Geçen hafta içerisinde TBMM Genel Kurulu’nda yasalaşan “7182 Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun ile Başarılı Sporculara Aylık Bağlanması ile Devlet Sporcusu Unvanı Verilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” yürürlüğe girdi.

Yasanın TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı tarafından da onaylanması ile birlikte bugünkü (12 Temmuz 2019 tarih ve 30829 sayılı) Resmi Gazete’de yayımlandı. Kanun, yayımı tarihinden itibaren de yürürlüğe girdi.

Kanuna göre, müsabaka öncesinde, esnasında veya sonrasında taraftarların sürekli veya geçici olarak gruplar halinde toplandıkları yerler, müsabakanın yapılacağı yere gidiş ve geliş güzergahları, takım veya taraftarların toplu olarak seyahat ettikleri araçlar ya da takımların kamp yaptığı yerler “spor alanı” tanımına alındı. Böylece güvenliğin sağlanması bakımından müsabaka alanı dışındaki yerlerde de tedbir ve yaptırımlar uygulanabilecek.

Buna göre spor alanlarında güvenliğin sağlanması için müsabaka güvenlik amirinin yanı sıra yardımcı da görevlendirilecek. Saha içi ve saha dışında alınması gereken tedbirlerin takibi ve güvenliğin sağlanması bakımından güvenlik amirinin görevi paylaştırılacak. Müsabakanın önemine göre birden fazla yardımcı görevlendirilebilecek.

“Müsabaka alanı” tanımına, spor müsabakalarının yapıldığı yerin yanı sıra “sporcular ve görevlilere tahsis edilmiş yerler” de eklenecek. Böylece sporcu çıkış tünelleri, yedek sporcu kulübeleri, hakem odaları, soyunma odaları ve koridorları gibi seyircilerin girişinin yasaklandığı yerler de tanımın içinde olacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait alacaklar ile kulüplerle bankalar arasındaki yeniden yapılandırma işlemleri kapsamındaki tüm banka alacakları hariç olmak üzere merkezi pazarlama ve bilet satışından elde edilecek kulüplere ait federasyon veya yetki verdiği üçüncü kişiler nezdinde ki gelirler, devir ve temlik edilemeyecek. Böylece kulüplerin daha fazla borçlanmalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kulüpler “stat güvenliğinden sorumlu” yönetim kurulu üyesi belirleyecek. Spor kulüpleri yönetim kurulu üyeleri aralarından bir kişiyi “stat güvenliğinden sorumlu yönetim kurulu üyesi” olarak belirleyecek. Spor müsabakalarının yapıldığı alanlarda seyircilere tahsis edilen alanlar “seyir alanı”, seyircilerin müsabakayı dijital ortamda seyretmeleri amacıyla il ve ilçe spor güvenlik kurulları tarafından belirlenen müsabaka alanı dışındaki geçici yerler “özel seyir alanı”, takımların müsabakaya hazırlık çalışmalarını yaptıkları alanlar ise “antrenman alanı” olarak tanımlanacak.

Yasayla elektronik bilet veya sahibine spor müsabakasına giriş hakkı veren belge “bilet” şeklinde tanımlanarak, elektronik bilet uygulaması olmayan maçlarda usulsüz seyirci girişine ilişkin fiillere de yaptırım uygulanacak.

7182 SPORDA ŞİDDET VE DÜZENSİZLİĞİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN İLE BAŞARILI SPORCULARA AYLIK BAĞLANMASI İLE DEVLET SPORCUSU UNVANI VERİLMESİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN’UN TAM METNİ

Editör: TE Bilisim