1 Nisan'dan itibaren ikinci el araç alım-satım işlemlerinde gerekli belgelere yetkili ekspertiz merkezi raporunun da eklenmesi zorunlu oluyor. Yani satılan her ikinci el araç için rapor almak şart. Artık kilometre düşürme, aracın hasarını, kazasını gizleme gibi dolandırıcılığa kadar varan yanıltmalar son bulacak. Her şirket de ekspertiz raporu düzenleyemeyecek.

Posta'da yer alan habere göre, ikinci el araç satışında, alıcı talep ederse ekspertiz raporu alınıyordu. Araçta herhangi bir sorun çıkmazsa alım-satım gerçekleşiyordu. Raporu talep etmeyenler ise aracın dış görünüşüne bakıp, satıcının sözüne güvenmek zorunda kalıyordu. Ticaret Bakanlığının 'İkinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmeliği' ile bu durum son buluyor.

TSE BELGESİ ŞART

Düzenlemeyle, ekspertiz raporu düzenleyecek firmalara da çekidüzen veriliyor. Artık her işletme bu raporu veremeyecek. Türk Standartları Enstitüsü'nden (TSE) 'Hizmet Yeterlilik Belgesi' alabilen firmalar, ekspertiz raporu düzenleyebilecek.

İkinci el araç alırken kontrol etseniz de bazı teknik hasarları fark edemeyebilirsiniz. İşte ekspertiz raporunun bulacağı kusurlar:

- Ekspertiz raporunda ikinci el aracın özellikleri, arıza ve hasar durumu ile kilometre bilgilerine yer veriliyor.

- Ekspertiz raporu ile aracın motorunda değişen bir parça var mı yok mu görülür.

- Aracın tamponu, kaportasında problem olup olmadığına bakılır.

- Aracın elektronik arızaları da kontrol edilir.

- Frenlerin durumu ve aşınma derecesine bakılır.

- Aracın boyasının orijinalliği, parça boyaları incelenir.

- Aracın değişen parçaları da tespit edilir.

Editör: TE Bilisim