Evlerde pek sık kendine yer bulmasa da aslında birçok yemek tarifinde, özellikle de sos tarifinde kullanılabilen, adıyla, görüntüsüyle, lezzetiyle ve tabii ki faydalarıyla dikkat çeken bir güzellik bugün merceğimizin altında: Muskat!

Evet, adını çok sık duyuyor, tariflerde kendisine sık sık rastlıyorsunuz, biliyoruz. Peki ama nedir bu muskat dersiniz? Yapılan tarife şöyle biraz rendelenmesiyle bambaşka bir hava katan, genelde "olsa da olur, olmasa da olur" denen, faydalarını öğreninceyse mutfaktaki "olmazsa olmazlarınız" listesinde üst sıralara yerleşecek bu lezzetle daha da geç olmadan tanışın bizce.

Muskat nedir, faydaları nelerdir, nerelerde ve nasıl kullanılır öğrenince siz de bize hal verecek, koşar adım bir aktarın yolunu tutup ondan en az 1 adet temin etmek isteyeceksiniz, eminiz.

Buyurun o zaman, sözü hiç uzatmadan sizi muskat ile baş başa bırakalım!

Muskat, halk arasında küçük Hindistan cevizi olarak da anılan, tropik bir ağaç ve onunla aynı adı taşıyan meyvesi diyebiliriz. Asya ve Amerika'nın tropikal bölgelerinde yetiştiği bilinen, ancak çok uzun zaman önce ana vatanından kopup adı tüm dünyaya yayılan bu bitkiye "muskat" denmesinin nedenininse Umman’ın başkenti Muskat'a (Maskat'a) dayandığı söyleniyor.

Genel olarak rendelenerek ya da doğrudan toz halinde alınarak kullanılan muskatın öğütülmemiş haliyse bir zeytinden biraz daha büyük boyutlarda oluyor. Peki muskat neden bu kadar çok kullanılıyor, ne işe yarıyor dersiniz?

Buyurun muskatın faydalarını da birlikte keşfedelim.

MUSKATIN FAYDALARI NELERDİR?

· Muskat, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek oluyor, bu sayede hazımsızlık problemi yaşayanları rahatlatıyor.

· Bu sebeple oluşabilen mide ağrısı, kramp, kasılma gibi sorunların da önüne geçiyor.

· Bağırsak hareketlerinin de düzenlenmesinde etkili olduğundan gaz problemi yaşayanların da bu problemine kısa sürede çözüm oluyor.

· Muskat, aynı zamanda iştahsızlık problemi yaşayanların da sorununu çözüyor, iştah açıcı bir etki oluşturuyor.

· Antiseptik özellikleri sayesinde vücudu birçok zararlı ve yabancı maddeden koruyor, bağışıklığın güçlenmesine yardımcı oluyor.

· Düzenli olarak tüketildiğinde ağız kokusuna kalıcı bir çözüm sunabildiği söyleniyor.

· Adeta doğal bir sakinleştirici görevi gören muskat, sinire, strese iyi geliyor.

· Bu özelliği sayesinde stres kaynaklı uykusuzluk ve baş ağrısı çekenlerin de sorununa ilaç oluyor.

· Cilt sağlığını olumlu yönde etkileyen muskat, özellikle sivilce problemi yaşayanların bu sorundan çok daha kısa sürede kurtulmasını sağlıyor.

· Muskatın afrodizyak etkisi olduğu da biliniyor.

MUSKAT NEREDE VE NASIL KULLANILIR?

Muskatın faydalarından yararlanmak için onu nereden temin edeceğinizi bilmeniz, nasıl kullanacağınızı da öğrenmeniz gerekiyor tabii.

"Muskat nereden alınır?" sorusuna yanıt vererek başlayalım: Muskatı güvenilir aktarlardan ya da doğal ürünler satan market ya da mağazaların ilgili reyonlarından bulabilirsiniz. Bunların yanı sıra yine doğal ürünler ve baharatlar satan online ve güvenilir alışveriş sitelerinden de temin edebilirsiniz.

Muskatı aldıktan sonra nasıl kullacağınıza gelirsek, muskatı bir bütün olarak aldıysanız rendeleyerek kullanabilirsiniz. Eğer toz ya da rendelenmiş halini aldıysanız doğrudan bu şekilde kullanabilir, birçok yemeğe baharat olarak ilave edebilirsiniz. Ancak muskatın fazlası zararlı etkiler oluşturabileceğinden mutlaka ama mutlaka tarifte belirtildiği miktarlarda kullanmalısınız, aklınızda bulunsun.

Muskat bir baharat olarak beşamel sos gibi birçok sos tarifinde, kremalı yemeklerde ve hatta kek, kurabiye gibi birçok hamur işinde kullanılabiliyor. Sebze yemeklerinde ve salatalarda da kendine has tadı nedeniyle tercih edilebiliyor.

Ancak söylediğimiz gibi eğer daha önce muskatı hiç kullanmadıysanız yan etkilerinden zarar görmemek için mutlaka uygulayacağınız tarife uygun bir şekilde hareket etmeniz, aşırıya kaçmamanız gerekiyor.

MUSKATIN ZARARLARI NELERDİR?

Muskatın yemeklere nasıl lezzet kattığından ve daha da önemlisi faydalarından söz ettik ama zararlarını da anlatmadan geçmek olmaz.

Muskat bunca faydasının yanı sıra ölçülü ve dikkatli bir şekilde kullanılmadığında ciddi zararlar da verebiliyor. Özellikle sütle tüketildiğinde sanrılar, halüsinasyonlar görülmesine neden olabiliyor. Bu nedenle sütle birlikte asla tüketilmemesi, içinde süt de bulunan, çorba dahil diğer tüm sıvılarda ölçülü bir şekilde, çok az miktarlarda kullanılması gerektiği söyleniyor.

Bunların yanı sıra, yüksek dozda muskat tüketildiğinde baş dönmesi, mide bulantısı, ağız kuruluğu, yüz kızarıklığı, kabızlık ve kalp ritminin bozulması gibi problemler oluşabiliyor. Bu nedenle muskatı her zaman tariflerde belirtildiği kadar kullanmanız, asla aşırıya kaçmamanız büyük önem taşıyor.

Aynı zamanda her zaman söylediğimiz gibi, ciddi, kronik bir rahatsızlığınız varsa, alerjik bir bünyeye sahipseniz ya da özel bir beslenme programı/perhiz uygulamanız gereken bir sağlık probleminiz varsa muskat da dahil herhangi bir ürünü faydalarından yararlanmak için kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekiyor.

https://yemek.com/muskat-nedir-faydalari/

Editör: TE Bilisim