Kendi sebze ve meyvenizi yetiştirmek için ille de bahçeye ihtiyacınız yok.

Balkonunuzda yada evinizin küçük bir köşesinde ektiğiniz sebzeleri yetiştirebilirsiniz. Bunu sadece saksıda değil plastik bir kapta da yapabilirsiniz.

Evinizin balkonunda yetiştirmeye elverişli olan sebzeleri sizler için derledik.

1. Minik arpacık soğanları toprağa ekerek taze soğan yetiştirebilirsiniz.

Her mevsim rahatlıkla yetişen taze soğanı bahçede yetiştirebileceğiniz gibi, saksıda da yetiştirebilirsiniz. Saksıda yetişmesi en kolay sebzelerden biridir. Altı delinmiş yoğurt kabında bile yetişebilir.

2. Her toprakta her mevsim yetişebilen bir sebze: Ispanak!

Ispanak soğuğa karşı dayanaklı bir sebzedir ve ıspanak tohumu ekilerek yetiştirilir. Ispanağı ekerken tırmıkla toprağı düzleştirdikten sonra, tohumları toprağın üzerine serpiştirerek ekim yapabilirsiniz.

3. Vücuda sayısız faydası olan sarımsağı yetiştirmek için birkaç püf noktasına ihtiyacınız var.

Taze sarımsak elde etmek için, bir top sarımsağın dişlerini ayırın ve ardından dişleri toprak dolu saksıda, aralıklarla açtığınız deliklere yerleştirin. Ektikten yaklaşık 10 gün sonra filizlenmeye başladığını göreceksiniz. Eğer daha derin bir kaba eker ve hemen koparmazsanız, her bir diş tam bir sarımsak topu olacaktır.

4. Sağlık deposu marul!

Potasyum açısından zengin olan marul, tohumlar üst üste gelmeyecek şekilde ekilmelidir ve püskürtme yöntemi ile sulanmalıdır.

5. Saksıda Brüksel Lahanası yetiştirmeye ne dersin?

C vitamini yönünden zengin olan Brüksel Lahanası yukarı doğru büyür ve kökleri çok yer kaplamaz. Bu yüzden minik saksılarda yetiştirmek için idealdir.

6. Taze tereler için sıcak yaz ayları dışındaki zamanları tercih etmelisiniz.

Tere,  toprak istekleri bakımından seçici bir bitki değildir. Tek yapmanız gereken tohumları ekip püskürtme yöntemi ile sulamak.

7. Havuç yetiştirmek için ihtiyacın olan şey: Çakıllı toprak!

Havuç, hafif çakıllı toprakta rahatlıkla büyür ve hızlıca olgunlaşır. Fazla büyük olmadığı için de geniş saksılara ihtiyacınız yoktur. Küçük saksılara ekip, pencere pervazına bile koyabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli şey toprağı sürekli nemli tutmaktır.

8. Sofralardan eksik etmediğimiz, yetişmesi uzun ama zahmetsiz bitki: Maydanoz!

Maydanozun çimlenmesi 20 veya 25 gün sürmektedir. Yuvarlak saksılar yerine kare veya dikdörtgen saksılar uygundur. Toprağının sürekli nemli tutulması gerekmektedir.

9. Roka yetiştirirken dikkat etmeniz gereken, tohumları geniş aralıklar ile ekmektedir.

Roka için geniş aralıklar kullanırsanız, sere serpe büyüdüklerini göreceksiniz. Ayrıca ekim işlemini yaptıktan sonra ilk sulamayı delikli bir sulama kabı ile yapmanızda fayda var. Yağmur sulaması şeklinde yapacağınız sulama, toprak yüzeyinin su nedeniyle aşınmasını ve tohumların açığa çıkmasını engelleyecektir.

10. Tadına doyamadığımız Şeker Bezelyesi!

Şeker bezelyesi kış aylarında çok kolay yetişen sebzeler arasındadır. Küçük bahçelerde ya da balkonlarda yetiştirilebilir. Sabah erken ya da akşam saatlerinde sulanması tavsiye edilir.

11. Mutfakta, içeceklerden tatlılara kadar her alanda kullandığımız baharat: Biberiye!

Biberiye fideleri saksılı olduğu için 12 ay dikebilirsiniz. Saksıya biberiye dikerken en az 9 litrelik bir saksı kullanmalıyız. Saksı içerisine konulacak toprak karışımının asgari %10'u toprak, geriye kalanı ise mümkünse kırmızı toprak olmalıdır.

KAYNAK: https://onedio.com/haber/kisin-taze-taze-yiyebilin-diye-saksida-yetisebilen-11-sebze-739503

Editör: TE Bilisim