İzmir, pandemiye rağmen yılın ilk dokuz ayında yatak ihracatını İstanbul, Kayseri, Ankara ve Bursa’dan daha fazla artırmayı başardı.

İzmir ihracatını yılın ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,5 artırırken, İstanbul yüzde 0,9’da kaldı. İzmir merkezli büyük yatak üreticileri ise yeni yatırımlarla 2021 yılına damga vurmaya hazırlanıyor. Torbalı’daki 40 bin metrekarelik fabrikasına yaptığı 25 milyon TL’lik ek yatırım ile toplam 70 bin metrekare fabrikasında üretim yapan Bambi, 2020 yılında ihracatta yüzde 50 büyümeyi hedefliyor.

Türkiye’de yatak pazarının büyüklüğü 1 milyar dolara ulaşırken, ihracatı yılın 9 ayında yüzde 11,5’lik artışla 174,91 milyon dolara yükseldi. Tüm dünyayı sarsan Kovid-19 pandemisine rağmen İzmir ise yatak ihracatını en fazla artıran şehir oldu. Geçen yılın ilk 9 ayında 13,9 milyon dolar olan yatak ihracatını, 2020’nin aynı döneminde yüzde 31.6 artışla 18,4 milyon dolara çıkarmayı başardı. Artış oranı İstanbul’da yüzde 0,9, Kayseri’de yüzde 16,6, Bursa’da yüzde 30,6 ve diğer şehirlerde yüzde 5.3 olarak gerçekleşti. Büyüme yatırımlarına ara vermeyen İzmirli üreticiler ise 2021 yılına damga vurmaya hazırlanıyor. Üretimden gelen gücü, ihracatı ve artırdığı istihdamla hem İzmir’e hem de Türkiye ekonomisine katkı sunan Bambi, 2021 yılına yönelik çalışmalarını açıkladı.

Yeni yatırımla istihdam 650’ye ulaştı

Pandemi dönemine rağmen yatırımların durmadığını açıklayan Bambi Yatak Yönetim Kurulu Üyesi Emre Gökmen, İzmir Torbalı’da 40 bin metrekarelik kapalı alanda kurulu fabrikaya, +30 bin m2 daha ekleyerek günlük üretim kapasitesini 800 adetten 1500’e çıkartacaklarını açıkladı. Ek kapasite artışına 25 milyon TL yatırım yaptıklarını açıklayan Gökmen, bunu da 2021 yılında devreye alacaklarını belirtti. Bu yatırımın ekonomin yanı sıra ülke istihdamına da katkısını olduğunun altını çizen Gökmen, “Yeni fabrika yatırımıyla çalışan sayımızı 80 kişi daha artırarak 650 kişilik bir aile olduk. Gelecek yıl bu sayının daha da artmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Ülkelerde derinleşecek

İhraç pazarlarını 2021 yılından itibaren daha da derinleştireceklerine işaret eden Gökmen, “Avrupa’dan Körfez’e, Orta Doğu’dan Türki Cumhuriyetleri’ne kadar birçok ülkeye ihracat yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde mevcut pazarlarımızda derinleşmenin yanı sıra, Amerika ve Balkan pazarlarına yoğunlaşacağız” diye konuştu. İç piyasada ise mağaza sayısını artırmak istediklerini açıklayan Gökmen, “Kovid-19’da tekli ürünlere talebin artmasıyla birlikte biz de yatırımda durmadık. Bu yıl 457 satış noktasına ulaştık. Yılın kalan aylarında atağımızı sürdürerek bu rakamı 500’e çıkarmayı planlıyoruz. Yurt dışıyla birlikte düşünüldüğünde toplamda 670 mağazaya ulaşmak hedefimiz. Bu yılın sonunda ise ciromuzu 500 milyon TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.

Türk mobilyasının dünyada önemli bir aşama kaydettiğini belirten Gökmen, küresel mobilya pazarında Türkiye’nin 6 basamak birden atlayarak mobilya ihracatı yapan dünya ülkeleri arasında 8’inci sıraya yükseldiğini anımsattı. Türkiye’nin 2019 yılında mobilya ihracatının 3,5 milyar dolar olduğuna işaret eden Emre Gökmen, sektörün yeni normalleşme sürecinde başlayan canlılıkla birlikte 2020 yılsonunda bu rakamı aşabileceğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim