Doktorum TV youbute kanalı


Öksürük, insan vücudunun ani bir tepkisi ve refleksidir. Günlük yaşamda ve klinik uygulamada çok yaygın bir semptomdur. Bir çok kişi hayatı boyunca sürekli öksürük atakları geçirir.

Öksürük vücudun balgam veya yabancı tahriş edici maddeleri boğazdan temizlemek için kullandığı bir refleks aktivitedir. Akciğerlerden havanın hızlı bir şekilde atılması şeklinde gerçekleşir.

Toz, alerjen, kirlilik veya duman gibi tahriş edici ajanlar, üst ve alt solunum yollarına girdiğinde, beyne mesaj gönderen sinirleri uyarır ve merkezi sinir sistemi onların varlığından haberdar edilir. Uyarıyı alan beyin, göğüs ve karın kaslarına ilgili maddeyi uzaklaştırması için emir verir. Böylece kaslar kasılarak akciğerlerdeki havayı öksürük yoluyla ani bir şekilde dışarı atar. Ara sıra görülen öksürük normal ve sağlıklı bir durumdur. Fakat birkaç hafta boyunca devam eden veya renksiz veya kanlı balgamla birlikte görülen öksürük tıbbi yardım gerektiren bir durumu gösterebilir.

Kronik öksürük nedenleri nelerdir?

Tütün kullanımı hemen her zaman kronik solunum yolu problemleri ile ilişkili olması nedeniyle kronik öksürük nedenleri arasında da başta gelir. Aynı zamanda bu nedenle ortaya çıkan öksürüğün kendine has bir sesi bulunur.

Kronik öksürüğe neden olabilen durumlardan bazıları şunları içerir;

· Sigara kullanımı,

· Geniz akıntısı,

· Solunum yollarını döşeyen mukoza tabakasında kuruluk,

· reflü hastalığı,

· Astım,

· Solunum yolu alerjileri,

· Bazı ilaçlar (Örneğin ACE inhibitörleri),

· Kistik fibrozis,

· KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalıkları),

· Üst solunum yolu ve yutma kaslarının koordinasyonunu zayıflatan  hastalıklar,

· Tüberküloz,

· Akciğer mantar enfeksiyonları,

· Akciğer embolisi,

· Akciğer kanseri.

Editör: TE Bilisim