23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılış yıldönümü olan 23 Nisan'da Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kutlanan ulusal ve resmî bir bayramdır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ulusal bayramı olma özelliğini taşıyan bu bayram, Türkiye'de 1921'den itibaren "23 Nisan Millî Bayramı" adıyla kutlanmaya başlanmıştır.[10] İlk başta yasal adı "Çocuk Bayramı" olmasa da, daha sonra çocuklara neşeli bir gün geçirtme ve Himaye-i Etfal Cemiyeti'ne gelir yaratma amacıyla 1927'den itibaren çocuk bayramı olarak kutlanmıştır.

Bayramın adı 1935'te "Hâkimiyet-i Milliye Bayramı", 1981 yılında ise "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" olmuştur. UNESCO'nun 1979'u "Çocuk Yılı" olarak duyurmasının ardından, devlet kanalı Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatması ile bu bayram uluslararası düzeye taşınmıştır

Devrin cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün 1933 yılında başlattığı, 23 Nisan'da çocukları makamına kabul edip onlarla sohbet etme âdeti bu bayramın bir parçası olarak yaygınlaşıp gelenekselleşmiş; devlet adamlarının makam koltuklarına çocukları oturtma geleneği 2013 yılına kadar devam etmiştir.

Yine 1933'te stadyumlarda beden hareketleri gösterileri ile kutlama geleneği başlamış;[13] bayramın stadyumlarda binlerce öğrenci ve devlet protokolünün katıldığı gösterilerin yerini 2013'ten itibaren, sokaklarda karnaval havasında kutlamalar almıştır.

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu’ndan öncelik vurgusu Ulaştırma Bakanı Uraloğlu’ndan öncelik vurgusu

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde, 23 Nisan 1920 tarihi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yeni bir devlet kurduğunun ilanıydı.

23 Nisan 1920 tarihinin çocuklar ile anılmasının başlangıcı ise geçmiş savaşlarda ortaya çıkan acı tablonun bir ürünüdür. Yeni Tük Devletinin sosyal devlet olarak kamusal yükümlülüğe sahip olduğunun göstergesi olarak, çocuk esirgeme kurumuna benzer bazı cemiyetler ile işbirliği yapılarak, savaşta öksüz ve yetim kalan çocukların korunması için ilk faaliyetlere başlanmasıdır.

TBMM Başkanı ve Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın da destek verdiği bu yardım süreci devamında mektep talebeleri Ankara’ da yapılan 23 Nisan Hâkimiyet-i Milliye Bayramı’nın 1922 yılında ki ilk kutlamalarına katılarak farklı bir hava katmıştır. 23 Nisan; 1925 yılında “Çocuk Günü” olarak 1926’lardan itibaren ise “Çocuk Bayramı” olarak kutlanmaya başlamıştır.

Geçmişten günümüze geldikçe, her 23 Nisan tarihinde, büyükten küçüğe herkes kutlamalara katılmakta ve bayram coşkusunu yaşamaktadırlar. Kimileri balkonlarını bayraklarla süslemektedir, kimileri ellerine bayraklar alarak sallamaktadırlar, kimileri ise etkinliklere katılarak coşkuyla kutlamaktadırlar.

23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir.

Atatürk, 23 Nisan 1924'te '23 Nisan' gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929'da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir ve 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlanmıştır. 1979'da, yine ilk olarak altı ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşıdığımız bu millî bayramımıza, ortalama olarak her yıl kırkın üzerinde ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan yabancı ülke çocukları da katılmaktadır. Dünya'da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye'dir...

Editör: Akif Arslan