Uykusuzluğa ne iyi gelir, uyku getiren besinler nelerdir?

Uykusuzluğa ne iyi gelir? Geceleri uyumakta zorluk çekiyor ve her sabah uykusuz bir şekilde kalkıyorsanız, doğru yerdesiniz. İşte, uykusuzluğa iyi gelen doğal yöntemler:

Çok yorgun olsanız bile yatağa girdiğinizde bir türlü uykuya dalamıyor, yatakta sağa sola dönüp duruyorsanız, doğru yerdesiniz. Uykusuzluk yüzünden sabahları yorgun kalkıyorsanız, size önereceğimiz bazı besinler var. Uykusuzluk hayat kalitesini düşüren, sağlığı olumsuz etkileyen ve vücut enerjisini düşüren nedenlerden biridir. Ancak uykusuzluğun tedavi edilebilmesi için, önce nedenini bulmak gerekiyor. Peki, uykusuzluk neden olur, uykusuzluğa ne iyi gelir? İşte, uykusuz gecelere son vermek için deneyebileceğiniz yöntemler:

Uykusuzluk Neden Olur?

· Uyumadan hemen önce yemek yeme alışkanlığı

· Depresyon ve stres

· Endişe, yoğun kaygı ve mutsuzluk halleri

· Gün içinde ve yatmadan önce fazla kafein tüketmek

· Alerji

· Huzursuz bacak sendromu

· Ansızın akla gelen ve uzaklaştırılamayan düşünceler

· Beyinle ilgili sağlık sorunları

Uykusuzluğa Ne İyi Gelir?

Daha önce dediğimiz gibi uykusuzluğun birçok nedeni olabilir ve tedavisi için önce nedenin bulunması gerekir.

Eğer uykusuzluk kronik bir hale geldiyse ve sağlığınızı tehlikeye atıyorsa, kısa süre içinde bir psikiyatriye görünmeniz gerekir.

Uykusuzluğa iyi gelen besinler ise, uykunuzun daha çabuk gelmesini sağlayabilir.

Süt ve Süt Ürünleri

İnsan vücudunda yatıştırıcı bir etkisi olan süt ve süt ürünleri, uykuya dalmayı kolaylaştıran besinlerin başında gelir. Yatmadan önce bir bardak süt veya ayran içmek, ya da bir kase yoğurt tüketmek uykuya dalış süresini kısaltacaktır.

Marul

İçeriğinde phytonutrient ve laktamaz bulunan marul, kasların gevşemesine yardımcı olan bir besindir. Akşam yemeklerinde marul tüketerek uykusuzluğa çözüm bulabilirsiniz. Özellikle sinir ve stres kaynaklı uykusuzluklarda marul tüketmek etkili sonuçlar verebilir.

Muz

Potasyum ve magnezyum bakımından zengin olan muz da, kasları gevşeten besinlerden. Yatmadan önce bir adet muz yiyerek hem uykuya dalış süresini kısaltabilir, hem de daha kaliteli bir uyku çekebilirsiniz.

Bal

Balın içeriğinde bulunan oreksin, beynin dinlenmesine yardımcı olur. Yatmadan 1 saat önce bir kaşık bal tüketerek uykusuzluğa dur diyebilirsiniz. Eğer balı sade bir şekilde tüketmek istemezseniz, bitki çaylarını tatlandırmak için de kullanabilirsiniz.

Ceviz

İçeriğinde melatonin barındıran ceviz, uyku döngüsünün düzenlenmesine yardımcı olur. Uyumadan önce 4-5 adet ceviz tüketmek, mışıl mışıl uyumanıza yardımcı olacaktır.

Yulaf Ezmesi

Potasyum, kalsiyum ve magnezyum bakımından zengin olan yulaf ezmesi, genellikle kahvaltılarda tüketiliyor. Ancak gece saatlerinde tüketildiğinde uykunun gelmesine yardımcı oluyor. Yulaf ezmesini meyve yerine sütle tüketerek uykuya daha kolay dalabilirsiniz.

Brokoli

İçeriğindeki mineraller sayesinde kas ve sinirlerin gevşemesine yardımcı olan brokoli, uykusuzluk çektiğiniz gecelerde derdinize deva olacak niteliktedir.

Papatya Çayı

Sakinleştirici ve yatıştırıcı özellikleriyle bilinen papatya çayı, vücudun rahatlamasına yardımcı olur. Kas ve sinirlerin gevşemesini sağlar ve uykuya dalış süresini kısaltır. Yatmadan yarım saat önce bir fincan papatya çayı içerek, derin bir uykuya merhaba diyebilirsiniz. Papatya çayı tarifine mutlaka göz atın.

Uyku Getiren Besinler Nelerdir?

Badem, elma, turp, haşlanmış yumurta, kayısı, kivi, çilek, vişne suyu, bitki çayı ve ayran uyku getiren besinler arasında yer alır.

Uykusuzluğu Gidermek İçin Ne Yapılır?

· Uykusuzluğu gidermek için yapılması gereken ilk şey, uyku düzenini sağlamaktır.

· Sakinleştirici müzikler dinlemek uykuya geçiş sürenizi kısaltabilir.

· Yatmadan önce kitap okumak uykunuzun gelmesine yardımcı olur.

· Uyumadan önce meditasyon yapmak, kasların gevşemesine ve vücudun rahatlamasına yardımcı olur.

· Uyumadan önce teknolojik ürünlerden uzak durun. Özellikle cep telefonu, bilgisayar ve televizyondan gelen mavi ışık, uykunuzu kaçırır.

· Germe egzersizleri sinir ve kasların gevşemesine destek olur.

· Uyumadan 1 saat önce sıcak duş almak, uykuya daha kolay dalmanızı sağlar.

· Eğer kokulara karşı bir hassasiyetiniz yoksa, çay ağacı ve lavanta kokularından faydalanabilirsiniz. Bazı kokular insana huzur verir ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.

· Daha önce dediğimiz gibi uykusuzluk sürekli bir hale geldiyse, psikiyatri uzmanından yardım alın.

Editör: TE Bilisim