Radyo Trafik’te yayınlanan “Trafikte Yaşam” programında, İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Mert İntepe araç lastiği konusunda önemli açıklamalar yaptı. Radyo Trafik radyo yayınlarının yanı sıra, sosyal medyadan da canlı olarak yayınlanan programda, İntepe’ye ait “Adex Akdemi Güvenli Sürüş Eğitim Pistinde” hareket halinde lastik patlaması halinde neler yapılması gerektiği canlı yayında gösterildi.

“REFLEKTÖR’ÜN YERİ BAGAJ DEĞİLDİR”

Radyo Trafik Genel Yayın Yönetmeni Cezayir Doğan’ın sorularını yanıtlayan Mert İntepe, öncelikle, yolda lastik değiştirilmesi gibi bir durumla karşılaşıldığında kişin ilk yapması gereken işin kendi güvenliğini de korumak adına gerekli tedbirleri alması olduğunun altını çizdi. Türkiye’de yangın tüpü, reflektör gibi güvenlik ekipmanlarının genelde bagajda durduğunu belirten İntepe, yangın tüpünün yerinin ön koltuk altı olduğunu, reflektör ve reflektörlü yeleğin ise sürücünün araçtan inmeden ulaşılabilecek bir konumda olması gerektiğini söyledi.

Güvenli yere geçtikten sonra lastik değiştirmek için belirli bir sıralamaya uyulması gerektiğini söyleyen İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı, birinci sıraya bijonları gevşetmeyi koydu ve sonra krikoyla aracın kaldırılması gerektiğini belirtti. Aksi halde bijonlar gevşemez, lastik döner dedi.

“DENEYİMİNİZ YOKSA LASTİK DEĞİŞTİRMEYE KALKMAYIN”

Radyo Trafik gönüllü muhabirlerinin sorularını da yanıtlayan İntepe, lastik değiştirme konusunda bilgi birikimi olmayanların, gerekli trafik deneyimi olmayanların, eğer kendilerine güvenmiyorlar kadınların yolda lastik değiştirmekten kaçınmaları gerektiğini söyledi. Bu gibi durumlarda lastiği değiştiremediği gibi büyük tehlikeler atlatıldığını belirten İntepe, deneyimli birinden yardım almanın en iyi seçenek olduğunu belirtti.

“3 MM LASTİK DERİNLİĞİ ALTINDA FREN MESAFESİ %40 UZAR”

Türkiye’de lastik diş derinliği konusunda henüz yeteri kadar bilinç sahibi olunmadığını söyleyen İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı, yasal diş derinliği sınırının 1,6 milimetre olduğunu ifade etti. Benim üst sınırım 3 mm diyen İntepe sözlerine şöyle devam etti: “3 milim altında fren mesafeniz yüzde 40 uzar, direksiyon, viraj kabiliyetini yüzde 50 değişir.  Özellikle ıslak zeminlerde bu oranlar daha da artar. Devam ediyorum, diş derinliği azalmış bir lastik daha çabuk patlar. İşte bu nedenlerle lastiğin diş derinliği çok önemlidir.”

LASTİK ÖMRÜ

Lastiğin ömrünü ölçmek için birden çok faktöre bakılmasını gerektiğini belirten Mert İntepe bunları; kullanım, kilometre ve imal yılı olarak sıraladı. Her lastikte DOT yazan bir yazı olduğunu Trafik Tv YouTube kanalından canlı yayını izleyenlere gösteren İntepe, DOT yazısını bir doğum tarihi gibi algılayın dedi. İntepe; “Bu yazının yanında 4 haneli bir rakam vardır. Bu rakamların ilk iki hanesi haftayı son iki hane ise imal edildiği yılı gösterir. Bir lastiğin sertlik ömrü 5 yıldır. Bu lastiği 5 yıl içerisinde çok az kullansanız bile, mesela 5 yılda sadece bin km gitseniz bile bu lastiğin ömrü dolmuş demektir.” İfadelerini kullandı.

4 MEVSİM LASTİKLER

Radyo Trafik Gönüllü Muhabirlerinin 4 mevsim lastikler hakkındaki sorularını da yanıtlayan İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı İntepe; “4 mevsim lastik kullanılmaz demiyorum, dünyada da kullanılıyor. Bir kere en kötü 4 mevsim lastik kadar kış aylarında yaz lastiğinden daha iyidir. Ama kış lastiği kadar iş yapmaz. Evet, kış koşullarında yaz lastiğinden iyi duruyor ama kış lastiği kadar da iyi durmuyor. Gerçek bu.”  dedi. İntepe, Antalya, İzmir, Adana gibi sıcak ve kar yağışının çok olmadığı yerlerde uygun 4 mevsim lastiklerin kullanılabileceğini ama İstanbul koşullarında, kış ayları için bu lastiğin uygun olmadığını söyledi.

Editör: TE Bilisim