Balık denince akla ilk gelenlerden olan çipura balığı, taze taze ulaştığı sofraları şenlendirir, aperatiflerle beraber sizi adeta bir şölen sofrasına davet eder.

Çipura Nedir?

Sinarit grubuna ait bir balık olan çipura, Türkiye’de Ege ve Akdeniz kıyılarında bol bulunur. Çipuralar gümüş pullu, 20 – 30 cm boy aralığında, elips vücut şeklinde, yanları basık, gövdesi kalın, başı büyük, gözlerinin arasında hilal şeklinde sarı bir leke bulunduran balık türleri olarak tarif edilebilir.

Oldukça lezzetli olduğu bilinen çipura, beyaz etiyle günlük olarak sıklıkla tüketilir. Av geleneği Romalılara kadar dayanan balığın o dönemlerde aşk tanrıçası Afrodit’e ithaf edildiği bilinir. Yüzyıllardır Anadolu halkının sofralarında yer alan balık, yüzlerce farklı tarifle pişirilebilir. Asma yaprağına sarılanlardan, balık dolmasında çipura kullanımına dek geniş bir tarif yelpazesine sahiptir.

Çipura balığı faydaları nelerdir?

Ø Yüksek besin değeri ile vücuda zindelik verir.

Ø Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Ø Demir, kalsiyum türü mineraller sayesinde kemik, diş ve eklemler için yararlıdır.

Ø Protein kaynağı olduğu için kas gelişimini destekler. Düşük karbonhidrat oranı sayesinde sindirim sistemi için yararlıdır.

Ø Kalp ritmini düzenler. Kolesterolü düşüktür.

Ø Kan yapıcı özelliği ile demir eksikliğine iyi gelir.

Ø Kaliteli yağ içeriği ile damarları tıkamaz.

Ø Diyabet hastalarının tüketebileceği bir besindir.

Ø A vitamini sayesinde göz ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Ø Fosfor ile bedenin ihtiyacını karşılar.

Ø Tansiyonu düşüren, eklem iltihabını iyileştiren, depresyon, astım hastalıklarına iyi gelen omega 3 yönünden zengindir.

Ø Doymuş yağ asidi sayesinde zayıflamaya yardımcıdır.

Çipura Kalori ve Besin Değeri

Potasyum, fosfor, sodyum yönünden zengin olan çipura protein içeriği, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri sayesinde besleyici bir besindir.

100 gram çipura ortalama 109 kcal kalori değeri ile ölçülür. 100 gramda 20.6 gram protein, 2.8 gram yağ, 70 mg kolesterol, 101 mg sodyum, 234 mg potasyum, 80 mg kalsiyum, 11 iu A vitamini, 0.6 mg C vitamini ve 0.6 mg demir bulunur.

Çipura mevsimi ne zaman?

12 ay süreyle yenilebilen çipuranın doğal olanları eylül, ekim ve kasım aylarında yumurtlar. Bu nedenle bu aylarda yağ oranı düşüktür. Çipura av zamanı, mayıs ve kasım aylarıdır. Diğer dönemlerde Ayvalık, Çanakkale, İzmir bölgelerinde ağ ve olta ile de avlanabilen balık çiftlikte ve denizde yetişen iki türe ayrılır. Deniz çipurası daha lezzetlidir.

Balığın taze taze alındıktan sonra hemen tüketilmesi önemlidir. Eti kıvamını kaybeden, suyunu salan, kokmaya başlayan, solungaçlarındaki kırmızılığı yitiren balıkların yenmemesi gerekir. Dondurulmuş olarak alınan çipuraların ise soğuk zincir bozulmadan muhafaza edilmesi ve sağlık gereklerine uygun olarak çözdürülerek yemek için hazırlanması önem arz etmektedir.

Editör: TE Bilisim