Diyabetin doğal ilacı sumak çayı ve faydaları

Yünotu otuyla hazırlanan çayın astım belirtilerini çok kısa sürede azalttığı ve rahatlama sağladığı bilinmektedir. Bu çayı hazırlamak için bitkinin ilk yılında verdiği ham, yeşil yapraklar kullanılır. Bir yemek kaşığı kurutulmuş yaprağı demliğe atın ve üstüne içeceğiniz bardak kadar kaynar su ekleyin. Yapraklar 5 dakika suda kaldıktan sonra ateşten alın ve 10 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra içebilirsiniz.

Sumak çoğunlukla baharat olarak kullanılır. Kokuyu azalttığı için soğan salatalarının vazgeçilmezidir. Tıbbi olarak da faydalı bir bitki olan sumak bitkisinin yaprağı su ile kaynatılarak gargara olarak kullanılır. Gargara yapılırsa boğaz ve diş eti hastalıklarına iyi gelir. Sumak kaynatılıp suyu içilirse zehirlenmelerde faydası görülür. Kanamaları durdurmak için toz haline getirilmiş olan meyveleri yaralara haricen, uygulanır. Ağız ve cilt yaralarında tozu iltihap kurutucu olarak da kullanılır. Sumak ile kişniş karıştırılarak kanlı basurun tedavisi için yenilir. Gastrit, ülserde ve böbrek taşları rahatsızlıkları için şifa kaynağıdır. İçeriğinde uçucu yağlar barındırdığı için ilaç yapımında ana maddedir.

Şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet; insülin yetersizliğiyle ortaya çıkan metabolik bir işlev bozukluğudur. Kan şekerinin yüksekliği nedeniyle olağandışı susuzluk, sık idrara çıkma, aşırı açlık, kilo kaybı, bulanık görme, bulantı, kusma, aşırı halsizlik, yorgunluk, sinirlilik ve ruh hali değişiklikleriyle kendini gösteren bir hastalıktır. Diyabet, çeşitli komplikasyonlara yol açan, çok faktörlü bir hastalıktır ve bu nedenle birçok tedavi yaklaşımını gerektirir. Diyabetli hastalar yeterince insülin salgılamaz. Fitoterapi uzmanları, diyabetle mücadelede en etkili yöntemin 'sumak çayı' olduğunu dile getiriyor.

Editör: TE Bilisim