Turp, çok fazla içerdiği vitamin mineral ve liflerle tam bir şifa deposudur. Beyaz, kırmızı, mor veya siyah olarak çeşitli şekillerde tüketilen turp, salatalarda çok sık tercih edilen bir sebzedir. Turp, A, C, E, B6, Ka vitaminleri içerir. Karaciğer ve mideyi temizlemeye yardım eden kırmızı turp, yüksek lif oranı ile biliniyor. Ayrıca antioksidan, lif, çinko, potasyum, magnezyum, bakır, kalsiyum, demir ve manganez bakımından da besin değeri yüksek bir bitkidir. Beyaz turp ağrı giderici özelliği sahiptir. Son dönemlerde, sebze reyonlarında yerini alan alabaş cinsi turp da, yüksek lif içeriği ve doyurucu özelliği ile sıkça tercih edilmeye başlandı. Alabaş olarak bilinen beyaz turpun, ağrı giderici etkisi biliniyor.

Beyaz turp, sinir, stres azaltıcı özelliğiyle de biliniyor. Siyah turp öksürüğü keser. Bronşit ve öksürük gibi rahatsızlıklara ise siyah turp önerilmektedir. Akşamdan turpun içini oyarak ve oyulan kısma bir miktar bal döküp bekleterek, sabah saatlerinde bu turp suyu ve bal karışımı içildiğinde, öksürük şurubu işlevi görür. C vitamini içeriği yüksek olan turp, soğuk algınlığı için de birebirdir. Temel bağışıklık sistemini güçlendirmek için, düzenli bir şekilde tüketilmesi önerilir.

Turp, diyet yapanlar için de vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Doyurucu bir besin olan turp, canı bir şeyler atıştırmak isteyenler için, çiğneme duygusunu tatmin eder, bu sebeple de diyetlerde bir numaralı yardımcıdır. Kan şekerinde oynama yapmayan kırmızı turp, uzun süre tok tutan bir özelliğe sahiptir. Turpun faydalarından biri de, vitamin açısından zenginliğinden cilt dostudur. Her gün turp tüketilmesi sayesinde, cilt, kuruluktan, sivilceden ve sivilcenin oluşturduğu kızarıklıktan kurtulabilir. Turp suyu, saçlardaki kepeklenmeyi ve dökülmeyi önlemeyi sağlar.

Editör: TE Bilisim