aşağıda okuyacağınız metin, kurgulanmış bir haber metnidir. iki aylık periyotla yayınladığımız kaygusuz şiir dergisinin 8. sayısında neşrettiğim “karacaoğlan şiir kütüphanesi” yazısının giriş bölümü, bu kurgulanmış haber metninden oluşuyordu. bu kurgu haberde anlattığım şiir kütüphanesi, benim kahramanmaraş için gördüğüm rüyalardan biridir. ismet özel’in “dünyada eşi menendi olmayan bir şair” olarak gördüğü karacaoğlan’ın adının verildiği ve kahramanmaraş’ta kurulacak bir şiir kütüphanesi rüyasını, benden başkalarının da görmesini istediğim için bu metni tekrar gündeme getirmek istedim. kahramanmaraş şehir kültürünün yok olduğu/yok edildiği şu günlerde şehrimizin şifahî geleneğinin en önemli unsurlarından biri olan şiirin, böyle bir kütüphane sayesinde başa gelen bu yok olma tehlikesine karşı bir mukavemet unsuru olacağı kanaatindeyim. şehrin adana yolundaki girişinde yer alan bir tepede malik ejder türbesi, şehrin gaziantep yolundaki girişinde yer alan bir tepede karaziyaret (sahabe-i kiramdan mikdat bin esved’in makâmı) yer alıyor. bugün mercimektepe’de ise bir cami kubbesi yükseliyor. türk milletinin ruhunda dağlar, tepeler bir asaleti, yükselmeyi ifade ettiği için milletimiz tarihî kayıtlarını tepelere düşüyor. bu mantıktan hareketle, türkçeye şekil veren türk şiiri için kahramanmaraş’ın yüksekçe bir yerinde şiir kütüphanesi kurmak, bir kandil yakmak kıymetli ve yerinde bir iş olacaktır. istanbul’dan, sivas’tan, erzurum’dan daha ileri bir “edebiyat şehri” hamlesi böyle yeni işlerle mümkün olacaktır.

ümit ediyorum ki kahramanmaraş’ta “istinye konutları”, “üsküdar konutları” gibi özentiliği ve kökten kopuşları işaret eden işleri görenler vardır. kahramanmaraş’ın şehir kültürünün yok olmasından ötürü yapmacık, naylondan bir “istanbul intibaı” içinde yaşama arzusunu ifade eden bu site isimleri şehrin karakteristiğinin yok oluşunun işaretlerinden sadece biri. şehrimizin ulu camiinin minaresini bilmeyen yoktur. bu minare mimarisine, toros dağlarını geçtikten sonra rastlamak pek mümkün değildir. kahire’ye kadar uzanan bu minare tarzını maalesef bugün yeni minarelerde ancak birkaç kere görebildik. bugün yapılan betonerme, kopya camilerde hep istanbul’un klasik camileri taklit ediliyor. mimarisinden müziğine, şifahî kültüründen hayat tarzına kahramanmaraş’ın şehir kültürü yok oluyor. mesela kahramanmaraş’ın şehir ağzıyla köy ağzı arasındaki farklı bilen kaç kişi kalmıştır, bunları kaydeden bir araştırmacı var mıdır? işte bütün bu yok oluş devrinde, bu rüyayı buraya kaydetmekle bu derdimi sahiplenecek hemdertler olup olmadığını anlamak istiyorum.        

kahramanmaraş'ta dünyada benzeri olmayan bir kütüphane açılıyor: karacaoğlan şiir kütüphanesi. önümüzdeki hafta pazartesi günü büyük bir açılış merasimi ile kahramanmaraş'taki ve türkiye'deki şiir dünyasının bütün müntesiplerine hizmet edecek olan kütüphane, dünyanın her yerinden ve onlarca farklı dilde yazılmış şiir kitaplarının toplanmasıyla oluşturulmuş. kütüphaneyi kuran ekip, hangi dilde yazılmış olursa olsun dünyadaki bütün şiir kitaplarını toplamak üzere yola çıktıklarını ifade ediyorlar. ancak daha sonra, türkçedeki bütün şiir kitaplarını toplamak ve dünya ölçeğinde ise mümkün mertebe en geniş şiir kitaplıklarına ulaşmak hedeflenmiş. binlerce şiir kitabıyla beraber şairler hakkında yazılmış biyografiler, şiir üstüne yapılmış ilmî çalışmalar, şiir dergilerinden oluşturulmuş ciltler sayesinde meydana gelen kitaplıklar, şiire dair ne varsa bulacağınız büyük bir ihtisas kütüphanesini türkiye'ye kazandırıyor.

kütüphaneyi açan ekip bu kütüphanenin kurulması ve ayakta kalması için bir dernek kurmuşlar. maddî bakımdan büyük bir külfeti olacak kütüphane için ekonomik kaynaklar üretmek üzere çareler düşünmüşler. bir şirketin veya devlet kurumunun himayesine düşmeyecek bir yapı kurmaya çalışmışlar. kütüphanenin nerede ne şartlarda kurulacağı da epey yormuş ekibi. karacaoğlan şiir kütüphanesi, kahramanmaraş'ın kuzeyinde yer alan kışla arazisinin satışa çıkarılmasıyla alınan büyük bir sahaya kavuşmuş. kışladan aşağı, güneye doğru şehrin eski yerleşim yerleri olan çocuk bahçesi civarına kadar kütüphanenin muhtelif hizmetlerini görmek üzere birçok tarihî yapının ek olarak kütüphanenin unsuru hâline getirilmesi düşünülüyor. araştırmacıların kütüphaneden azamî seviyede istifade etmesi için bir misafirhane oluşturulmuş. araştırmacılar, çalışmaları boyunca barınma, yemek gibi birçok ihtiyacını kütüphane yerleşkesinin dışına çıkmadan karşılayabiliyorlar. konferans, sempozyum gibi faaliyetler için de kütüphanenin imkânları var. kütüphanenin gelişmiş birçok yan hizmeti de bulunuyor: el yazması bir divanının kopyasını yaptırmak için ciltçisinden, gelişmiş baskı makinelerine kadar birçok hizmet var.

kütüphaneyi câzip kılan unsurlardan biri de, kütüphane bünyesinde kurulan yayınevi. "karacaoğlan şiir kütüphanesi yayınları"nın çok geniş bir yayın yelpazesi yok. yayınevinin, kütüphanenin önüne geçmesi istenmemiş. şiir kitabı neşreden yayınevlerinin gelişmesini dileyen editörler, her sene bir şiir yıllığı hazırlıyorlar. bunun yanında "prestij baskı" denilen türden bazı şiir kitaplarına yer vermişler çalışmalarında. bunlar daha çok sınırlı sayıda basılmış, koleksiyonerlere hitap eden kitaplar. kütüphanenin ilginç hizmetleri de var. kütüphanenin çalışma anlayışını oluşturan ekip bilindik bir kütüphanenin ötesinde hizmetler tasarlamışlar. kütüphanenin içerisinde bir mağaza var. şiir kültürünü yaygınlaştırmak için çeşitli ürünler satılıyor: "karacaoğlan şiir kütüphanesi ajandası" tasarlanmış. kütüphane bünyesinde çalışan bir hattatın elinden çıkan el yazması bir "divân-ı ilahiyât"ı hediye paketi yaptırabiliyorsunuz. poster hâlinde basılmış birçok şiiri mağazanın raflarında bulabiliyorsunuz. elbette bu mağazada şiir dergilerine ve şiir kitabı basan yayınevlerine de önemli bir yer açılmış.

karacaoğlan şiir kütüphanesinin kurucusu ve kütüphanenin müdürü mustafa râsih türkkorur, bize kütüphaneyi gezdirirken yaptığımız sohbet sırasında sorduğumuz bazı sorular üzerine anlamlı bir suskunluktan sonra tebessüm ederek "elbette şiir yarışmaları düzenlemekten özenle sakınacağız, şiir ödülü filan belirlemeyeceğiz. dahası şiir yazma atölyesi filân açmayacağız. o ucuz 'şiir dinletisi' denen işlerden burada bulamayacaksınız. fakat manas destanı söyleyen bir kırgız üstadını burada ağırladığımızı görebilirsiniz. mevlid-i şerif cemiyeti tertip ettiğimizi görebilirsiniz. biz şiirin türk hayatında ana unsurlardan biri olduğunu kabul ediyoruz ve bu çerçevede hareket etmeye çalışıyoruz. şiir kültürünü, müzelik işlerden ve çürütücü, yozlaştırıcı işlerden uzak kalarak ele almak çabası içerisindeyiz, umarım başarabiliriz" diye karşılık verdi.

(12şubat2021kahramanmaraş )

[email protected]