Patlıcan, ilkbaharın başından sonbaharın sonuna kadar semt pazarlarında ve marketlerde çok uygun fiyata satın alınabilen ve bizim mutfak kültürümüzde yaygın kullanımı olan bir sebzedir.

Doyurucu özelliği, içeriğinin çok zengin olması dolayısıyla hemen herkese hitap eden patlıcanı, özellikle vejetaryen beslenen kişiler sıklıkla tercih ediyorlar. İçeriğindeki vitaminler, mineraller, potasyum, magnezyum ve sodyum patlıcanı, doyurucu, besleyici ve sağlık deposu haline getiriyor.

Patlıcan kalbi koruyan, diyabetin olumsuz etkilerini azaltan özelliğiyle özellikle bu tür önemli hastalıkların tedavi sürecinde olan kişiler için öneriliyor. Ayrıca içeriğinde bulunan bol miktardaki demir, patlıcanı saç, tırnak ve cilt dostu bir besin haline getiriyor.

Ortalama 100 gramlık bir patlıcan; 24 kalori, 1.2 gram protein, 5.5 gram karbonhidrat, 2 gram yağ, 1 gram lif, 37 miligram fosfor, 15 miligram kalsiyum, 1 miligram demir, 1 miligram sodyum, 15 miligram potasyum içeriyor. Bununla birlikte; 30 IU A vitamini, 0.05 miligram B1 vitamini, 0.04 miligram B2 Vitamini, 0.05 miligram B3 Vitamini, 0.081 miligram B6 Vitamini ve 5 miligram C vitamini içeriyor.

PATLICANIN FAYDALARI

· Uzun süre tok tutar.

· Kan şekerini dengeler.

· Kalbi korur.

· Saç ve tırnak sağlığını destekler.

· Zihinsel fonksiyonları canlandırır.

· Kansızlığı önler.

· Kilo vermeye yardımcıdır.

· Sindirimi kolaylaştırır.

· Hazımsızlığı giderir.

· Antioksidandır.

· Anti bakteriyeldir.

· Cilt lekelerinin oluşumunu önler.

· Sinirleri yatıştırır, depresyonu önler.

· Karaciğer, pankreas ve böbrekleri korur.

· Kolesterolü dengeler, kötü kolesterolü düşürür.

· Mide kanserini önler.

· Kas kasılmalarını önler.

· Sigarayı bırakmaya yardımcıdır.

PATLICAN, DİYABETİ ÖNLER!

Bolca lif ve düşük çözünürlü karbonhidratlar içeren patlıcan, kan şekerini dengede tutar, glikoz emilimini kontrol eder ve bu sayede diyabet oluşumunu önler. Bu bakımdan özellikle Tip 2 Diyabet hastalarının haftada 1-2 kez düzenli olarak patlıcan tüketmeleri önerilir.

Patlıcan, kalp sağlığına destek olur!

Patlıcan, kolesterolü dengede tutup, kötü kolesterolü düşürdüğü için kalbin sağlıklı çalışabilmesine yardımcı olur. Zira içeriğinde bulunan bol miktardaki potasyum, kan basıncını sağlıklı bir seviyede tutar ve kalbi korur.

Patlıcan, beynin fonksiyonlarını destekler!

Beynimizde hasarlı hücrelerin onarılması ve sağlıklı hücrelerin korunması konusunda patlıcanın önemli faydalarını görürüz. Aynı bağlamda düzenli olarak haftada 1-2 kez patlıcan tüketen kişilerin hafızalarının da güçlendiği saptanmıştır.

Patlıcan, demir üretimini ve dengesini sağlar!

Yaşamımızı devam ettirebilmemiz için vücudumuzdaki demir oranının az ya da çok değil, dengeli, kontrollü olması gerekiyor. Zira düşük demir seviyesi pek çok hastalığa yol açarken, demir oranının yüksek olması da yine sağlık sorunlarına sebep oluyor. Patlıcanın içeriğinde bulunan nasunin adlı madde ise, vücuttaki fazla demirin emilimini kolaylaştırarak, demir seviyesini dengede tutmaya yardımcı oluyor. Ayrıca patlıcan vücuttaki serbest radikallerin hareket kabiliyetini de kısıtlayarak tüm metabolizmanın sağlıklı çalışmasına yardımcı oluyor.

Patlıcan, kilo vermeye yardımcı olur!

İçeriğindeki su seviyesi ve lif oranı yüksek, kalorisi düşük olan patlıcanın tok tuttuğu ve dolayısıyla da kilo verme sürecini hızlandırdığı biliniyor. Bu bakımdan diyet programı uygulayan kişilere beslenme listelerine patlıcanı da eklemeleri öneriliyor.

Patlıcan, sindirim sisteminin fonksiyonlarını destekler!

İçeriğinde lif olan tüm sebze ve meyvelerin sindirimi kolaylaştırdığı bilinen bir gerçektir. Bol miktarda lif içeriğiyle tanınan patlıcanın da, sindirimi kolaylaştırdığı ve hatta kolon kanserine yakalanma riskini azalttığı biliniyor. Bununla birlikte mideyi güçlendirerek, hazımsızlık, kabızlık gibi sorunları da ortadan kaldırır.

Patlıcan, sigarayı bırakmanıza yardımcı olur!

Uzun süre sigara kullanan kişilerin sigarayı bırakmakta zorlanmalarının sebebi nikotin bağımlılığıdır. Patlıcan ise kişinin vücudunun alıştığı nikotin ihtiyacının bir bölümünü karşılayabileceği için, yavaş yavaş sigarayı bırakmak isteyenlerin her gün küçük miktarlarda patlıcan salatası, yemeği tüketmeleri faydalı olabilir.

Patlıcan, antioksidan ve anti bakteriyel özelliktedir!

Kişinin hastalıklara yakalanmasının en önemli sebepleri; bağışıklık sisteminin güçsüz olması ve metabolizmasının dışarıdan gelen zararlı virüs ve bakterilerle savaşacak kadar güçlü olmamasıdır. İşte ihtiyaç duyduğumuz bu güce sahip olmanın yolu da antioksidan ve anti bakteriyel besinler ağırlı beslenmektir. Patlıcan da antioksidan ve anti bakteriyel özellikte olduğundan, vücudunuzda pek çok hastalığa yol açabilecek serbest radikaller ve virüslere karşı bir koruma mekanizması geliştirmeye yardımcı olur. Ayrıca patlıcanın içeriğindeki yüksek oranda C vitamini de bu korumayı destekleyici özellik gösterir.

Patlıcan, cildi güzelleştirir!

Patlıcanın içerdiği diyet lifler ve çok sayıda farklı vitamin cildin elastikiyetini koruyarak, gençliğini, canlılığını muhafaza etmesine yardımcı olur. Cildin serbest radikallerden ve ölü hücrelerden arınmasını sağlayan patlıcan, deri altında yeni hücre oluşumunu da destekler. Ayrıca diğer kanser türleri gibi cilt kanserinin de önlenmesinde etkili olduğu bilinen patlıcan, ciltte meydana gelen güneş ve sivilce lekelerinin de görünümünün azalmasına yardımcıdır.

Patlıcan, saçı ve tırnakları besler, korur!

Cilt sağlığına iyi gelen pek çok doğal besin maddesinin aynı zamanda saçları da koruduğunu biliyoruz. Zira sağlıklı saçlar, sağlıklı cilt, sağlıklı kafa derisi ile mümkündür. Bu bakımdan patlıcan, saç derisinin neminin korunmasına, saç derisinin altında hücre yenilenmesine ve yeni saç oluşumuna destek verir. Ayrıca içerdiği yüksek miktardaki demir sayesinde tırnakların güçlenmesi ve parlak bir renk kazanmasında da patlıcana güvenebiliriz.

Patlıcan suyu nedir, nasıl yapılır, neye iyi gelir?

Susadığımızda, pek çoğumuzun aklına patlıcan suyu içmek gelmez. Zira patlıcan suyu yaygın olarak bilinen, tüketilen bir besin kaynağı da değildir. Ancak Japonya’da yapılan bir araştırma, patlıcan suyunun kişiyi kanserli hücre oluşumundan koruduğunu kanıtlamıştır. Beta- karoten, lif ve antioksidanlar bakımından zengin olan patlıcanın suyunun aniden gerçekleşen kalp krizi ve inme vakalarını da önlediği biliniyor. Bununla birlikte potasyum alımının hipertansiyonu önlediğini düşünürsek, potasyum açısından zengin olan patlıcan suyunu haftada bir kez düzenli olarak tüketerek hipertansiyonun da önüne geçebilirsiniz. Ayrıca damar tıkanıklığını önleyerek kalp ve damar sorunlarını da önlemek mümkün olur.

PATLICAN TÜKETECEK OLANLARA ÖNERİLER

· Patlıcan da tıpkı diğer besin maddeleri gibi kontrollü tüketilmesi gereken bir sebzedir. Haftada 2 kereden fazla tüketmenizi önermiyorum. Zira alerjik reaksiyonlar ya da farklı semptomlar ortaya çıkabilir.

· Patlıcanın çiğ olarak tüketilmesi zararlı olabilir. Bu bakımdan iyi piştiğinde emin olun.

· Çiğ olarak tüketilen patlıcan solanin adlı bir içeriğinden dolayı zehirlenmelere sebep olabilir.

· Aşırı patlıcan tüketimi karaciğer ve dalaklarda fonksiyon bozukluklarına yol açabilir.

Patlıcanın taze ve mevsiminde tüketilmesi gerekiyor. Bu bakımından yaz mevsiminde patlıcan fazla olduğu için kışa hazırlık olarak kurutabilir, turşu ya da konserve hazırlayabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim