Çilek herkes tarafından sevilerek yenmesinin yanında faydaları ile de sağlığı koruyan bir meyvedir.

Yüksek oranda C vitamini içermesi ile hastalıklara karşı koruma sağlaması, kırışık oluşumunu engellemesi, aknelere karşı kullanılması çileğin faydaları arasında yer alır. Aynı zamanda dünya üzerinde birçok alanda kullanılır. Pasta yapımı, meyve suları ve reçel üretimi başlıca kullanıldığı sektörlerdir.

ÇİLEĞİN FAYDALARI NELERDİR?

C vitamini başta olmak üzere birçok vitamin içeren, antioksidan özelliği olan çileğin faydaları şunlardır;

· Göz sağlığını korur. İyi bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle gözleri katarakta karşı korur. Gözlerin güneşin sert ışınlarından korunması için C vitaminine ihtiyaç vardır. Aynı zamanda C vitamini kornea ve retinanın güçlendirilmesinde de önemli bir rol oynar. Çilek de C vitamini içerdiği için göz sağlığı için faydalıdır.

· Kırışıklıklara karşı koruma sağlar. C vitamini cildin elastikiyetini ve yaşlanmaya karşı direncini arttırır. Yaş ilerledikçe cildin kolajen yapısı kaybolur. C vitamini kolajen yapının korunmasını sağlayarak daha genç görünmeye yardım eder. Bu nedenle genç görünmeyi sağlaması çileğin faydaları arasında yer alır.

· Akneleri yok eder. Akneler ve sivilceler için birçok yöntem mevcuttur. Çilek de onlardan biridir. Bir kasenin içine 8 adet çileği doğrayın. Üzerine 1 yemek kaşığı süt ilave edin. Süt ile birlikte çilekleri ezin. Bu karışımı yüzünüze sürün. 10 dakika bu şekilde bekletin. Daha sonra yüzünüzü yıkayarak temizleyin. Aknelere karşı haftada bir kere bu uygulamayı yapabilirsiniz.

· Bağışıklık sistemini güçlendirir. İçeriğindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini enfeksiyonlara, hastalıklara karşı korur. Soğuk algınlığı ve öksürüğe karşı koruma sağlar. Ayrıca C vitamini vücudu toksin maddelere karşı korur, yabancı cisimlere karşı beyaz kan hücrelerini uyarır.

· Boyun tutulmasına iyi gelir. Boyun tutulması tedavisi için yarım kilogram çilek, iyice ezildikten sonra, temiz bir tülbentle konup, boyuna sarılır. 6 saat sonra sargı açılıp, ılık suyla yıkanır. Boyun tutulmasına iyi gelmesi de faydaları arasındadır.

· İdrar söktürücü ve ishal giderici etkileri vardır. İştah açıcı, ishale karşı ve idrar söktürücü etkileri için 50 gr. kuru yaprak 1 litre suda kaynatılır ve günde 3 bardak içilir.

· Kalp için faydalıdır. Yapılan bir araştırmaya göre kalp krizi geçirme riskini azaltır. İçeriğindeki antosiyaninler sayesinde düzenli tüketildiği takdirde, genç ve orta yaşlı kadınlarda kalp krizi geçirme oranını %32 azalttığı sonucuna varılmıştır.

· Gözlerin altındaki morlukları giderir. Bu etkisi için çilekleri dilimleyerek gözlerinizin altına koyun. 10 dakika bu şekilde bekleyin. Sonrasında yüzünüzü yıkayın. Bu uygulama göz altı morluklarının zamanla yok olmasına yardım eder.

ÇİLEĞİN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?

· Mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Ayrıca A, B1, B2, B3, vitaminleri, kalsiyum, fosfor ve demir de içerir.

· Güçlü bir antioksidandır.

· Kötü kolesterolü engeller. Bunun sonucunda da kalp sağlığını korur.

· İyi bir lif kaynağıdır. Lif, sağlıklı bir sindirim için önemli rol oynar. Lif içeriğinin yüksek olması sebebiyle kabızlığa iyi gelir. Bağırsak hareketlerini düzenler.

· İştah açıcıdır.

· Meyvelerin suyu deride kronik yaralarda iyileşmeyi hızlandırır.

· Bedenimize sızmış olan bazı virüsler için öldürücü etkiler taşır. Bunlar arasında çocuk felci, bazı ağız ve deri yaralarını oluşturan virüsler sayılabilir.

· İçeriğindeki antioksidanlar ve fitokimyasallar nedeniyle eklem iltihabının oluşmasını engeller.

· Romatizma için faydalıdır.

· Beyin fonksiyonlarını arttırır. Yaşlanmaya bağlı olarak beynin bazı işlevleri zarar görebilir. Bu işlevlerin zarar görmesine karşı beyni korur.

· Kan basıncını düzenlemesi sebebiyle tansiyonu da dengeler.

· Ayrıca geleneksel olarak aknelere karşı kullanılır.

· Kansere yakalanma ve kanserden ölme riskini azalttığı, yapılan araştırmalar sonucu kabul görmektedir. Kansere karşı tüketilebilir.

· İdrar söktürücü etkisi vardır.

· Gut hastalığına iyi gelir.

· Bağırsak kurtlarını dökücü etkisi vardır.

· Bu şifalı bitki, kanı temizler, ağız kokularını giderir ve karaciğer rahatsızlıklarına da iyi gelir.

ÇİLEĞİN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ NEDİR?

1 kase taze çilek

· Yaklaşık olarak 50 kaloridir.

· 1 gram protein içerir.

· 11.65 gram karbonhidrat içerir.

· 3.81 gram lif içerir.

· 94.12 miligram C vitamini içerir.

· 23.24 miligram kalsiyum içerir.

· 16.60 miligram magnezyum içerir.

· 31.54 miligram fosfor içerir.

· 44.82 miligram potasyum içerir.

ÇİLEK SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN NASIL TÜKETİLMELİDİR?

Meyvesi tek başına günlük olarak tüketilebileceği gibi, meyvelerinden reçel de yapılabilir. Meyvelerin aç karnına yenmesi daha yararlıdır. Çünkü aç karnına yenen taze meyveleri daha iyi sindirilir. Ayrıca çilek meyveleri ezilerek püre haline getirilir ve süt ile karıştırılıp cildi temizlemek ve cilde tazelik vermek için kullanılır.

ÇİLEĞİN ZARARLARI NELERDİR?

Aşırı tüketimi cilt rahatsızlığı olan kişilerde alerjiye bağlı olarak kaşıntıya sebep olabilir.

Çilek içeriğinde oksalat bulundurur. Vücutta oksalat seviyesi arttığında kristalleşme görülebilir. Bunun sonucunda da safra kesesi veya böbrekler etkilenir. Bu nedenle safra kesesi yada böbrek rahatsızlığı olan kişiler çilek tüketmekten kaçınmalıdır.

Editör: TE Bilisim