A Milli Takım Teknik Direktöü Şenol Güneş, bugün Andorra ile oynanacak 2020 UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri H Grubu maçı öncesi milli futbolcumuz Zeki Çelik ile birlikte maçın oynanacağı Beşiktaş Park'ta bir basın toplantısı düzenledi.

"Oyuncularımızın yeteneği, karakteri, taraftarın şu anki sinerjisi, yakınlığı, desteği bizi daha fazla olumlu düşünmeye itiyor. Umutlarımızı artırdığımızı düşünüyoruz, artık bunları mutluluğa çevirmenin sonucu olacağını bekliyoruz. İnşallah 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'na gittiğimizde genç olan arkadaşlarımızın tecrübeleri daha da artar. Şu anda yarışın ortalarına geliyoruz. Andorra ile başlayan daha sonra Moldova, Arnavutluk, Fransa, İzlanda ve Andorra ile olan maçlarımızın yarınki maçlar itibarıyla yarısına gelmiş olacağız. Önümüzdeki her maçı kazanmak istiyoruz. Rakibin gücü ne olursa olsun rakibe saygı duyuyoruz, evet kağıt üzerinde favoriyiz. Andorra FIFA sıralamasında 136., ilginçtir Moldova daha geride görülüyor. Tek amacımız, rakibimiz kim olursa olsun 3 puan ile ayrılabilmek, güzel futbol oynamak. Yarın gelen taraftarlarımızın şenlik havasında olması. Biletler tükendi kapalı gişe oynuyoruz, bu sevindirici. 2020 Avrupa Şampiyonası'na katılacağız. Burada da bir mesaj vereceğiz, hem oyun hem de ambiyans olarak. Bu maçtaki güzel oyun, alacağımız sonuç, iki maçı kazandığımızda Ekim ayı iki maç sonra çok daha iyi yere geleceğimizi düşünüyoruz."

Emre Belözoğlu'nun bugün 100. milli maçına çıkacağını hatırlatan Güneş, "Onlara tabii ödül de veriliyor. Daha önce 100. milli maçını oynayan Arda da inşallah yakın bir zamanda ödülünü alır. 100'ler kulübüne girmek önemli. Oyuncularımızın 100 defa ve fazlasında hizmette bulunması teşekkürü hak ediyor. Rakibimizde Lima da 123. defa milli oldu. O da 39 yaşında. Yarın oynayacağımız rakip elinden geleni yapacak, biz de elimizden geleni yapacağız. Takım oyunu içerisinde oyuncularımızın bireysel yeteneklerine güveniyoruz. Rakip koşan, topa doğru savunmayı iyi yapan, agresifliğini kullanan bir takım. Grupta en fazla sarı kart gören takım" ifadelerini kullandı.

Şenol Güneş, sakat oyuncuların durumu hakkında ise, "Cengiz maalesef bizimle olmayacak, antrenmanda sakatlandı. Dorukhan'ın sakatlığı iyiye gidiyor, Nazım'ın durumu iyiye gidiyor. Daha önce çağırdığımız Okay bizimle olmayacaktı, tedavisini yapıp dönecek. Herkesin sevdiği, daha da sevebileceği takımımızı, iyi oyunla bu sevgiyi artıracağını düşünüyorum. Yarın, taraftarın sevgisine karşılık veren bir takım görmek istiyorum. Ozan antrenmana dün çıktı, beklediğimizden iyi geçti. Olur ama başlama ihtimali daha az, belki kadroda olabilir. İki maç var, riske etmek istemiyoruz. Dorukhan da bugün idmana çıkacak. Emre oynuyor orada büyük ihtimalle, öyle gözüküyor şu anda. Daha teknik oyuncuları oynatacağız. Düşüncem o" bilgilendirmesini yaptı.

Bugünkü rakip Andorra'yı da değerlendiren Şenol Güneş, "Antrenörlerine baktığımızda Alvarez genç bir teknik direktör, o da eski bir kaleci. Uzun zamandır takımla beraber, fazla değişiklik yapmayan bir takım. Sağ bekleri Rubio cezalı olduğu için olmayacak. Daha önce iki maç yapmıştık, Türkiye'de 5-0, orada 2-0 kazanmıştık, O maçlardan bir tek Hakan Çalhanoğlu var. Andorra 85 bin nüfusu, en uzak mesafesi 40 kilometre, Avrupa Birliği (AB) içerisinde görünmesine rağmen AB'de yok, para birimi de Avro. Benim izlediğim koşan, dinamik bir takım. Hızlı hareket ediyor, topa yönelik baskı yapabiliyorlar. Hücuma çıkışta sıkıntıları var, bu nedenle savunma ağırlıklı oynuyorlar. Bütün oyuncular yürekten oynuyor. Onun için çok çabuk top çevirmek ve hızlı oynamak zorundayız" sözlerini kullandı.

Taraftarlara da seslenen Güneş, "Milli takım seviliyor, sevilmeye devam etsin. Biz de tekrar kucaklaşmak için yarını bekliyoruz. Yarın kırmızı-beyaz forma ile herkesin gelip, zaman içerisinde tribünün alt kısmını, kırmızı, bir tarafını da beyaz da yapabiliriz. Tüm kulüplere eşit mesafedeyiz, sayın başkanımız da bu konuya çok dikkat ediyor. Bazen kısır çekişmeleri görüyoruz, üzülüyoruz. Kulüplerimiz bizim için önemli, çünkü onlardan oyuncu alıyoruz. Hepsine eşit mesafedeyiz, milli takım tüm kulüplerin üzerinde. Kulüplerimiz üreten kesimlerimiz, onları yok saymayız ama biraz daha hoşgörü, şiddetten nefretten uzak ambiyans istiyoruz. Bizim için 3 puan ve güzel oyun her şeyin başında geliyor" şeklinde konuştu.

Süper Lig'de kulüplere verilen cezaların gündemi milli takımdan kulüplere çevirdiği yönünde bir soru gelmesi üzerine ise Şenol Güneş şöyle konuştu:

"Konuşmak istemiyoruz ama soruyla açıyoruz konuyu. Kutuplaşmayı ben sevmiyorum, siz de sevmezseniz sorun olmaz. Şiddet ve nefreti istemezseniz bunlar olmaz. Şiddet ve nefreti söyleyenler içinde boğulmalı. Hayır bunlar prim yapıyorsa buna destek geliyorsa, hem size hem bize yazık. Yabancı oyuncusu, cezalar konuşulduğu zaman bu mesleği yapan, buraya gelen oyuncular kulüplerin oyuncuları, onlara haksızlık olarak görüyorum. O kadar sığ tartışmalarımız var ki... Her şey yeri ve zamanında olmalı. Tabii yabancı oyuncu, kulüplerin sorunları konuşulmalı, hep beraber yapmalıyız. Bunu yapmak mı yoksa bu karmaşada bataklıktan faydalanmak mı istiyoruz? Bizim bu bataklığı kurutmamız gerekiyor. Bu tip konuşmaların faydası yok. Fatih hoca, Türkiye'nin bir değeri, ceza almasını istemem, almasına üzülürüm. Hata yapmasını da istemem, yapıyorsa ceza alıyor zaten. Uygulamada federasyon bu hatayı yaptı mı yapmadı mı tartışılır. Federasyonun genel olarak böyle bir düşüncesi olduğunu hiç görmedim. Yapılan uygulama en çok Galatasaray'a yaradı, konuşma hakkı çıktı. Haklı mı haksız mı, hangi saatte bildirdi. Yapan kim yapmışsa hata yapmış. Ceza ne kadar aldı, nasıl aldı konuşulacağına, bu sefer hangi saatte niye bildirildi. Koca ülkenin konuştuğu konuya bak. Kim yaptıysa hata yapmıştır ayrı bir konu. Hata yapan cezasını çeker. Kurumları, ülkeyi yok etmek ne demektir."

Şenol Güneş, A Milli Takımın yeniden İstanbul'da oynayacak olmasından dolayı, endişesi olup olmadığının sorulması üzerini ise şu açıklamayı yaptı:

"Olumsuz düşünürseniz her şey olumsuz olur. Hasta düşünürseniz hastasınızdır. Niyetinize bağlı. Bulunduğunuz ortamda olumsuz bir durum gördüğünüzde müdahale etmeseniz, olumsuzluk hepinizi yok eder. Doğru olmayan bir şeyi konuşuyoruz, geçmişte olmuştur, yanlıştır. Milli takımdaki tüm oyuncular kırmızı-beyaz formayı giyiyor ve Türkiye'yi temsil ediyor. Yabancılara gösterdiğimiz saygıyı inşallah yarın tüm oyunculara veririz. Fenerbahçe, Beşiktaş, Kayseri'de oynayan oyuncularımızın olması kimseyi rahatsız etmesin, etmiyor da zaten. Öyle bir durum olacağını düşünmüyorum. He olursa ne olur, oyuncu işini yapacak. Hepimiz imtihandan geçiyoruz, birlikte her şeyi güzel yapacağız. Tek başına kimse bir şey yapamaz. Çok güzel bir saha, sadece zeminde ufak tefek şikayetler var. Onun dışında her şeyin mükemmel olacağı bir ortam olacaktır. Taraftarımız coşkuya da dönüştürsünler, güzel hareketleri alkışlasınlar. O olumsuzluklar aklımızda yok olsaydı buraya gelmezdik zaten. Korku ile asla kaçmayız. Türkiye'nin her tarafına gideceğiz. Biz burada oynayacağız, tekrar Anadolu'ya gideceğiz, tekrar dolaşıp geleceğiz. Doğuya da batıya da bu ülke bizim ülkemiz bu ülkenin her tarafına bir çiçek dikmeliyiz."

Editör: TE Bilisim