Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte, TBMM’de düzenlenen Milletvekilleri ile İftar Programı’na katılarak bir konuşma yaptı.

Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekilleriyle düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin küresel gelişmeler karşısındaki tutumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler sisteminin sembolize ettiği çok taraflılık, egemen eşitlik, anlaşmazlıkların diplomasiyle çözümü gibi prensipler, bizzat bu sistemin kurucuları tarafından, acıkınca yenilen putlara dönüştürülmüş durumda olduğunu belirterek, yıllardır kendilerine hukuktan, insan hak ve hürriyetlerinden bahsedenlerin bizzat bugün bu değerleri yok sayaıp çiğnemekte hiçbir beis görmediklerini ifade etti.

2026 03 03 Milletvekilleri Ile Iftar 06

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Belirsizliğin, gerilimin, çatışmanın ve hukuksuzluğun norm haline geldiği böyle hassas bir konjonktürde Türkiye'nin tavrı bellidir. Biz bölgemizi ve insanlığı ilgilendiren meselelerde asla tarafsız değiliz. Biz kardeşlerimiz ve komşularımızın huzurunu bozan hadiselerde tarafsız değiliz. Biz tüm dünyanın geleceğini tehdit eden konularda tarafsız değiliz. Tam tersine Türkiye olarak sulh ve sükûnun tarafındayız, huzurun ve istikrarın tarafındayız, dayanışmanın ve iş birliğinin tarafındayız. Evrensel değerlerin, adaletin ve kalkınmanın tarafındayız. Sorunların diyalog ve diplomasi ile çözülmesinin; çatışma yerine müzakerenin, savaş yerine barışın tarafındayız. Öldürmenin, katletmenin, haydutluğun soykırımın ve soykırımcıların değil, hakkın, hakikatin, nerede olursa olsun insanı yaşatmanın tarafındayız. Mazlumların gözyaşını dindirmenin zulmü engellemenin tarafındayız. İnşallah bu çizgimizi bu duruşumuzu her daim koruyacağız.”

CHP Gençlik Kolları’ndan “İftara Beş Kala” Dayanışması
CHP Gençlik Kolları’ndan “İftara Beş Kala” Dayanışması
İçeriği Görüntüle

Dünyanın kritik bir süreçten geçtiğini belirten Erdoğan, yalnızca Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada değil, küresel ölçekte ciddi bir eksen kaymasının yaşandığını ifade etti. Uluslararası kurumların etkisini yitirdiğini, güç dengelerinin bozulduğunu ve uluslararası hukukun büyük ölçüde devre dışı bırakıldığını dile getiren Erdoğan, İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan sistemin temellerinin sarsıldığını söyledi.

Küresel adaletsizliğin giderek derinleştiğini vurgulayan Erdoğan, dünyanın küçük bir kıvılcımla daha büyük çatışmalara sürüklenebilecek bir atmosferde olduğunu kaydetti. Komşu İran’a yönelik saldırılarla başlayan sürecin de bu tabloyu gözler önüne serdiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler sisteminin temsil ettiği çok taraflılık, egemen eşitlik ve anlaşmazlıkların diplomasi yoluyla çözümü gibi ilkelerin, sistemi kuran aktörler tarafından zedelendiğini ifade eden Erdoğan, insan hakları ve hukuk vurgusu yapan ülkelerin bugün bu değerleri ihlal ettiğini söyledi.

Belirsizlik, gerilim ve hukuksuzluğun öne çıktığı bir dönemde Türkiye’nin net bir duruş sergilediğini belirten Erdoğan, ülkesinin huzur, istikrar ve dayanışmadan yana olduğunu vurguladı. Türkiye’nin sorunların diyalog ve diplomasiyle çözülmesini savunduğunu kaydeden Erdoğan, çatışma yerine müzakereyi, savaş yerine barışı desteklediklerini ifade etti.

Erdoğan, “Öldürmenin, katletmenin, haydutluğun, soykırımın ve soykırımcıların değil; hakkın, hakikatin ve nerede olursa olsun insanı yaşatmanın tarafındayız.” dedi.