En zengin lokanta sofralarından tutun da gariban sofralarına kadar her mutfakta yerini alan, üniversite öğrencilerinin milli yemeği sayılan makarna her ne kadar sadece hamur yiyeceği sanılsa da hiç bilmediğimiz faydaları var.

Durum buğdayından elde edilen irmiğin, su ve bazı zenginleştirici maddeler ile karıştırılması ve istenilen biçimler verilip kurutulması suretiyle elde edilen makarnanın, vücut için gerekli vitamin ve mineraller bakımından çok zengin bir besin.

Makarna buğdaydan yapılan gıda ürünleri içerisinde, üretim miktarı ve beslenmedeki önemi bakımından ekmekten sonra ikinci sırada bulunuyor.

Kaliteli kuru bir makarnanın rengi altın gibi bir renkte olmalı ve kırıldığı zaman kuru, net bir ses çıkarmalıdır.

Vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve çok yararlı bir besin kaynağıdır.

Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir.

Yağsızdır. Çok az (yüzde 1-1,5 minör yağ bileşenlerini ve yüksek oranda linoleik yağ asidi içerdiğinden kolesterolü düşürücü etkisi vardır.

Makarnada bulunan kompleks karbonhidratlar kana yavaş karıştığı için tok tutar.

Metabolizmada, hemen enerjiye dönüşür.

Makarna, acil enerji ihtiyacı duyan, bir karşılaşmaya ya da gösteriye hazırlanan sporcular, sanatçılar, yani fiziksel güç gerektiren işlerle uğraşan herkes için temel bir besindir.

Makarna hem çok doyurucudur, hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir.

Makarna sanılanın aksine şişmanlatmaz.

Şeker ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

Makarnanın sağlık yönünden faydaları yanında, ekonomik yönden de ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan bir gıda ürünüdür.

Türk mutfağında sos kültürünün olmaması, pişirme konusunda yeterli bilgi sahibi olunmaması, üretimde çeşitliliğin yeni başlaması ve besleyici değerinin yeterince anlatılmamış olması, diğer ülkelere oranla daha az makarna tüketmemize neden oluyor.

İtalya´da kişi başına yıllık 30 kilo olan makarna tüketimi, Türkiye´de sadece 6 kilo. Ancak, hızlı nüfus artışı, ekonomik olması, pazarlama ve ulaşım olanaklarının artması, çalışan kadınların hazır gıdaları tercih etmesinin makarna tüketimini önümüzdeki yıllarda artıracağını tahmin ediyoruz

Yıllık 10 milyon ton olan dünya makarna üretiminin ise 566 bin tonunun Türkiye tarafından üretildiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

İtalya yıllık 3 milyon ton üretimle dünya makarna üretiminin yüzde 32´sini tek başına karşılıyor. İtalya´nın ardından bir milyon 165 bin tonla ABD, yaklaşık birer milyon tonla da Brezilya ve Rusya Federasyonu geliyor. Türkiye ise yılda 566 bin ton makarna üretimi gerçekleştirerek, dünya makarna üretiminin yüzde 5´ini karşılayan ülke konumunda bulunuyor.

Makarna kıyma, peynir, sebze, mantar gibi birçok yiyecekle birlikte de hazırlanabilir. Sınırsız çeşitleri vardır. Makarna böreği de bunun bir örneğidir.

Editör: TE Bilisim