Yaz mevsiminin tam anlamıyla hissettiğimiz bugünlerde uzmanlar, sıcaklarda kalbin daha çok kan pompalamasından kaynaklı hipertansiyonu olanları dikkatli olmaları yönünde uyarıyor.

Normal kişilere göre felç geçirme riski 7 kat fazla olan bu kişilerin kontrol altında olmaları gerekiyor. Aksi takdirde ise kalp krizi, inme, kalp, böbrek yetmezliği, görme bozuklukları ve aort damarında genişleme, yırtılma gibi birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Peki, dikkat edilmesi gereken noktalar nedir?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülşah Bozkurt bilgi verdi

Tuz, şeker, un üçlüsünden mümkün olduğunca uzak kalmalıyız. Aynı zamanda ambalajlı ürünleri de kullanmamalıyız. Ağırlıkta yüzde 10’luk artış, sempatik sinirler aracılığıyla damarlarda vazkonstriktüv etki ile basıncı artırır ve tansiyonu yükseltir. Bu yüzden ideal BKİ değerlerinde olmak, hipertansiyonu düşürme konusunda önemli bir etkendir.

Her gün fazladan 1 porsiyon sebze-meyve tüketimi, sodyum ve tuzdan uzak kalmak, potasyumu artırmak, kan basıncını ve tansiyonu düşürüp beyin kanaması riskini azaltır. Yemeklerde tuz yerine potasyumdan zengin; maydanoz, nane, kekik, dereotu, limon suyu, soğan ve sarımsak ile lezzet verme tercih edilmelidir. Kafein açısından zengin çay, kahve ve alkol tüketimi, hipertansiyonlu kişileri oldukça etkileyebilmektedir.

Toplumda yüzde 5 oranında alkole bağlı hipertansiyon görülmektedir. Düşük yağlı diyet kan basıncını düşürür. Yemeklere katılan yağlar ve kullanılan yağ çeşitleri çok önemlidir. Doymuş yağlar ve katı yağlar tüketilmemeli, genelde bitkisel yağlar tercih edilmelidir. Ayrıca sıcak havalarda bol bol sıvı tüketmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Ancak sadece beslenme konusuna dikkat edilmesinin yeterli olmadığını dile getiren Bozkurt, sözlerine şöyle devam etti: “Evet beslenme önemli bir noktayı oluşturuyor fakat düzenli ilaç kullanımına da dikkat etmek gerekiyor. Tansiyon takibi yapılmalı, kullanılan ilacın dozunu kişinin kendisi azaltıp kendisi artırmamalı.

Aynı zamanda kan basıncının kontrolü için egzersizler büyük önem taşıyor.Haftanın belirli günleri uzmanlar kişilerin yönlendirmeleri ile yapılacak fiziksel aktivite programları da önemli bir destekleyici role sahip."

Editör: TE Bilisim