Yenidoğan bebeklerin binde biri “çarpık ayak (pes ekinovarus)” sorunuyla dünyaya geliyor.

Bu sorunla dünyaya gelen ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Marangoz tarafından tedavi ediliyor. Tedavileri sayesinde “düzgün basabilen”, üstüne üstlük rahatça koşup oynayabilen onlarca çocuk, aileleri, onlara güzel vakit geçirtmek için hazırlanmış çocuk tiyatrosu ekibi ve rengarenk kıyafetleri ve kocaman ayakkabılarıyla toplarını çeviren palyaço...

Bir şenlik alanına benzeyen etkinliğe gelmiş olan çocukların bir kısmı henüz birkaç aylık olsa da kendilerinden büyük abileri ve ablaları önce kukla tiyatrosuna eşlik ettiler, sonra da Buzuki Orhan’ın anne karnındaki sesleri andıran müziğinin tadını çıkardılar. Anne babaları ise etkinlik sonrasında sorularını, çocuklarının tedavisini yapan Prof. Dr. Salih Marangoz’a yöneltti.

HAMİLELİĞİN 16. HAFTASINDA BELLİ OLUYOR

Çarpık ayak hastalığının geçmişte anne karnındaki duruş pozisyonuyla (sıkışmayla) ilgili olduğu sanılsa da bu görüş geçerliliğini yitirmiş durumda. “Bu, kalıtımsal bir durum değil ama bu tarz bir rahatsızlığın ortaya çıkmasına çocuktaki bir takım genetik faktörlerin yol açtığı düşünülüyor. Bu sorun, hamileliğin ortalama 16. haftasından itibaren yapılan ayrıntılı ultrason görüntülemesiyle perinatologlar tarafından teşhis edilebiliyor” diyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Marangoz, hamilelikte fark edilmese bile hastalığa hemen doğum sonrasında tanı konulabildiğini belirtti.

Prof. Dr. Salih Marangoz, tedavi süreci hakkında şu bilgileri verdi: “Teşhis konulmasından sonra aileler bizimle bağlantıya geçiyor. Tedaviye gelindiği zaman ayaktaki eğriliği haftalık olarak yapılan esnetmeler ve alçılamalarla derece derece düzeltiyoruz. Belirli bir safhaya geldikten sonra da ufak bir cerrahi girişimle düzeltmeyi tamamlıyoruz. Bu düzeltmeden sonra sorun nüksetmesin diye belli bir süre arası çubuklu özel ayakkabı olarak tarif edilebilecek “ortez” giymelerini sağlıyoruz. Ortez üç ay süreyle gece gündüz kullanılıyor. Üç ayın sonrasında süre azaltılıyor ve çocuk 4-5 yaşına gelene kadar azalan sürelerle kullanılıyor.”

“ANNE ADAYLARI, PES EKİNOVARUS’TAN KORKMAYIN!”

Prof. Dr. Salih Marangoz, etrafta neşeyle koşan çocukları göstererek, zamanında ve doğru müdahale ile en umutsuz görünen vakaların bile normale dönebildiğinin altını çizip anne adaylarına PEV’den korkmamaları yönünde çağrı yaptı.

Editör: TE Bilisim