oy meselesine gelince de biz her yerden oy alırız.”

MHP'li Fendoğlu, Malatya'da AK Parti'de aday adayı olup ancak aday gösterilmeyince bağımsız seçimlere girecek olmasını da değerlendirerek, "Bunların seçimde başarılı olup, olamayacaklarını hep beraber göreceğiz. Ben hiç birinin başarılı olacağını düşünmüyorum. Çünkü eğer içlerindeki duyguyu yıllardan beri saklamış bugün gün yüzüne çıkarıyorlarsa iki yüzlülük yapmışlardır. Baştan söylemeleri gerekirdi. Eğer kendi yüzlerini yıllarca saklayıp, ben yoksam şehir veya belediye biter zihniyetindelerse başından beri yanlış yapıyorlar demektir. Bu gibi söylemlere itibar etmiyoruz, vatandaşta itibar etmiyor, kim olursa olsun. Cenab’ı Allah böyle bir güzel memleket vermiş bizlere, siyasi düşünmeden her birlikte el ele verip Gaziantep’i, Kayseri’yi, Kahramanmaraş’ı, Denizli’yi geçmemiz lazım. 80’li yıllarda biz bu fırsatı kaçırdık Antep, Kayseri gibi illerle nüfus, ekonomi, sosyal olarak hiçbir farkımız yoktu. Biz sürekli eksiye gittik. Üstelik Özal dönemi geçirdik. 36-37 işletmeci genel müdürümüz vardı. Türkiye'nin gözbebeği durumundayız. Bir tek rahmetli Özal’ın şahsi gayretiyle yaptığı araştırma hastanesi var. Allah iyi ki yaptırmış. Biz elimizdekileri tutamayıp, yenilerinin peşine düştük. Battalgazi Devlet Hastanesi’nin geri yapılsın diye biz Malatya halkı olarak hakikaten sahip çıkmalıyız. Vekil olarak konuşmuyorum vatandaş olarak konuşuyorum, biz sahip çıkmazsak inanın bir başkası gelip sahip çıkar" diye konuştu.

İHLAS HABER AJANSI

Editör: TE Bilisim