Kahramanmaraş, Türkiye'de Akdeniz Bölgesi'nin doğusunda yer alır.

Kuzeyinde Kayseri, Sivas ve Malatya, güneyinde Osmaniye ve Gaziantep, batısında Adana, doğusunda ise Adıyaman illeri bulunur.

Konumu itibariyle Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri arasında geçiş görevi görür.

Şehir, Ahır Dağı'nın eteklerine kurulduğundan dolayı oldukça engebelidir. Ayrıca bu il, 2500 bitkiye ev sahipliği yapmaktadır.

Bunlardan yüzde 20'si sadece Kahramanmaraş'a özgü bitkilerdir.

Kahramanmaraş'ta ilk yerleşim yerleri Paleolitik döneme kadar uzanmaktadır.

Bu bölgede bilinen ilk medeniyet Hititlerdir.

Daha sonra Asur, Med, Pers, Makedonya, Roma, Selçuklu, Danışment, Dulkadir, Bizans ve Osmanlı Devleti gibi pek çok uygarlığa da ev sahipliği yapmıştır.

Kahramanmaraş'a 6.yy'a kadar Hristiyanlar hakim olmuştur. Bu tarihlerden itibaren ise şehir, Arap akınları ile birlikte Müslümanlık ile tanışmıştır.

Bundan dolayı her iki dininde kültürel etkilerini içinde barındırmaktadır.

Bölge, Yavuz Sultan Selim döneminde ise Osmanlı topraklarına bağlanmıştır.

Zengin bir tarihi olan Kahramanmaraş'ın gezilecek yerlerini ve yemekleri kısaca şöyle:

Kahramanmaraş'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Kahramanmaraş Kalesi: Şehrin simgelerinden biri olan bu kale, M.Ö1- M.Ö 2.yy arasında inşa edilmiştir. Yapılan kazı çalışmalarında Genç Hititler dönemine ait birçok eser ortaya çıkmıştır.

Geleneksel Maraş Konakları: Türk mimarisinin en güzel örneklerinde biri olan tarihi Maraş konakları, toprak ve ağaçtan yapılmıştır. Konakların her birinin önünde avlular bulunur.

Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi: Kahramanmaraş, Türkiye'de müzeciliğin ilk başladığı yerlerden biridir. Bu bölgede çıkarılan Selçuklular dönemine, Genç Hitit dönemine ait eserler arkeoloji müzesinde sergilenmektedir.

Mahmut Arif Paşa Konağı- Maraş Kültür Evi ve Etnografya Müzesi: Bu müzenin bulunduğu konak, Mahmut Arif-i Paşa tarafından 1904 yılında yapılmıştır. Evin içerisinde geleneksel Türk yaşamının izlerine rastlamak mümkündür.

Yeşilgöz Obruğu: Kahramanmaraş'ın doğal güzelliklerinden biri olan bu yer, şehirde en çok tercih edilen mesire yerlerindendir. İsteğe göre piknik yapılabilir, ayrıca kamp yapma imkanı da bulunmaktadır.

Başkonuş Yaylası: Bu yerin her mevsim ayrı bir güzelliği bulunur. Yaylada tercihe göre dağ evinde ya da çadırda konaklama imkanı bulunmaktadır.

Döngel Mağaraları ve Şelaleleri: Kahramanmaraş'taki ilk yerleşim yerlerinin bu mağaralar olduğuna dair görüşler mevcuttur. Hatta buradaki yerleşimlerin tarihi 10 bin yıl öncesine kadar uzanmaktadır.

Kahramanmaraş'ta Ne Yenir?

Acem Pilavı: Yöreye özgü pilavlardan biri olan acem pilavı, içerisinde birçok sebzeyi barındırır. Bu yemeği özel yapan doğal tereyağından yapılmasıdır.

Eli Böğründe: Özel günlerin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Kuzu eti ve sebzelerden oluşan bir yemektir. İçerisinde patates, domates, sarımsak, kekik gibi pek çok çeşit malzeme bulunur.

Maraş Tava: Bu tava yemeği güveçte pişirilmesinden dolayı diğerlerinden oldukça farklıdır. İçerisinde birçok çeşit sebze ve baharat bulunur. Ayrıca kuzu eti de yemeğin vazgeçilmez tatlarından biridir.

Sömelek Köfte: Maraş'ta günün her saati tüketilen yemeklerdendir. Küçük olarak yapılan köfteler haşlanır, daha sonra sarımsaklı yoğurt dökülerek servis edilir.

Kalili Köfte: Bölgenin ilginç köftelerinden biridir. Diğer köftelerin aksine bulgur ve cevizden yapılır. Ayrıca bu köfte Maraş'ta sincap köftesi olarak da bilinir.

Ciğerli Bulgur Pilavı: Türkiye'nin hemen her bölgesinde yapılan bulgur pilavı, Maraş'ta içine ciğer koyularak yapılır. Hem lezzetli hem de yapımı kolay yemeklerden biridir.

Kahramanmaraş'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir? Kahramanmaraş Ne Yenir? (onedio.com)

https://onedio.com/haber

Editör: TE Bilisim