Yüksek protein kaynağı olan börülcenin faydaları saymakla bitmiyor. Börülce içeriğinde vitamin, demir, çinko, potasyum ve manganez minareli bulunur. Bu besinin aynı zamanda kolestrolü düşürdüğü ve şeker hastalığına da faydası olunduğu biliniyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren börülce aynı zamanda kanseri de önlüyor. Özellikle Ege Bölgesi'nde çok fazla tüketilen bu besin pazar tezgahlarında da yer alıyor. Börülce ile birlikte çok fazla yemek çeşidi de yapılabiliyor. Börülce, taze ve kuru olmak üzere ikiye ayrılıyor. Taze börülcenin yemekleri yapılırken kuru börülce de çoğunlukla salatalarda kullanılıyor. Bunun yanı sıra pek çok yemek de yapılabiliyor.

BÖRÜLCENİN FAYDALARI NELERDİR?

Oldukça faydalı bir besin olan börülce aynı zamanda oldukça da lezzetlidir. Sindirim sistemine iyi gelen bir besin olan börülce kilo vermeye de yardımcı olur. Fazla kilolarını vermek isteyen kişiler düzenli bir şekilde börülce tüketebilirler. Özellikle haftada iki kere taze börülce yemeği tüketmek pek çok sindirim rahatsızlıklarını da ortadan kaldıracaktır. Özellikle yaz aylarında sıkça tüketilen börülceler diyabet rahatsızlıkları ile mücadelede önemlidir. Börülce sağlıklı bir cilde kavuşmaya yardımcı olur. Aynı zamanda bu besin kan dolaşımını da düzenler. Yeşil sebzelerde bulunan lifli yapısı önemlidir.

BÖRÜLCE NE İŞE YARAR?

Börülce günlük yaşamda çok sık kullanılan bir besindir. Özellikle Ege mutfağında kullanılan börülcelerin pek çok farklı pişirme yöntemi bulunur. Aynı zamanda Ege mutfağında börülceler zeytinyağlı ve domatesli olarak yemek yapılır. Bunun yanı sıra taze börülceden turşu da yapılabilir. Bu turşu ise yazın yemeklerin yanında oldukça lezzetli olacaktır. Yaz aylarında genellikle zeytinyağlı taze börülce yemekleri yapılıyor. Kış aylarında ise bakliyat olarak börülceler en çok salatalarda kullanılıyor. Gerek taze börülceler gerek ise bakliyat olan kuru börülcelerden en lezzetli yemekler yapılabiliyor.

BÖRÜLCE NEYE İYİ GELİR?

Börülcenin pek çok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Özellikle de börülceler kolesterol hastalarında kolesterolü hızlı bir şekilde düşürüyor. Aynı zamanda börülceler düzenli tüketildiğinde vücuttaki şeker dengesini de koruyor. A vitamini deposu olarak bilinen börülceler hem taze hem de kuru olarak tüketilebiliyor. Börülceler aynı zamanda ciddi bir protein kaynağıdır. Protein eksikliği börülce tüketerek de dengelenebilir. Demir eksikliği olanların mutlaka börülce tüketmesi gerekir. Çünkü börülceler demir eksikliği anemisine iyi gelmektedir. Özellikle Akdeniz ve Ege mutfağında sık sık tüketilen börülceler çinko, B9 ve potasyum deposu olarak biliniyor.

ÇOCUKLAR İÇİN BÖRÜLCE TÜKETİMİNİN ÖNEMİ NEDİR?


Büyüme çağındaki çocuklar için börülce tüketimi çok önemlidir. Türkiye genelinde ciddi şekilde demir anemisi eksikliği yaşanıyor. O nedenle kansızlığa iyi gelen börülce tüketimi de çok önem taşıyor. Özelikle büyüme çağındaki çocuklar, emziren anneler ve regl olmaya başlayan kızlar doğru beslenmedikleri zaman demir eksikliği yaşayabiliyorlar. Aynı zamanda sinirlilik ve sürekli stresin en önemli nedenlerinden bir tanesi de demir eksikliğidir. Bu nedenle çocukların büyüme çağından itibaren gerek taze gerekse bakliyat olarak börülce tüketmeleri çok önemlidir.

BÖRÜLCENİN YETİŞME ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Börülcenin yetişme özelliklerini iyi bilmek gerekir. Baklagiller familyasından olan börülce fasulyeye oldukça benzer bir özellik taşır. Börülce, fasulyeye benzeyen bir bitkidir. Bu börülceler iyi gelişmiş bir köke sahip olurlar. Tek yıllık otsu bir bitki olan börülcelerin pek çok farklı tüketim şekli vardır. Bunun yanı sıra börülceler yapısı itibari ile taze fasulyeye çok benzer. Bazen taze fasulye ile de karıştırılabilir. Tek özelliği taze fasulyeden daha ince ve şişkin bir yapısı bulunmaktadır. Börülcelerin yaprakları üç yaprakçıktan oluşuyor. Bu yaprakçıklar ile bileşik yaprak şeklinde görünüyor. Börülce genellikle nemli toprakta yetişiyor. Ege mutfağında kullanılıyor.

Editör: TE Bilisim