Michigan Üniversitesinde yapılan yeni bir çalışmaya göre, tuzlu bir beslenme şekli sürdürüyorsanız, üzümün güçlü desteği yüksek tansiyon ve kalp hastalığıyla mücadele etmenize yardımcı olabilir.

Gerontoloji Dergisi Biological Sciences’ta yayınlanan çalışmaya göre, yeşil, siyah ve kırmızı üzüm doğal antioksidanları yüksek miktarda içerdiğinden, bu meyveler kalp yetmezliğine yol açabilen hipertansiyonu azaltabilir.

Bilim insanları, fareler üzerinde yaptıkları laboratuvar çalışmalarında üzümün kabuğu, etli kısmı ve tohumunda bolca faydalı etkileri olan madde buldular.

Üzüm ve Yüksek Tansiyon

Araştırmacılar sofralık üzümün (kırmızı, yeşil ve siyah üzüm karışımı) etkilerini, toz şeklinde düzenli olarak farelere vererek inceledi.

18 hafta sonra, zenginleştirilmiş üzüm tozuyla beslenen fareler karışımı almayanlarla karşılaştırıldığında, daha düşük tansiyon, daha iyi kalp fonksiyonu ve vücutlarında daha az iltihaplanma görüldü. Tuzlu diyet ve bir tansiyon ilacı olan hidralazin verilen farelerde daha düşük tansiyon olduğu görüldü, fakat kalpleri hasara karşı üzümle beslenen hayvanlardaki kadar korunmuyordu.

Araştırmacılar diyor ki, “Bu bulgular üzümün içindeki bir şeyin, bol meyve ve sebze diyetinin zaten önceden bildiğimiz basit tansiyon düşürücü etkisinin ötesinde, kalp damar riskine doğrudan bir etkisi olduğu yönündeki teorimizi destekliyor.”

“Çalışmada yer alan fareler, yüksek tansiyona neden olan beslenme alışkanlığı ve sürekli hipertansiyon nedeniyle kalp yetmezliği yaşayan milyonlarca insanla benzer bir durumdaydı.”

“Hipertansiyon ve kalp yetmezliğine kaçınılmaz gidiş, yüksek tuz diyetine üzüm tozu eklenerek değiştirildi. Üzüm tozu etkili olabilecek birçok doğal bileşik içeriyor olmasına rağmen, hipertansiyona karşı etkili olduğunu düşündüğümüz flavonoidlerin, ya doğrudan antioksidan etkisi ya hücre fonksiyonları üzerindeki dolaylı etkisi ya da ikisi birden olabilir.”

Bir haber bülteninde araştırmacılar, bunun gibi doğal maddelerin zaten diğer zararlı moleküler ve hücresel aktiviteleri azalttığının ortaya konduğunu söylüyorlar.

Tıpkı kırmızı şarabın kalp sağlığı üzerindeki etkisinin araştırıldığı çalışmada olduğu gibi, bu çalışma üzüm ve diğer yüksek miktarda bitkisel antioksidan madde içeren meyvelerin, umut vaat ettiğini ortaya koyuyor.

Yine de tansiyon sorunu olan kişiler için en iyi tavsiye, aldıkları tuz miktarını azaltmalarıdır.

Araştırmacılar diyor ki, “Bildiğimiz gibi hipertansiyona neden olan tuza duyarlılık konusunda, genetik bile olabilen büyük bir çeşitlilik vardır. Bazı insanlar tuza çok duyarlıdır, bazıları sadece orta düzeydedir ve belki tuza dayanıklı olan bazı insanlar bile vardır. Ama genel olarak biz ‘aşırı tuzdan uzak durun’ diyoruz.”

Üzümle Zenginleştirilmiş Beslenme

Araştırmacılar birkaç grup fare üzerinde çalışıp her 12 deneklik gruba çeşitli kombinasyonlarda tuzlu yiyecekler, üzüm tozu ve hidralazin verdiler. Farelerin hepsi her gün aynı miktarda yiyecekle beslendi ve hem az tuzlu hem de çok tuzlu beslenen hayvanların beslenmesinin %3’ünü üzüm tozu oluşturdu. Hidralazin verilenlerde, ilaç farelerin suyuna katıldı.

Kalp basıncının moleküler göstergeleri gibi çeşitli faktörlere baktıktan sonra, araştırmacılar hala yüksek tuz (üzüm ve yüksek tuz) hidralazin gruplarında zaman içinde yüksek tansiyon geliştiğini; fakat sistolik tansiyonlarının, üzüm tozundan mahrum bırakılan yüksek tuz grubu farelerine göre daha düşük olduğunu saptadılar.

Araştımacılar şunları söylüyor: “Anneniz size meyve ve sebzelerinizi yemenizi söylüyor ve biz, üzüm de dahil olmak üzere, meyvelerin ne yapabileceği hakkında bir çok şey öğreniyoruz. Yine de hastalara doğrudan bütün haplarını atıp sadece üzüm yemelerini söyleyemeyiz.”

Araştırmacılar, çalışmanın üzümle zenginleştirilmiş bir beslenmenin hipertansiyon üzerinde geniş etkileri olabileceğini öne sürdüğünü, fakat bu faydalı etkilerin insanlar üzerinde de geçerli olup olmadığını öğrenmek için daha fazla çalışmak gerektiğini söylüyorlar.

Araştırmacılar, bulguların “meyve ve sebze alımını azaltan yaşlı nüfus için özel öneme sahip” olabileceğini yazıyorlar.

Son verilere göre, 60 yaş üstü kadınların sadece %35’i, erkeklerin %39’u günde iki porsiyon meyve tüketiyor ve hem kadınların hem de erkeklerin sadece% 6’sı, günlük üç porsiyon sebze tüketme gerekliliğini karşılıyor.

https://www.hemensaglik.com

Editör: TE Bilisim