Sebzeleri pişirmek genellikle iyi bir fikir olabilir. Isı hücre duvarını parçalar ve böylece antioksidanlar serbest kalır.

Ancak turpgiller/hardalgiller familyasında yer alan sebzeleri kaynatmak (Brassicae familyasının bir bölümü) aslında bu sebzelerin kanser önleyici özelliklerine zarar verir. Glukozinolat olarak adlandırılan ve turpgillerde yüksek oranda bulunan bu maddeler, izotiyosiyanatlar olarak bilinen kanser koruyucu maddelere dönüşürler.

1. Roka

İtalya’da çiğ roka genellikle pişmiş pizzaya ilave edilir ve kıyılmış roka genellikle makarnaya eklenir. The Oxford Companion to Italian Food (İtalyan Yemeklerine yönelik Oxford Şirketi) kitabının yazarı Gillian Reilly, rokanın eklendiği birçok basit yemek tarifinde rokanın doğrandığını, soslandığını ve pişirildiğini belirtiyor.

2. Çin lahanası

Şekli marula benzeyen bir lahana türü olan Çin Lahanası, Birleşik Krallık Hastalık Kontrolü Merkezince belirlenmiş “41 güç deposu sebze ve meyve” arasından besin değeri bakımından ikinci sırada gösterilmektedir. Çin Lahanası çok lezzetli bir sebzedir. Çin Lahanasını, en sevdiğiniz salataya ekleyerek ya da hafifçe soslayarak tüketebilirsiniz.

3. Brokoli

Kuvvetli anti kanserojen özelliğinin yanı sıra brokoli, C Vitamini açısından yüksektir. Yarım kase porsiyon brokoli 52 mg C vitamini sağlar. Bu oran yetişkinler için neredeyse tüm diyetlerde 60 mg olarak önerilmektedir. Brokoli, hücrelerde DNA’nın tamirine yardım eden ve kanser hücrelerinin büyümesini engelleyen muazzam bir kimyasal olan indolo-3-karbinol kaynağıdır. Tüm turpgil sebzelerinin arasında karotenoidleri en fazla içeren sebze brokolidir. Bu özelliği sayesinde böbrek ve akciğer kanserine yakalanma riskini azaltır.

4. Brüksel lahanası

Brüksel Lahanası anti kanserojen özelliği taşımasının yanı sıra yüksek oranlarda folik asit ve B6 vitamini gibi C, K ve B vitaminlerini de bünyesinde barındırır. K vitaminin kan pıhtılaştırıcı özelliği gibi antikoagülan kullanan insanların da Brüksel Lahanası yemeden önce doktorlarına danışmaları gerekmektedir. Çoğunlukla pişirilen bu sebze aslında çiğ olarak da çok lezzetlidir. Brüksel Lahanasını yağ, limon, tuz ve biber ekleyerek salatasını yapabilirsiniz ya da yemeğin yanında garnitür olarak tüketebilirsiniz.

5. Lahana

Kanserle mücadele etme özelliğinin yanı sıra lahana, muazzam bir C ve K vitamini kaynağıdır. Her bir porsiyonda günlük değerinin % 20’sinden fazla oranda içermektedir. Eski çağlardan bu yana lahana bitkisel tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Yunanlılar, lahanayı laksatif (kabızlık giderici) olarak kullanırken Eski Roma soylusu Pliny the Elder, içkinin akşamdan kalma etkisini gidermek için lahanayı önermiştir. Lezzetli bir lahana yemeği için lahanayı doğrayın ve içerisine limon, zeytinyağı ve sarımsak ekleyin.

6. Karnabahar

Yağ ve karbonhidrat bakımından düşük, folik asit, lif ve C vitamini açısından zengin bir sebzedir. Besleyici değeri çok yüksek olan karnabahar, diğer tüm Turpgiller ailesinin üyelerinde olduğu gibi kanserle mücadele eden maddeler içermektedir. Farklı ve lezzetli bir karnabahar ziyafeti için karnıbaharı rendelemeyi deneyin. Bunu doğranmış kırmızı biber, siyah zeytin, kapari, zeytinyağ ve limon suyundan oluşan salataya ekleyin.

7. Kara Lahana

Kara Lahana, yeni moda olmuş bir sebze gibi görünse de eski çağlarda Avrupa’da en yaygın olarak tüketilen sebzelerden biri olmuştur. Kanserle mücadele etme özelliğinin yanı sıra, kara lahanada yüksek oranda C ve K vitaminleri, kalsiyum bulunmaktadır. Bunların yanı sıra kadınlarda menapoz döneminden önce meme kanserini engellemeye ve yaşa bağlı makula dejenerasyonunu (sarı nokta hastalığı) önlemeye yardım eden beta karoten bulunmaktadır. Lezzetli ve basit bir çiğ kara lahana salatası için lahanayı doğrayın, içine zeytinyağı, limon ve kara biber ekleyebilirsiniz.

8. Su teresi

Su teresi insanların eski çağlardan beri tükettiği yapraklı bir sebzedir. Su teresi, anti-kanserojen özelliğine sahip olmasının yanı sıra kalsiyum, folik asit, iyot, demir, magnezyum ve A, B6, C ve K vitaminleri bakımından da zengindir. Ayrıca idrar ve balgam söktürmede etkili olup sindirime de yardım eder. Su teresini çiğ olarak tüketmek çok basit: Sadece en sevdiğiniz sandviçinize ekleyin.

Kaynak: https://gaiadergi.com/cig-tuketilmesi-gereken-8-sebze/

Editör: TE Bilisim