Levrek, özellikle Avrupa ülkeleri arasında en yaygın ve en fazla tüketilen deniz balıklarının başında gelir. Hem doğal avcılık hem de balık çiftliklerinde üretim yolu ile büyük miktarda levrek üretimi sağlanır.

Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerinden denize kıyısı olan neredeyse tüm ülkelerde ticari olarak levrek balığı üretimi yapılır. Ülkemizde dört mevsim tezgahlarda bulunan levrek balığı ortalama fiyatı ve kolay bulunabilir olması nedeniyle halk arasında en çok tercih edilen balık türleri arasında yer alır.

LEVREK ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Levrek, sırtında ayrılmış iki yüzgeci bulunan ve geniş ağızlı bir yapıdadır.

Solungaçları üzerinde kendine has dikenler bulunur. Latince adı Dicentrarchus labrax olan levrek, ingilizce Sea Bass olarak bilinir.

Geniş ağızlı ve avcı bir balık olan levrek Atlantik Okyanusu’nun kuzeydoğusundan Akdeniz ve Karadeniz’e kadar geniş bir bölgede yaşayabilir. Çeşitli tuzluluk oranlarını tolere edebilen bir grup balık arasındadır. Levrek, sırtı esmer-koyu gri, yan bölgeleri gümüş, bazılarının göbek kısmı ise sarımsı beyaz renktedir.

İRİ DENİZ LEVREĞİ

Levrek üreme dönemi Akdeniz’de, Ocak-Mart ayları arasındadır. Levreklerin ortalama boyutları 25-35 cm’dir, ancak 1 metreye kadar büyüyebilmektedir.

LEVREK NASIL PİŞİRİLİR?

Levrek balığı farklı pişirme yöntemleri ile pişirilebilir. En çok tercih edilen yöntemlerin başında ızgarada pişirmek gelmektedir. Ancak lezzetli olması için ızgarada pişireceğiniz levreklerin iri olması tercih edilmelidir.

Izgara haricinde fırında kağıda sararak, buğulama, fırında ve tavada pişirmek mümkündür.

LEVREK BALIĞI BESİN DEĞERLERİ

100 gram levrek için yaklaşık besin değerleri aşağıdaki gibidir. 100 gram levrek balığı yaklaşık olarak 97 kaloridir.

Karbonhidrat: Yok

Protein: 18.43 gr

Yağ: 2 gr

Sodyum: 68 mg

Potasyum: 256 mg

Kalsiyum: 10 mg

Vitamin: A

Demir: 0.29 gr

LEVREK BALIĞI FAYDALARI

Soğuk denizlerde yaşayan levrek balığı, içeriğindeki vitamin ve minerallerle sağlıklı bir besin kaynağıdır.

İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde kalp hastalığı, kolesterol, kan basıncını dengeleme, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olma gibi faydaları mevcuttur.

Levrek balığı yüksek oranda protein, omega, çinko, sodyum, selenyum, potasyum, fosfor, magnezyum ve kalsiyum içermektedir. Bilinen yan etkisi yoktur ancak yedikten hemen sonra yeşil çay ve çeşitli bitki çayları içilmemesi önerilir.

Farklı bazı pişirme şekillerine göre levrek balığının omega-3 miktarları değişmektedir.

Çiğ levrek: 2.58 gr

Kızartılmış levrek: 2.93 gr

Mikrodalga fırında pişirilmiş levrek: 3.38 gr

Fırında pişirilmiş levrek: 2.43 gr

Izgara yapılmış levrek: 2.53 gr

LEVREK HANGİ DENİZLERDE BULUNUR?

Levrek balığı Atlantik Okyanusu’nun kuzeydoğusundan Akdeniz ve Karadeniz’e kadar geniş bir bölgede yaşayabilir.

Ülkemizde de yoğun olarak Ege Denizi ve Akdeniz’de bulunur ancak Karadeniz ve boğazlarda da bulunmaktadır.

Levrek göç eden bir balıktır ancak göç etmeyen levrekler sabit bölgelerde yaşamlarını sürdürürler. Levrek göçü ağustos sonlarına doğru, suların soğumasıyla Karadeniz’den büyük gruplar halinde sıcak denizlere doğru başlar.

Mayıs – Haziran aylarında da tekrar Karadeniz’e geri dönmüş olur.

Suların sıcaklığı Levreğin göç durumunu belirler. Kıyı balığı olan Levrek, nehirlerin denize karıştığı yerlerde gezinir.

Nehir içlerinde bile Levrek bulabilirsiniz.

LEVREK NASIL AVLANIR?

Avcı bir balıktM olan Levrek, Lüfer ile birlikte avlanması en zor balıkların başında yer alır. Kolay kolay oltaya gelmeyen levrek balığı kurnaz ve hızlı hareket eden bir balıktır.

Levrek, suyun üstünü ve dışını bile kontrol edecek şekilde çok iyi bir çevre görüşüne sahiptir.

Levrek, kayalık ve dalgalı bölgelerde kefal yavrusu, ispari, izmarit gibi balıkların yavrularını tercih eder ve bu bölgelere sabah erken saatlerde veya akşam gün batarken gelir.

Levrek avı için en etkili yöntem sahte yem ile avlanmaktır. Doğru bir rapala yani sahte yem seçimi ile başarılı levrek avı yapabilirsiniz.

Rapala seçiminde cam rapala modelleri tercih etmeniz levrek avı şansınızı arttıracaktır.Suyun altında parlayan cam modeller 11-12 cm civarında olup, kurşun bağlamadan kullanılır.

Suyun yüzeyine yakın bölgelerde gezen Levrek için rapalanın sudan 20-30 cm aşağı inmesi yeterli olacaktır.

Editör: TE Bilisim