Rusya'da düzenlenen FIBA Şampiyonlar Ligi 8'li Finalleri'nde ERA Nymburk'tan sonra yarı finalde İspanyol ekibi Casademont Zaragoza'yı da müthiş mücadele sonrası 84-79 yenerek adını finale yazdıran temsilcimiz Pınar Karşıyaka, bugün vitrininde eksik tek kupa olan Avrupa şampiyonluğu için parkeye çıkacak. 

Yeşil-kırmızılı ekip, finalde son şampiyon Hereda San Pablo Burgos'la karşılaşacak. Nagorny Spor Salonu'ndaki final saat 19.00'da başlayacak. Tivibu Spor'dan şifresiz yayınlanacak final öncesi, saat 16.00'da Zaragoza ile SIG Strasbourg üçüncülük mücadelesi verecek. 

FIBA tarafından 5'inci kez düzenlenen Şampiyonlar Ligi'nde finale çıkan ikinci Türk takımı olan Kaf-Kaf, kupayı havaya kaldırıp hem ülkemiz hem de kendi adına bir ilki başarmaya çalışacak.

Pınar Karşıyaka, Avrupa'da Antrenör Ufuk Sarıca yönetiminde 8 yıl sonra tarihinde ikinci kez finale çıktı. Kaf-Kaf, daha önce Ufuk Sarıca'nın kulüpteki ilk dönemi olan 2012-2013 sezonunda FIBA Eurochallenge'ta final oynadı. Yeşil-kırmızılı ekip, ev sahibi olduğu Final Four'da finalde Krasnye Krylya'ya, 17 sayı farkla öne geçmesine rağmen, 1 sayıyla mağlup olup kupayı ıskaladı. 

Avrupa'da 1975-1976 sezonundan beri 46 yıldır mücadele eden, 2010-2011 sezonundan bu yana aralıksız 11 yıldır farklı Avrupa kupalarında boy gösteren Kaf-Kaf, daha önce Şampiyonlar Ligi'nde 2 kez çeyrek finalde elendi. Geçen sezon en büyük favorisi olduğu FIBA Europe Cup koronavirüs pandemisi yüzünden yarı finalde iptal edilen Karşıyaka, bu kez finale ulaştı.

AVRUPA'DA 6'NCI KUPAYI İSTİYOR

Karşıyaka, FIBA Şampiyonlar Ligi'nde şampiyon olursa bu kupayı kazanan ilk, Avrupa'da kupa kaldıran 6'ncı Türk erkek basketbol takımı olacak. Daha önce Anadolu Efes, 1996 yılında Koraç Kupası'nı kazanıp Türk basketbolu adına bir ilki başardı. Beşiktaş, 2012 yılında Eurochallenge'ı müzesine götürdü. Galatasaray 2016'da, Darüşşafaka ise 2018'de ULEB Eurocup'ı havaya kaldırırken, Fenerbahçe 2017 yılında Euroleague şampiyonu olarak en büyük başarıyı elde etti. 

Karşıyaka'nın 2013'teki finalinin yanı sıra daha önce Tofaş ve Trabzonspor ise Avrupa'da finale çıkmalarına rağmen ikinci oldu.

Pınar Karşıyaka, FIBA Şampiyonlar Ligi'nde şampiyon olduğu takdirde 1 milyon Euro (10 milyon TL) ödül kazanacak. Daha önce katılım payı olarak 400 bin Euro, Play-Off'a kaldığı için 70 bin, adını 8'li Final'e yazdırdığı için de 100 bin Euro ödül alan Karşıyaka, finale çıkarak FIBA'dan en az 400 bin Euro (4 milyon TL) daha almayı garantiledi. Finali kaybeden taraf 400 bin Euro alırken, şampiyon 1 milyon Euro kazanacak.

UFUK SARICA TARİHE GEÇECEK

Ufuk Sarıca, Pınar Karşıyaka'ya Avrupa'da kupa kazandırırsa kulüpteki kariyerinin tek eksik parçasını da tamamlayacak. 

Yeşil-kırmızılara basketbolda çağ atlatıp 2014 yılında Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı, 2015'te ise 28 yıl sonra lig şampiyonluğunu kazandıran Sarıca, Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuyla tarihe geçecek. Sarıca, Anadolu Efes'e Koraç Kupası'nı kazandıran Aydın Örs ve Beşiktaş'la Eurochallenge, Galatasaray'la Eurocup'ı kazanan Ergin Ataman'dan sonra Avrupa'da şampiyonluk yaşayan üçüncü Türk antrenör olacak.

TÜRKİYE ARKASINDA

Pınar Karşıyaka'nın Avrupa'da adını finale yazdırması tüm Türkiye'yi gururlandırdı. Hem siyaset hem sanat hem de spor camiasından Kaf-Kaf'a binlerce destek mesajı yağdı. 

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "FIBA Şampiyonlar Ligi’nde finale yükselen temsilcimiz Pınar Karşıyaka’yı tebrik ediyor, kupa yolunda başarılar diliyorum" mesajını paylaştı. Takımlarına Rusya'da destek veremeyen Karşıyakalılar, evlerinin balkonlarını yeşil-kırmızılı bayraklarla süsleyip finali bekliyor. Karşıyaka'ya Rusya'da destek veren az sayıda taraftarın kaldığı otelde yarı final günü sabahında çıkan yangın korkuya neden olurken, alevler itfaiyenin müdehalesiyle söndürüldü.

Editör: TE Bilisim