Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Turunçgil üretim alanlarında önemli ölçüde kalite ve verim kayıplarına neden olan Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis capitata) zararlısı ile Biyoteknik Mücadele çalışmalarına bu yıl da devam edilmektedir. Bu kapsamda Andırın İlçesine bağlı Yeşilova Mahallesinde İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bilir, İl Müdür Yardımcısı Salih İnan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü İbrahim Kargı, Andırın İlçe Tarım ve Orman Müdürü Uğur ADSAY, teknik personeller ve üreticilerin katılımıyla Turunçgil üreticilerine kitle yakalama tuzağı dağıtımı ve uygulamalı eğitim programı gerçekleştirildi.

Beşbucak ve Yeşilova Mahalleleri başta olmak üzere bölgede bulunan Turunçgil bahçelerinde 5 yıldır devam eden çalışmalar kapsamında Akdeniz Meyve Sineği zararlısı ile kimyasal mücadeleye gerek kalmaksızın üretim yapılabilmekte olup, zararlı populasyonu baskı altında tutulabilmektedir.

Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 2022 üretim sezonu için 2200 adet kitle yakalama tuzağı %50 hibeli olarak çiftçilere dağıtılmış olup, kitle yakalama tuzakları bölgede yer alan 550 dekarlık Turunçgil bahçesinde 42 çiftçinin katılımı ile başarıyla kullanılmaktadır. Kimyasal mücadeleye gerek kalmaksızın zararlı populasyonunun kontrol altında tutulabildiği bu yöntem sayesinde insan ve çevre sağlığının korunmasının yanı sıra iş gücü maliyetinde tasarruf edilmekte ve ekonomik anlamda kârlı bir üretime kapı aralanmaktadır.

Editör: TE Bilisim