Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) Üyesi ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, son dönemde çok fazla oranda artış gösteren konkordato ilanları sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan kötü durumdaki Türkiye ekonomisinin Kahramanmaraş’a ne ölçekte yansıdığının bilgisini istedi.

Öztunç, yaptığı açıklamada “Ekonomik sıkıntıların her geçen gün artmasından dolayı meslek sahipleri, esnaf ve ticaretle uğraşan vatandaşlar ciddi sıkıntılarla boğuşurken, özellikle son 4 ayda konkordato ilan edenlerin ardı arkası kesilmiyor” ifadesini kullanırken, en fazla konkordato ilanının İstanbul’dan yapıldığı bilinirken, yıllar sonra Kahramanmaraşlının hakkını savunuyor.

Kahramanmaraş’ın sorunlarını cesurca Meclis kürsüsünden dillendirmesiyle kente yeni bir soluk getiren CHP’nin çalışkan ismi Ali Öztunç, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yazılı olarak cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği önergesinde, Kahraman Mas’ta son iki yılda konkordato ve iflas erteleme kararı almış şirket sayısının kaç olduğunu sordu.

“BORÇLULUK ORANI 16 YILDA 15 KAT ARTTI”

Önergesinde somut ekonomik veriler ışığında ülkenin geldiği son noktayı değerlendiren Öztunç, şu ifadeleri kullandı:

“Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun verilerine göre bankalardan kullanılan toplam kredi miktarı 2002 yılı sonu itibariyle 29.5 milyar dolar iken, Eylül 2018 sonu itibariyle kredi tutarı toplam 434 milyar dolara ulaşmıştır. Bu da gösteriyor ki ülkedeki borçluluk miktarı son 16 yıl içinde yaklaşık 15 kat artmıştır. Bu miktara şirketlerin yurt dışından kullandıkları krediler dahil değildir.

Bu verilerden de anlaşılacağı gibi Türkiye’de hem vatandaşların hem de reel kesimde faaliyet gösteren şirketlerin borçluluk düzeyi oldukça yüksektir. Ekonomik aktivitenin yavaşlamasıyla birlikte şirketler borçlarını ödemekte zorluk yaşamaktadır.  Son günlerde aralarında köklü ve büyük holdinglerin olduğu çok sayıda şirketin mahkemelere başvurarak konkordato ve iflas erteleme kararı aldıkları bilinmektedir.”

Öztunç’un Kahramanmaraş adına Bakan Berat Albayrak’tan cevap beklediği sorular şöyle:

  1. Son iki yıl içinde Kahramanmaraş’ta konkordato kararı almış şirket sayısı ile iflas erteleme kararı almış şirket sayısı kaçtır?
  2. Kahramanmaraş’ta Konkordato ve iflas erteleme kararı alan şirketlerin sektörel dağılımı nedir?
  3. Kahramanmaraş’ta son iki yıldaki protestolu senet tutarı TL cinsinden toplamda ne kadar olmuştur?
  4. Kahramanmaraş’ta son iki yılda vatandaşların borçlarına istinaden bankaların el koyduğu taşınmazların sayısı ve değeri nedir

MARASPOSTA

Editör: TE Bilisim