Karabiber dünyanın farklı mutfaklarında kullanılan en yaygın baharat tiplerinin başında gelir.

Karabiber bütün hali ile de kullanılır ama daha çok yaygın olarak öğütülmüş şekliyle tüketilmesi tercih edilmektedir.

Karabiberin yemeklere kattığı harika lezzet dışında içerdiği bol miktarda farklı vitamin ve minerallerle sağlık açısından birçok fayda sağlamaktadır. Potasyum, magnezyum ve demir açısından zengin sayılan karabiber K ve C vitaminleri içermektedir. Bunun yanında A vitamini deopsu olduğunu söylemek mümkün. Düzenli olarak karabiber tüketimi bünyenin ihtiyaç duyduğu A vitamininin büyük bir kısımını karşılayabilir.

KARABİBERİN SAĞLIĞA FAYDALARI

Karabiber birçok alanda sağlığımıza hizmet etmektedir. Özellikle kış aylarında tüketilmesi tercih edilir. Bunun en önemli sebebi soğuk algınlığından kaynaklanan hastalıklara karşı anlık sonuçlar verebilmesidir. Karabiberin öksürük ve soğuk algınlığını giderici özelliği vardır. Mineral açısından çok zengin olduğu için her gün yeryüzünde milyonlarca insan lezzeti dışında sağlığa katkısından dolayı tıbbi amaçlı olarak tüketmektedir.

Görünüşte küçük olan karabiberin sağlık açısından faydaları inanılmaz derecede önemlidir. İçerdiği manganez, potasyum, A ve C vitaminleri,demir ve diyet lifleri gibi bünye açısından hayati önem taşıyan mineral ve vitaminler karabibere etkili bir antioksidan ve doğal antibiyotik özelliği kazandırmıştır. Karabiberin sağlık açısından faydalarını şimdi daha detaylı olarak ele alalım.

Doğal antibiyotik karabiber: Karabiber içerdiği bol ve kaliteli C vitamini sayesinde doğal antibiyotik özelliğine sahiptir. Bu özelliği sayesinde karabiber birçok hastalığa yakalanma riskini azaltırken özellikle serbest radikallerin etkisini kırmakta ve bünyeye verdiği hasarı gidermektedir.

Sindirim sistemine iyi gelir: Karabiber genel anlamda sindirim sistemi sağlığının korunmasına yardımcı olduğu gibi sindirim sistemi organlarının hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Karabiber ayrıca gıda tüketimi öncesi bir uyarı olarak hidroklorik asit salgılayarak sindirim sürecini kolaylaştırır ve dolayısıyla bağırsak ve mide ile ilgili hastalıkların önlenmesinde yardımcı olur.

Karabiber bakteriyel enfeksiyonlara karşı iyi gelir: Karabiber bakterilerin neden olduğu hastalıklara iyi gelir. Aynı zamanda özellikle sindirim sistemi organlarının bakterilerden hasar görmesini engelleyebilir. Kabızlık, ishal ve kolik gibi durumların tedavisinde ise karabiber etkisi gözlenmiştir.

Karabiber öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelir: Karabiber şaşırtıcı bir şekilde öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelmektedir. Karabiberin antibakteriyel özellikleri ayrıca solunum bozukluklarının tedavisi için ilaçlarda ve tıp alanında kullanılmaktadır. Bunun dışında grip hastalığının da hızla atlatılmasına yardımcı olabilir. Hastalık esnasında çorbaya hatta çaya veya ıhlamura katılarak tüketilebilir.

Kansere karşı korur: Yukarıda karabiberin antioksidan ve antibiyotik özelliklerinden bahsetmiştik. Bu özelliği karabibere kanserle mücadele gücü katmaktadır. Kanser hastalıklarının birçoğuna serbest radikallerin neden olduğu günümüz modern tıp tarafından ispatlanmıştır. Karabiber serbest radikallerin hareket kabiliyetlerini azaltarak bünyeye verdiği hasarı minimuma indirir. Böylece birçok kanser çeşidine karşı vücudu korur ve kansere yakalanma riskini azaltır. Bunun dışında zararlı güneş ışınlarının neden olduğu cilt kanserine yakalanma riskini azaltır.

Karabiber metabolizmayı güçlendirir: Karabiber metabolizmayı hızlandırma ve canlandırmaya ciddi anlamda katkı sağlar. Bunun için istenmeyen fazla kaloriyi yakar ve karın yağlarının azalmasını sağlar. Karabiber özellikle obeziteye karşı çok etkilidir. Ayrıca düzenli olarak tüketilmesi durumunda mide ile alakalı şikayetleri ciddi anlamda azaltabilir. Fakat bu durum sağlıklı kişiler için geçerlidir.

Cilt sağlığına faydalıdır: Düzenli olarak karabiber tüketimi cilt sağlığı için de faydaladır. Cilde zarar veren serbest radikallerin öldürülmesi ve terleme yoluyla veya diğer yollarla bünyeden atmasını sağalar. Özellikle yaşlanma sonucu meydana gelen kırışıklıkların oluşmamasına veya oluşan kırışıklıkların doğal yollarla giderilmesine ciddi anlamda katkıda bulunabilir.

Diş sağlığı için karabiber: Karabiber aynı zamanda diş sağlığı için etkili bir besin kaynağıdır. Dişlerin çürümesini engelleyici özelliği vardır. Diş  çürümelerinden kaynaklanan ağrıların giderilmesine yardımcı olabilir.

Antidepresan olarak karabiber: Modern dünyanın insanlığa getirdiği en önemli hastalıkların bir tanesi de stres ve depresyondur. Sürekli olarak değişen sosyal şartlar ve eğilimler insanlarda farklı hastalıkların meydana çıkmasına neden olmuştur. Karabiber özellikle ruhsal hastalıkları tetikleyen stresle mücadele edebilen etkili bir antidepresandır. Bunun bir sonucu olarak ayrıca bileşsel kapasiteyi arttırır.

Karabiber saç sağlığını korur: Cilt sağlığı yanında karabiberin saç sağlığını da koruduğu sağlık uzmanları tarafından kabul gören bir düşüncedir. İçerdiği mineral ve vitaminler özellikle dökülme eğilimi olan saçların sağlığını korur. Ayrıca kepek sorununun tedavi edilmesinde karabiber etkilidir.

Sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir: Karabiberin diğer önemli özelliğinden bir tanesi de zerdeçal ile karıştırılarak tüketildiğinde başta sigara olmak üzere bağımlılıktan kurtarma özelliğinin olmasıdır. Özellikle sigarayı bırakmak isteyip de bırakamayanlar için sağlık uzmanları tarafından önerilmektedir.

Göz sağlığını korur: Karabiberin bol miktarda A vitamini içermesi göz sağlığının korunmasına yardımcı olur. Antioksidan özelliğinden dolayı göz etrafında serbest radikallerin neden olduğu kaşıntı ve tahrişi engelleyebildiği gibi A vitamini yardımıyla genel anlamda göz sağlığının korunmasına katkıda bulunur.

Enerji verir: Karabiberin içerdiği besinler bünyeye enerji verir. Güne bol karabiber katılmış sütle başlamak gün boyu sizi zinde tutmaya yardımcı olur ve ayrıca erken saaterde metabolizmayı hareketlendirmenize yardmcı olur. Bu da hem fiziki hem de zihinsel olarak sürekli enerjik kalmanıza yardımcı olur.

KARABİBERİN ZARARLARI

Şimdiye kadar karabiberin sağlık açısından faydalarını detaylı olarak ele aldık. Fakat bazı durumlarda birçok besin kaynağında olduğu gibi karabiberin de sağlık açısından bazı zararları ve yan etkileri olabilir. Özellikle aşırı tüketilmesinden kaynaklanan sorunlara çok sık rastlanmaktadır. Karabiberin olası zararlarını şu şekilde sıralamak mümkün:

· Aşırı tüketime bağlı olarak mide yanmasına neden olabilir. Eğer mide ile alakalı herhangi bir hastalıkla mücadele etmiyorsanız bu durum geçici olabilir. Kısa bir süre sonra yanma hissi kendiliğinden geçebilir. Bu nedenden dolayı aşırı karabiber tüketiminden kaçınılmalıdır.

· Özellikle çocuklarda direkt ağızdan karabiber tüketimi akciğere kaçmasına neden olabilir ki bu çok tehlikeli sorunlara neden olabilir. Bu yüzden çocukların direkt ağızdan almalarına izin verilmemelidir. Fakat farklı gıdalarla karıştırılarak tüketilebilir.

·

· Karabiberin yakıcı özelliği vardır, bu yüzden direkt cilde uygulanması yanma hissi verir. Ayrıca tadavi amaçlı gözlere uygulanmaz.

· Siklosporin A, kolinerjik, digoksin ve sitokrom P450 alan hastalar karabiber tüketiminden kaçınmalıdırlar. Bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların etkisini olumsuz yönde kırar.

· Gastrit hastalığı ile mücadele eden hastalar karabiber tüketiminden kaçınmalıdırlar. Doktorlarına danışmadan karabiber tüketimi yapmamalıdırlar.

· Karabiber solunum yollarında tıkanıklık ve tahrişe neden olacağı için kesinlikle tenefüs edilerek tüketmeye kalkışılmamalıdır.

· Çok nadir durumlarda aşırı tüketime bağlı olarak ciltte tahrişe ve kızarıklıklara neden olabilmektedir.

· Cildin kurumasına neden olabilir. Eğer kuru cilde sahipseniz karabiber tüketimine dikkat etmelisiniz.

· Karabiberin yakıcı etkisi terlemeye neden olabilir. Özellikle bu yüzden yaz aylarında karabiber tüketimine dikkat etmelisiniz. Yaz aylarında aşırı karabiber tüketimi burun kanamalarına neden olabilir.

https://www.acil.net/karabiberin-faydalari/

Editör: TE Bilisim