Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen CityAir Projesi kapsamında, Türkiye’nin 31 ilinde hava kalitesinin korunmasına yönelik farkındalık çalışmaları yapılıyor ve çözüm önerileri geliştiriliyor.  Şehirlerde Hava Kalitesinin İyileştirilmesi ve Kamuoyu Farkındalığının Artırılması (CityAir) Projesi kapsamında Kahramanmaraş’ta 7 ilden ellinin üzerinde katılımcı ile emisyon envanteri çalıştayı düzenlendi.

2-5 Aralık 2019 tarihlerinde, Kahramanmaraş, Adana, Gaziantep, Osmaniye, Mersin, Kilis ve Hatay’dan yetkililerin katıldığı Kahramanmaraş Emisyon Envanteri çalıştayında gerçekleştirilen saha ziyareti ve paydaşlara yönelik formatör eğitimi ile paydaş toplantısı aracılığıyla hava kirliliğine ilişkin belediyeler ve yetkili makamların teknik bilgi ve idari kapasitelerinin artırılması sağlandı.

Tüm dünyada en büyük çevresel problemlerden biri haline gelen hava kirliliği artık insanların en temel hakkı olan temiz hava soluma hakkını da tehdit edecek boyutlara ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan 2019’da dünyanın karşılaştığı en önemli sorunlar listesinde de zirvede hava kirliliği yer alıyor. Dünyada her 10 kişiden 9'u kirli hava soluyor ve yılda 7 milyon insan hava kirliliğinin sebep olduğu hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor.

Ulaşımda kullanılan araçların sayısının artması, sanayide ve konutlarda kullanılan yakıtlar hava kalitesini olumsuz etkileyen faktörlerin başında geliyor. Çocuklar, yaşlılar ve hamile kadınlar başta olmak üzere, insan sağlığını önemli ölçüde tehdit eden hava kirliliği, büyük ekonomik kayıplara da sebep oluyor. Hava kirliliğinin sağlık yönünden ekonomiye olan etkisi tüm dünyada milyarlarca dolara ulaşmış durumda.

Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Şehirlerde Hava Kalitesinin İyileştirilmesi Ve Kamuoyu Farkındalığının Artırılması CityAir projesi, Türkiye’nin Avrupa Birliği Çevre Müktesebatı ve taraf olduğu uluslarararası sözleşmeler doğrultusunda, vatandaşların soluduğu havanın kalitesini, yaşam kalitesini yükseltmeyi ve kamuoyunda farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

Proje kapsamında, yerel yönetimlerin ve illerde konuyla ilgili paydaşların, hava kalitesi yönetiminde emisyon envanteri oluşturma ve modelleme bileşenleriyle, konuyu vatandaşlarımıza nasıl anlatmaları gerektiğinin yöntemleri aktarılıyor. Artan farkındalık ve etkin mücadele ile uzun vadede hava kirliliğine ilişkin bilgi sahibi olma oranının önemli ölçüde artması bekleniyor.

Bu doğrultuda yedi ilden yetkililerin de katıldığı, saha ziyareti ve çalıştayda, hava kirliliği ile ilgili belediyeler ve ilgili paydaş kurumların teknik bilgi ve idari kapasitelerinin artırılması sağlandı. Kahramnmaraş’ın hava kalitesine ilişkin mevcut durum ve gelecekteki planlama detaylarının konuşulduğu çalıştayda; bir gün saha ziyaretine ayrıldı. Üç gün süren eğitimlerde ise, Kahramanmaraş’a özgü emisyon envanterinin gelişim aşamaları, temel ilkeler ve amaçlar ile modelleme üzerinde detaylı olarak konuşuldu. Çalıştayda Kahramanmaraş hava kalitesi yönetimi, tüm bileşenlerine göre uygulamalı olarak çalışıldı ve konunun tüm paydaşlarca tartışılması sağlandı.

Editör: TE Bilisim