Faydalarıyla çok sevilen bir sebze olan bamya şeker diyabet, astım ve kemik sağlığı için değerli bir besindir. İşte onu bir gece suda bekletip içtiğinizde vücudunuzda olacak olan faydaları.

Bamya Faydaları: Sevmeyenleri bile düşündürecek

Bamya

Bamya sıcak iklimleri seven özellikle de Güney Asya ve Batı Afrika’ya uyum sağlayan bir bitkidir.

Olgunlaşması beklenmeden toplanan bamya, oldukça çekirdekli bir yapıya sahiptir. Pek çok ülkede sebze yemeklerini lezzetlendirmek için tüketilen bamya, Asya bölgesinde tıbbi amaçla da tüketilmektedir. Şifaları ile pek çok rahatsızlığı ortadan kaldıran gizli bir özelliği bulunmaktadır. Ülkemizde de yetiştirilen bamya, yetiştiği toprakların ismi ile anılır. Balıkesir, Sultani, Bornova ve Amasya bamya çeşitleri oldukça meşhur ve lezzetlidir.

Genel özelliklerine değindiğimiz bamya bitkisi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanız için, yazımızı okumaya devam ediniz.

Bamya Faydaları Nelerdir?

Bamya kilo verme sürecinizde size destek olacak sebzeler arasında yer alıyor. 100 gram bamyada yaklaşık 3 gram lif bulunmaktadır. Lif ise bağırsaklarınızın çalışmasında etkin role sahiptir. Aynı zamanda sizi gün boyu tok hissettirecek bir besin kaynağıdır.

Mide asitlerini dengeleyici özelliği de bamya faydaları arasında dikkat çeker. Mide rahatsızlıklarını önlemek için bamya yemenizi tavsiye edeceğiz. Reflü ve ülser gibi ciddi hastalıkların çarelerinden biri de bamya olacaktır.

Bitkisel kaynaklı protein almak istediğinizde, bamya aklınıza gelebilir. Yüksek kalitedeki bitkisel proteinleri bamya aracılığı ile karşılayabilirsiniz.

Bamya antioksidan besinler grubuna girmektedir. A ve C vitamini açısından da zengin olması yönüyle, vücudunuzda biriken zararlı maddeleri atmak için tüketebilirsiniz.

Cildinizi korumak ve sağlıklı kalmasını sağlamak için bamya iyi bir besin kaynağı olacaktır.

Bamya katarakt gibi göz problemlerinin de önüne geçiyor. Sağlıklı gözleriniz olsun istiyorsanız, bamya tüketmeye özen göstermelisiniz.

Solunum yolları rahatsızlıkları için de etkili olan bamya, astım gibi durumlarda astımın etkisini azaltmak için faydalı bir sebzedir.

Bamya şekere faydaları ile diyabet hastalarının sıkça tüketmesi gereken bir gıdadır. Kan şekerini düzenleyici görevi ile şeker seviyenizi ideal dengede tutar.

Su oranı yüksek bir sebze olduğu için bağırsak problemlerinin oluşmasını engeller. Bu nedenle bamya tükettiğiniz durumda kabızlık gibi bağırsak şikayetlerinden kolayca kurtulabilirsiniz.

Ayrıca bamya her yaştan insan için bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği ile tüketilmesi gereken bir besindir. Mevsiminde bamya yemeye özen göstermelisiniz.

Bamya Tohumunun Faydaları

Bamya tohumu bronşit hastalığında kahve olarak tüketildiğinde oldukça etkili olacaktır. Boğazı yumuşatıp daha rahat nefes almanızı sağlar.

Lif oranı açısından yüksek olan bamya tohumu bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için tavsiye edilmektedir. Bağışıklığınızı güçlendirip sizi hastalıklardan korur.

Bağırsak problemi yaşayanlar için de tercih edilecek olan bamya tohumu, lif kaynağı olması sebebiyle bağırsak problemlerinin önüne geçecektir.

Bamya Suyu Faydaları Nelerdir?

Bamyayı kaynatıp suyunu dinlendirdiğinizde bamya suyu elde edebilirsiniz.

Bamya suyunda bamyanın sahip olduğu vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Bamya ile zayıflama yöntemleri arıyorsanız, bamya suyunu tüketebilirsiniz.

Zayıflama dışında bamya suyunu değerlendirebileceğiniz diğer alan da; saç bakımı ve sağlığıdır. Duş esnasında bamya suyu ile saçlarınızı yıkayabilirsiniz. Bu uygulamanın düzenli olması durumunda saçlarınıza hacim ve parlaklık katabilirsiniz. Bamya ve bamya suyu oldukça faydalıdır.

Eğer aklınızda bamya zararları üzerine soru işaretleri varsa, içinizi rahatlatabiliriz. Çünkü bamyanın herhangi bir zararı yoktur. Sadece çok fazla tüketimde midenizi yorabilir.

Bamya Suyu Zayıflatır Mı?

Bamya düşük kalorili bir besindir. 100 gramlık bir bamya yemeği kalori miktarı yaklaşık 30 kaloridir.

Yemeğinin bu kadar hafif olduğu bamyanın suyu da bir o kadar hafif ve etkilidir. Bamya suyu sindirimi düzenler. Bağırsak problemlerini ortadan kaldırır. Vücudunuzda biriken ödemi atar. Bağırsaklardaki iyi bakterilerin aktif hale gelmesini sağlar. Bu özellikleri sonucunda da kilo vermenizde desteği olan sebzeler arasında önemli bir yere sahiptir.

Bamya suyu ile zayıflamak istediğinizde düzenli ve sabırlı şekilde tüketilmesi önerilmektedir.

Bamya Kalori ve Besin Değeri

Bamya besin değeri yüksek bir sebzedir.

Demir, magnezyum, A, C ve K vitaminleri açısından güçlüdür. Gebelik döneminde alınması gereken folik asit kaynaklarından biridir. 100 gramlık bamya gün içinde alınması gereken folik asit miktarının neredeyse yüzde 20’sini karşılar. Bu rakam oldukça tatmin edicidir.

Ayrıca 100 gram bamya kalori miktarı da oldukça düşüktür. 30 kalori içeren 100 gramlık bamya, diyet ve sağlıklı beslenme programlarında tercih edilebilir.

Bamya yemeği sevenler için ise sağlıklı bir bilgiyi paylaşmak iyi olacak. Bir porsiyon zeytinyağlı bamya yemeği kalori bilgisi 77 kaloridir. Afiyetle ve gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Bamya protein açısından da faydalıdır. 1 porsiyon bamyadan 3 gram protein kazanabilirsiniz.

Bamya Diyeti Nasıl Yapılır?

Zayıflamak için bamya diyeti deneyenler, birkaç gün içinde ödemlerini attığını ve kendilerini daha iyi hissettiğini ifade ediyor.

Bamya diyetini uygularken her zaman olduğu gibi yediklerinizi yemeye devam edeceksiniz. Tabi biraz daha seçici olarak. Az yağlı yapılan yemekleri bu diyet esnasında tüketebilirsiniz. Diyete ilave olarak bamya suyunu ekleyeceksiniz. Sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde 3 defa bamya suyunu tüketmelisiniz. Bamya suyu ile bağırsaklarınız çalışacak ödemlerinizi atacaksınız.

Düzenli olarak 7 gün boyunca bamya suyu öğünlerinizden eksik olmasın. 7 gün sonrasında tartıdaki hafifliği gözlerinizle görebilirsiniz.

YAZI: https://www.nefisyemektarifleri.com/


 

VİDEO: https://www.youtube.com/watch?v=BbjbKMsabAM

Editör: TE Bilisim