Mevlid Kandili için sayılı günler kaldı. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) doğduğu gün olarak idrak edilen Mevlid Kandili'nin ne zaman başlayacağı merak konusu oldu. Mevlid Kandili ne zaman?

Rebiülevvel ayının 11.nci günü idrak edilen Mevlid Kandili için heyecanlı bekleyiş sürüyor.

MEVLİD KANDİLİNİN ÖNEMİ NEDİR?

Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV)'in doğum yılı olarak bilinen  Rebiülevvel ayının Onbirinci gecesini Onikinci'ye bağlayan gece her yıl İslam Alemi tarafından Mevlid Kandili olarak idrak edilmekte, eller semaya şevk ile açılmaktadır.

MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan 2021 yılı dini takvimine göre milyarlarca Müslümanın hasretle beklediği Mevlid Kandili ülkemizde  17 Ekim Pazar günü idrak edilecek.

OSMANLIDA MEVLİD KANDİLİ

Osmanlı padişahı II. Selim döneminde (1566-1574) camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakılarak kutlandığı için bu gecelere "kandil geceleri" denilmiştir.

Osmanlı döneminde “mevlid merasimi”ne ayrı bir önem verildi.  “Mevlid Alayı” diye anılan muhteşem merasimlerde şeyhülislâm, vezirler ve diğer askerî ve mülkî erkân, büyük müderrisler, belli bir düzen içinde Rebîulevvel ayının 12'sinde Sultan Ahmed Camii'nde toplanırdı.

Padişahın gelmesinden ardından vaazlar verilir, mevlidhanlar tarafından Süleyman Çelebi'nin yazdığı Vesîletü’n-Necât’ı, bilinen yaygın adıyla Mevlid’i okunur ve bu esnada Medine'den getirtilen hurmalar cemaate ikram edilirdi.

MEVLİD KANDİLİ TARİHTE İLK KEZ NEREDE KUTLANDI?

Ancak gerek Rasûlullah gerekse ashab döneminde kutlama niteliğinde bir etkinliğe rastlanmamıştır.

Mevlid Kandili tarihte ilk kez  Mısır'da Fâtımîler döneminde kutlanmaya başlandı. Daha sonra Eyyûbîler devrinde anma ve geceyi ihya programlarıyla çeşitli merasimler yapıldı.

1989 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı desteği ile, günümüzde sadece Türkiye'de kutlanan Kutlu Doğum Haftası ilan edilmiştir.

MEVLİD KANDİLİ NEDİR?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) doğum günü olan Mevlid Kandili, Rebiul-evvel ayının 11 ile 12'nci günleri arasındaki gecedir.

İslam aleminin bayramı olarak bilinen ve 'mübarek doğuş' olarak anılan Mevlid Kandili, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) doğum günüdür.

Kur'an-ı Kerim'de yer almayan mevlid, mezhepler tarafından yüzyıllardır kutlanmaktadır.

Mevlid Kandili'nin denk geldiği haftaya ise Kutlu Doğum Haftası denmektedir.

MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN

Rebiul-evvel ayının on birinci gecesini, on ikinci geceye bağlayan vakitte idrak edilir.

Yılın son kandili olan Mevlid Kandili, bu yıl 17 Ekim Pazar gecesine denk gelmektedir.

O GECE NELER YAPILIR?

Her yıl denk geldiği tarihlerde camilerde ve evlerde özenle beklenen ve ibadetlerin gerçekleştiği gecede, duaların kabul olacağına inanılır.

Vatandaşların bir araya gelerek çeşitli etkinliklerin gerçekleştirildiği kutlu günde birçok hayır işlenir.

Hz. Muhammed (s.a.v.) için niyet edilerek evlere ya da yoldan geçenlere ikramlar yapılır.

Her özel gecenin ayrı bir ibadeti olduğu ve duası olduğu bilinir. Mevlid Kandili gecesinde ise, tesbih namazının kılınmasının faziletine inanılır.

TESBİH NAMAZI KAÇ REKATTIR?

4 rekat kılınan tesbih namazının, her rekatta okunması gereken tesbih duası vardır.

Dua; "Sübhanallahi vel-hamdü lillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber. Ve la havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil-azıym" şeklinde tüm duruşlarda okunur.

Her rekatta 75 kez okunması gereken dua, toplamda 300 kere okunmuş olur.

YAPILMASI UYGUN OLAN İBADETLER

· Oruç tutulmalı

· Kur'an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli

· Tefekkür de bulunulmalı

· Zikir çekilmeli

· Af dilenmeli

· Peygam Efendimiz'e salat-u selam getirilmeli

· Sadaka verilmeli

· Cemaatle namaz kılınmalı

· Çevremizdekilerle kandilleşilmeli

· Mezarlık ziyareti yapılmalı

· Kaza namazları kılınmalı

Editör: TE Bilisim