A Millî Takımımızın yeni teknik direktörü Stefan Kuntz'un resmi imza töreni bugün Riva Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde gerçekleştirildi.

Orhan Saka Salonu'nda düzenlenen imza törenine Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, TFF 1. Başkan Vekili Servet Yardımcı, Başkan Vekilleri Mehmet Baykan, Erhan Kamışlı ve Ali Düşmez, Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi, Milli Takımlar Sorumlusu Hamit Altıntop, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Çağlar, Hasan Akıncıoğlu, İsmail Erdem, Nuri Akın, Mustafa Hacıkerimoğlu, Selim Soydan ve TFF Genel Sekreteri Kadir Kardaş katıldı.

Törende bir konuşma gerçekleştiren ve Stefan Kuntz ile 3 yıllık anlaşma yaptıklarını belirten TFF Başkanı Nihat Özdemir, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Bugün Türk futbolu için yeni bir döneme başlıyoruz. A Milli Takımımızın yeni teknik direktörü Sayın Stefan Kuntz ile imza törenimizi birazdan gerçekleştireceğiz.

Öncelikle, Şenol Güneş hocamıza bugüne kadar olan katkıları için teşekkür etmek istiyorum. Sayın Şenol Güneş, çok değerli, dünya tecrübesinde bir isim ve A Milli Takımımıza unutamayacağımız hizmetlerde bulundu. Kendisine bir kez daha, bundan sonraki yaşamında, sağlık ve başarı diliyorum.

Bildiğiniz gibi, kan değişiklikleri, futbolun doğal akışında her zaman var. Son dönemde yaşanan süreç üzerine Şenol Güneş hocamızla görüşmeler yaptık ve karşılıklı mutabık kalarak, yollarımızı ayırdık. Ardından da, yönetim kurulumuzda değerlendirmeler yaparak, Stefan Kuntz isminde karar kıldık. Sayın Kuntz, futbol anlayışı, kariyeri ve disiplininin yanı sıra, son 5 yılda 3 kez Avrupa Şampiyonası finali oynatıp 2 şampiyonluk kazandığı Almanya U21 takımının tarihindeki en başarılı teknik direktörü olarak ülkemize geldi. İnşallah, kendisi kazanacağı başarılarla Almanya için bir kayıp, Türkiye için ise kazanç olacaktır.

Yeni hocamızla, ilk sınavı, Ekim ayındaki maçlarımızda vereceğiz. Öncelikle, kalan 4 maçta, özellikle Norveç maçında, tüm ülkemizi, Milli Takım etrafında birleşmeye davet ediyorum. Başaracaksak hep birlikte başaracağız. A Milli Takımımız, her şeyin üstünde ve hepimizin vazgeçilmez tutkusudur. Başka Milli Takımımız da yok. 20 yıl sonra Dünya Kupasına katılmayı istiyoruz ve inşallah da bunu başaracağız. Hiç arzu etmiyoruz ama eğer ki başaramazsak, gerekli dersleri çıkaracağız ve yeniden ayağa kalkıp, yolumuza devam edeceğiz. Hemen önümüzdeki turnuvaya, yani Almanya’da düzenlenecek 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine hazırlanacağız.

Buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Her ne skorlar alırsak alalım, Çocuklarımızı, hocamızı tartışma konusu yapmayalım. Lütfen; Stefan Kuntz’u yerli-yabancı meselesinin içine çekerek kendisini yıpratmayalım. Sayın Kuntz, A Milli Takımın tarihteki ilk yabancı hocası değil. Neticede bu bir bayrak yarışıdır. Bayrak, bir değerli hocadan diğer değerli bir hocaya geçmiştir. Biz kendisine inanıyoruz, güveniyoruz. Uzun yıllar da birlikte beraber çalışmak istiyoruz.

Yeni görevinde Sayın Kuntz’un en büyük yardımcısı Sayın Hamit Altıntop olacaktır. Yeni süreçle birlikte Hamit Altıntop kardeşimiz, Milli Takımlardan sorumlu olacak ve tüm tecrübesini, enerjisini, gücünü ortaya koyacaktır. Hem Almanya hem Türkiye’yi en iyi şekilde bilen birisi olarak bizler ile hocamız arasında köprü görevini üstlenecektir.

Bu projeyi hayata geçirmemizde bize destek olan, Stefan Kuntz ile görüşme yapmamıza izin veren, her türlü kolaylığı sağlayan Almanya Futbol Federasyonuna, başkanlık görevini birlikte yürüten Sayın Peter Peters ve Sayın Dr. Rainer Koch ile Yönetim Kurulu’na da teşekkür etmeyi borç biliyorum. Türkiye ve Almanya Federasyonları arasındaki dostluğun simgesi olacak bir harekete imza attılar, sıcak iş birliği ve anlayış gösterdiler.

İlk günden itibaren, Almanya Futbol Federasyonu ve Stefan Kuntz ile yapılan görüşmeleri yürüten, altını çizerek söylüyorum değerli Başkan Vekillerim Sayın Servet Yardımcı ve Sayın Erhan Kamışlı ile Hamit Altıntop kardeşimize teşekkür ediyorum.  Yaptıkları çalışmalarla, bu anlaşmanın mimarı oldular. Yeri gelmişken, Sayın Selim Soydan abimize de teşekkür ediyorum. Tecrübesiyle 2.5 yılda Milli Takımımıza değerli katkıları oldu, hak etmediği eleştiriler de aldı. Kendisi, yönetim kurulu üyemiz olarak, futbola katkı vermeye devam edecektir.

Son olarak, dün Polonya’da Avrupa Şampiyonu olan Ampute Futbol Milli Takımımızı tebrik etmek istiyorum. İnançları, hırsları ve yürekleriyle bir kez daha tarih yazdılar, dünyaya, tüm sporculara örnek olacak bir başarı gösterip, ülkemizin gururu oldular. Tüm takımı, başarıda emeği olan herkesi kutluyorum. Federasyon olarak kendilerini desteklemekten büyük onur duyuyoruz.

Sözlerime son verirken, yeni dönemin A Milli Takımımız ve Türk futbolu için hayırlı olmasını diliyorum. Yeni çıktığımız yolda, Sayın Kuntz’a ve tüm ekibe başarılar diliyorum. Katılımınız için teşekkür ediyor, sizlere saygılar sunuyorum."

Başkan Nihat Özdemir, gelen bir soru üzerine, Stefan Kuntz ile imzaladıkları sözleşmenin tazminat maddesinden memnun olduklarını belirtti. Başkan Özdemir, Kuntz ve yolları ayırdıkları Şenol Güneş'in kontratlarındaki tazminat maddeleriyle ilgili bir soru üzerine, "Kuntz ile sözleşmemiz 3 yıl. Tazminat maddesi söz konusu. Stefan Kuntz, sağ olsun tazminat maddesi konuşurken bize teveccühde bulundu. İmzaladığımız tazminat maddesinden memnunuz. Şenol hocayla ise anlaşarak vedalaştık. Sözleşmede Şenol Güneş ile hak ettiği tazminatın yarısından aşağı bir rakama anlaşmamızı tamamladık. Karşılıklı sözleşmemizi sonlandırdık." ifadelerini kullandı.

Milli Takımlardan Sorumlu TFF Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Altıntop ise Stefan Kuntz'a güvendiklerini ve Alman teknik adamın başarılı olacağına inandıklarını belirtti.

Kuntz tercihinde kendisine duyulan güven dolayısıyla eski bir milli futbolcu olarak büyük gurur duyduğunu anlatan Altıntop, şunları kaydetti:

"Başkanımıza ve yönetim kurulu üyelerime bana bu sorumluluğu verdikleri için teşekkür ederim. Sorumluluğumun farkındayım. Ancak bunu birikimimle mutluluğa çevireceğimizden emin olabilirsiniz. Zor bir görev. Zoru seviyoruz. Ne yapmamız gerektiğini biliyoruz. Sayın Kuntz'u genç, modern ve taktiksel olarak en üst seviyede oynama hedefiyle tanıtmak istiyoruz. Görevinin bilincinde. Ben kendisiyle istişareler yaptım. Kalitemle ve birikimimle kendisini en iyi şekilde destekleyeceğime söz verdim. Kuntz'un da saha içinde en iyisini yapacağına inanıyoruz. Almanya'da Ümit Milli Takım'da 5 yıl görev aldıktan sonra A takımı hak ettiğine inanıyorum. İkinci vatanında bu şansı kendisine veriyoruz. Kendisine inanıyoruz. O da bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirecektir. Umarım en kısa zamanda çok iyi sonuçlarla ve güzel futbolla buluşmak üzere."

Hamit Altıntop ayrıca, A Milli Takım'ın son 5 maçta bekleneni veremediğini hatırlatarak yaşanan sıkıntıları analiz etmeye başladıklarını ve bir an önce 2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde Norveç ile yapacakları maça odaklanmaları gerektiğini kaydetti.

Stefan Kuntz ile büyük hedeflere ulaşacaklarına inandıklarını vurgulayan Altıntop, "Şenol hocamızla vedalaştıktan sonra 20-25 hocayla görüştüm. Türkiye'nin albenisi çok. Bunu herkes kabul ediyor. Ancak içeriden olmadıkları için Türkiye'mizin eksiklerini görmüyorlar. Bu gerçekleri kabul etmek ve mücadele etme zamanı. Bunda çok kararlıyız. Önemli olan bizim bu eksikleri görmemiz ve futbolcu kardeşlerimize gerçekçi yaklaşmamız. Eğitimde ve bilimde eksikleri görüyoruz. Bunu en kısa zamanda kapatmaya çalışacağız. Hedefimiz Norveç maçı. Bu maçta eskisi gibi birbirimizi en iyi şekilde destekleyelim. Bu çocukları enerjiyle el üstünde tutalım." değerlendirmesinde bulundu.

Atacakları adımlarla Türkiye'de futbol kültürünü ve sevgisinin artırmaları gerektiğine işaret eden Hamit Altıntop, şunları kaydetti:

"Hedefimiz eski heyecanı yaşatabilmek. Doğru futbol deyimleriyle doğru mesajı vermek. Duruşumuzla ve verdiğimiz mesajlarla bunu bağdaştırmak. Kendi problemlerimizi analiz etmeye başladık. Çözümleri nasıl giderebiliriz ve daha iyi futbol nasıl oynayabiliriz diye araştırmaya başladık. Bunu doğru ve modern futbolla hızlandırabiliriz. Milli takımın oynadığı son 5 maçın bir açıklaması yok. Hiçbir zaman bu kadar çaresiz olmadık, donuktuk. Bunda hepimizin payı var. Şimdi bunu değiştirme zamanı. Bilime ve eğitime çok önem vereceğiz. Kuntz'a her konuda yardımcı olmaya çalışacağız. İnşallah güzel futbol ve sonuçlarla burada güzel şeyler konuşuruz. Bu güzel oyunu güzel sonuçlarla kutlarız. En kısa zamanda sizlerle tekrar beraber olacağız. Futbolumuzu konuşacağız. İnşallah Türk futbolumuza bu güzel kararın doğru olduğunu ispatlayabiliriz. Saha dışında da bazı değişiklikler olacak. Medya ilişkilerimiz de daha yoğun olacaktır. Ben de daha fazla sorumluluk alıp sizinle bilgileri paylaşacağım."

A Milli Takımın yeni teknik direktörü Stefan Kuntz, bu göreve layık görüldüğü için gururlu ve mutlu olduğunu kaydetti.

Sözlerine "Merhaba Türkiye" diyerek başlayan Kuntz, "Hamit beni aradığında ilk hissettiğim şey gurur oldu. Son derece başarılı Türk Milli Takımı'nın teknik direktörü olacağım için gururluyum ve mutluyum. İşimiz bundan sonra başlayacak. Hepimiz, tüm gücümüzü toplayıp hızla Norveç maçına hazırlanacağız. En kısa sürede tamamen futbola odaklanacağız." şeklinde görüş belirtti.

Nihat Özdemir'e ve Hamit Altıntop'a kendisini bu göreve layık gördükleri için teşekkür eden Alman teknik adam, şunları söyled:

"Benim için bir tür evime dönmek gibi oldu. Beşiktaş'ta inanılmaz 1 yıl geçirdim. Türkiye'den erken ayrıldık diye anlatırım. Müthiş konukseverlikle karşılandık. Aileme Türkiye ile görüşmelerin iyi gittiğini söylediğimde çocuklarım ve eşim 'Biz de seninle gelebilir miyiz?' dedi. Bundan büyük iltifat yapmam mümkün olmayacaktır. Bana gösterilen bu inanca çok teşekkür ediyorum. Güç ve pozitif enerji doluyum. Oyuncuların potansiyellerini biliyorum. Türkiye'de futbola yapı kazandıracağız. Yeniden gururla Türk bayrağına bakarak başarılarımızı kutlayacağız. Oturup zaferlerden bahsetmek keyifli olacaktır. Bana duyduğunuz güven için teşekkür ediyorum."

Soruları da yanıtlayan ve A Milli Futbol Takımı'nın büyük bir potansiyelinin bulunduğuna dikkati çeken Kuntz, "Hamit, 'A Milli Takım'ın hocası olmak ister misin?' diye sorduğunda, motivasyonum ve sinir sistemimdeki bütün reseptörler kabardı. Bir coşkuya kapıldım. Buna duygular eklendiğinde bizi durduracak bir şey olmayacaktır. Türkiye, her zaman inanılmaz yetenekli futbolcuların yer aldığı ülke oldu. Genç Türk oyuncuların milli takıma ve profesyonel düzeye çıkmaları için gerekeni yapacağım. Tüm ülkenin bizimle gurur duymasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Milli takımda teknik direktörün görevi biraz da oyuncuları kulüplerinde oynadıkları gibi gözlemlemek" diyen Stefan Kuntz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İyimser bir insanım. Hep pozitif bakış açısıyla yola çıkmamız gerektiğini düşünüyorum. Birkaç yılda Türk halkıyla başarıları kutlamanın ne kadar güzel olduğunu söyleyeceğim. Başarılı bir milli takım antrenörü olmanın yanı sıra en iyi Türk Alman olmak istiyorum. Sizin göstermiş olduğunuzu bu konukseverlik beni sevindiriyor. Günün birinde gitmek istersem, hakkımda daha iyi bir seviyede görüş olduğunda Türkiye'den ayrılmak istiyorum."

Futbolculuk kariyerinde 1995-1996 sezonunda Beşiktaş'ta forma giyen Kuntz, şu görüşleri aktardı:

"Kesinlikle Türkçe öğreneceğim. Sahadayken aklıma Beşiktaş'ta oynarken kullandığım bazı kelimeler gelecektir. Baştan çok büyük fikirlerimi anlatmak istemiyorum. Oyuncularımla önce konuşmayı tercih ederim. Kulüplerle, antrenörlerle ve oyuncularla görüşeceğim. Hamit'in bana yardımcı olacağına eminim. Bazı maçları izledim. Bir işe yeni başlıyorsanız, iyileşme önerilerinizde temkinli yaklaşmakta fayda var. Teknik ekibimde ana dili Türkçe olan birini tercih ederim. Dört isim var. Bunlar üzerine odaklanıyoruz. Bilimsel yöntemleri Türk futboluna kazandırmak istiyoruz. Bunun üzerine konuşacağız. Ülkeyi biraz daha iyi tanımanız gerekiyor. Yurt dışından belli bazı katkılar da alacağız."

Milli takımda bulunan futbolcuların yurt içinde ya da dışında oynamasının kendisi için önemli olmadığını belirten Stefan Kuntz, "Benim için oyuncuların yurt içinde ya da dışında oynaması önemli değil. Ekip önemli. Türkiye'de oynayan ve Avrupa'da forma giyen oyuncular arasında ayrım yapmıyorum. Birlik oluşturmak istiyoruz. Takım ruhunu engelleyecek bir şey varsa bu da ayrım yapmaktır. Oyuncularla bir bağ kurmak istiyorum." diye konuştu.

Eski takım arkadaşı, Beşiktaş Teknik Direktörü Sergen Yalçın ile ilgili konuşan Kuntz, "Sergen'in şu an en önemli değerlerinden birisinin disiplin olduğunu duydum. Sergen hayatımda oynadığım en iyi orta saha oyuncusu. O zaman öncelik listesinde ilk sırada disiplin olduğunu söyleyemem. En kısa sürede kendisiyle görüşmek istiyorum. Rıza Çalımbay beni aradı ve başarı diledi. Bu etkileşimi ve bilgi alışverişini milli takımın içine katabilirsek başarılı olabileceğimizi düşünüyorum." şeklinde görüş belirtti.

Konuşmaların ve soru-cevap bölümünün ardından TFF Başkanı Nihat Özdemir ile Stefan Kuntz, 3 yıllık olarak düzenlenen sözleşmeyi imzaladı. Tören, TFF Yönetim Kurulu'nun Stefan Kuntz ile hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi. 

Editör: TE Bilisim