Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan Kulüp Lisans Talimatı ile ilgili TFF Başkanı Nihat Özdemir ile Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Fikret Orman ortak basın toplantısı düzenledi.

Kulüpler Birliği'nin Maslak'taki merkezinde düzenlenen basın toplantısında TFF Başkanı Nihat Özdemir, "Göreve başladığımız 1 Haziran gününden bu yana, kulüplerimizin ve Türk futbolunun sorunlarını çözmek için yoğun bir çalışma süreci yürüttük. Çok kısa bir sürede, çözüme kavuşturduğumuz en önemli konuların başında Kulüp Lisans Sistemi gelmektedir.Kulüp Lisans Kurulumuz'da reform niteliğinde yapılanmaya gittik. Kurulumuzun üye sayısı ve niteliğini değiştirerek Türk futbolu için daha işlevsel hale getirdik. Aynı zamanda, bankalar ve kulüplerimizle görüşmeler yaptık. Mali yapılarımızı sürdürülebilir hale getirmek için, mali yapılandırma sürecini yürüttük” dedi. Özdemir, şunları söyledi:

“Bu talimatla aslında biz Federasyon olarak yeni bir denetim modeli getirdik. TFF'nin sezonluk denetlemesinin yanı sıra, kulüplerimiz bağımsız denetim şirketleri tarafından da yıl boyunca incelemeye tabii tutulacak.Geçmişte sezon sonu yaptığımız kontroller artık sezon öncesi sezon ortası ve sezon sonu olmak üzere çok sıkı bir şekilde devam edecektir. Bu sistemin en önemli ayağına gelince… Sezon öncesi kontrollerimizde, her bir kulübümüze koyacağımız takım harcama limitleri belirlenecek olup web sitemizden ilan edilecektir. Takım harcama limitlerini aşan kulüplerimizin yeni futbolcu tescilleri yapılmayacak, kulüplerimizin gelir gider dengesi korunacaktır.

Böylece Federasyonumuzun denetiminden geçen ve takım harcama limitini aşmayan kulüplerimiz, Avrupa kupalarına katılım gösterdikleri takdirde, UEFA tarafından her hangi bir yaptırımla karşı karşıya kalmayacaklardır. Limitlerin aşılması halinde, Kulüp Lisans Kurulumuz'un uygulayacağı yaptırımları da ilan ettik. Kulüplerimizin puan silme, transfer yasağı ve kadro sınırlaması gibi yaptırımlara maruz kalmaması için takım harcama limitlerine uyması zorunludur.”

BU FİNANSAL İTİBARSIZLIĞI TÜRK FUTBOLU KALDIRMIYOR ARTIK

Kulüpler Birliği Vakfı ve Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman da “Kulüplerin geldiği noktalar belli, özellikle şampiyonluk yaşamış kulüpler mali sıkıntılar içinde. Türkiye'nin Avrupa’daki itibarı ve Süper Ligin marka değerine bakınca çok iyi bir durumda değiliz maalesef, Kulüpler Birliğinde göreve geldiğimizde ilk ele aldığımız proje buydu. Çıkan lisans talimatının bütün altyapısını birlikte oluşturduk. Bugünden itibaren herkes bütçeleri içinde kalmak zorunda. Lisans talimatı yürürlüğe girdiği gibi bütün kulüplerin bilançolarına sahip olmak ve sistem içine oturtulması belirli bir süre alacak. Devre arasından itibaren bütün kulüpler sisteme bilançolarını girmiş olacak. Önümüzdeki 6 aylık süreçte, nasıl olsa 6. ayda başlayacak diye bir algı olmaması lazım. Lisans talimatına bugün itibariyle uyulması gerekiyor. Eğer uymayan olursa, tedbirlerini almada, taraftarların beklentileri karşısında duramadan yapılan transferlerin cezalarının ağır olacağını ifade ediyoruz. Artık deniz bitti. Bu suyu daha fazla Türk futbolu kaldıramıyor” dedi.

Editör: TE Bilisim