Malzemeler:

1 kilo patlıcan

2 adet orta boy domates

3 adet yeşilbiber

2 diş sarımsak

1 adet kuru soğan

Sıvı yağ veya zeytinyağı

Karabiber

Tuz

Yapılışı:

Patlıcanlar alacalı bir şekilde soyulup yukarıdan aşağıya doğru ikiye dilimlenip 2-3 parmak kalınlığında doğranır. Üzerine su ve tuz eklenerek yaklaşık yarım saat kadar bekletilir. Kara suyu ve acısı çıkan patlıcanlar yıkanır kurulanır.

Geniş ve derince bir teflon tavaya sıvı yağ eklenip yağ iyice ısınınca patlıcanlar ilave edilir. Altın sarısı renginde kızarınca yağdan delikli kevgir yardımıyla patlıcanlar çıkarılır, havlu kağıt serili tabağa alınıp fazla yağını emmesi sağlanır.

Biberler de yıkanıp kurulanır ve iri uzun uzun doğranır ve kızgın yağda düşük ısıda kızartılır. Havlu kâğıt serili tabağa alınarak fazla yağını emmesi sağlanır.

Bir tencereye bir miktar sıvı yağ ya da zeytinyağı koyulur gelişigüzel yemeklik doğradığımız soğanlar (ince doğramaya gerek yok) yağın içerisine atılır. Soğanlar sarara dursun domateslerin kabukları soyulup küp küp doğranır ya da isteğe göre rendelenir.

Pembeleşip hafif sararan soğanlara domatesler eklenir iki üç diş soyulup doğranmış sarımsak ilave edilir.

Hafifçe pişince kızarttığımız patlıcanlar ve biberler ilave edilir, tuz ve karabiber eklenir.

Sos kıvamında bir yemek yemek isterseniz 1-2 dakika kadar sonra yemek ocaktan alınır fakat biraz sulu bir yemek olsun isterseniz de yarım su bardağı kadar su eklenerek kısık ateşte 2-5 dakika kadar piştikten sonra ocaktan alınır. Sıcak ya da ılık olarak servis edilir.

Afiyet olsun.

Bu yemeği bu şekilde hazırlayabileceğiniz gibi patlıcan biber kızardıktan sonra fırın kabına alınıp üzerine hazırlanan sos dökülüp 200 derece fırın ayarında hafif kaynayıncaya kadar pişirilip servis edilebilir. İsteğe göre kabak ve patates yemeğe dahil edilebilir.

Kaynak: https://www.zeymurancafee.com/patlican-yemegi-tarifi/

Editör: TE Bilisim