Kahramanmaraş’ın Andırın İlçesi ile adeta özdeşleşen tirşik, mevsiminde yöre halkının beğeni ile tükettiği bir çorba türüdür. Son zamanlarda adına festivaller düzenleniyor. Hatta, özellikle Andırın’da olmak üzere yörede pazarlarda da hazır satılıyor, bu çorba…
MALZEMELER
· 2-3 kilo Tirşik pancarı
· 1 kase Maraş tarhanası
· 1 kâse nohut
· 1 kâse döğme
· 1 sürahi koyu kıvamlı ayran
· Yeteri kadar sıcak su
YAPILIŞI
· Tirşik pancarımızı güzelce yıkıyoruz. Üzerinde toz toprak çamur varsa arındırıyoruz.
· Yıkadığımız tirşik pancarlarımızı bir bez ile hafif kurutup yoğun ıslaklığını aldıktan sonra pancarımızı incecik incecik kıyıyoruz. Ne kadar ince kıyarsak o kadar güzel ve kolay pişer. Doğrarkende elimize eldiven giymeyi ihmal etmeyelim. Aksi halde tirşik pancarının içerisindeki özsuyu elimizi yakar- kaşındırır- ısırır.
· Çorbayı pişireceğimiz tencerenin tabanına nohut, döğme ve tarhanamız eklenir. Üzerine doğradığımız tirşik pancarımız eklenir.
· Üzerine gezdirerek 1 sürahi yoğun kıvamlı ayranımız dökülür. Ayranın üzerinden de tirşiği bastıracak kadar sıcak su dökülür.
· En son olarak en üstten üzerine 1 kase kadar un serpilir (iyi mayalanması ve ekşimesi için)
· Artık eklenecek malzemeler bitti ve bastırmaya geldi. Evin en ılık yerine (biz peteğin yanında bastırdık) altına minder konulur. Üzerine 2 kat battaniye serilip etrafı iyice sarılır. Sanki çok üşüyen birini sarıp sarmalıyormuş gibi bununda altını üstünü sarıp sarmalıyoruz.
· En az 10-12 saat bastırmak gerekiyor. 10 saat sonra tencerenin köşesinden bir kaşık yardımıyla suyunun tadına bakılır. Eğer ekşimiş ise artık kaldırııp ocağa alınır. Ekşimemişse bir kaç saat daha bastırılır.
· Süresi dolan tirşiğimizi ocağa alıyoruz ve orta ateşte gelip gidip karıştıra karıştıra pişiriyoruz. Suyu azaldıkça sıcak su ekliyoruz.
· Yaklaşık 3 saatte pişer.
Tirşik çorbası Maraş taraflarında sıkça bilinen ve bahar ayının gelmesiyle yapılan şifa kaynağı bir çorbadır. Esas kökeninin Maraşın ilçesi Andırın olduğu bilinir. Ve şifasından dolayı Andırınlılar bunun adını “Andırın doktoru” koymuşlardır.
Oldukça zahmetli olduğu kadar, bir o kadarda lezzetli, yedikçe yedirten, tadına doyamadığımız bir çorbadır.