Kameri Aylar olarak bilinen Hicri Aylar; Peygamber Efendimiz'in (sav) 16 Temmuz 622 tarihinde Mekke’den Medine’ye hicret etmesiyle başlamaktadır.

12 aydan oluşan Hicri Aylar'ın her birinin ayrı bir önemi vardır. Hicri aylardan ilki Muharrem sonuncusu Zilhicce'dir.

Hicri Semsi ve Hicri Kameri Takvim olmak üzere ikiye ayrılan Hicri Takvim ; Muharrem, Safer, Rebiülevvel, Rebiülahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce olmak üzere 12 aydan oluşur.

HİCRİ TAKVİM AYLARIN ADLARI

Şehrullahi’l-Muharrem olarak anılan Muharrem Ayı Haram kılınmış Alla'ın ayı, Safer Ayı sefer yada yolculuk, Rebiülevvel Ayı ilk bahar, Rebiülahir Ayı son bahar, Cemaziyelevvel Ayı ilk çorak toprak, Cemaziyelahir Ayı son çorak toprak, Recep ayı saygı ve onur, Şaban Ayı dağılmış ve yayılmış, Ramazan Ayı yanma ve sıcak olma, Şevval Ayı yükselmiş, Zilkade Ayı barışa sahiplik eden, Zilhicce Ayı hacca sahiplik eden anlamlarına gelmektedir.

HİCRİ AYLARIN DETAYLARI

Hicri yılbaşı Muharrem Ayı ile başlar. Muharrem ayının 1. günü Hicri yılbaşı, 10. günü Aşure Günü'dür. Safer Ayı uğursuz ay olarak anılmaktadır. Mevlid Kandili Rebiülevvel Ayı'nda kutlanır.

Rebiülahir Ayı'nda Müslümanlar bu aylarda hayvanlarını otlatmak için salıverirler. Cemaziyelevvel Ayı soğuk ve kurak anlamına gelmektedir. Hicri takvimin altıncı ayı Cemaziyelahir Ayı'dır. Mübarek 3 aylar Recep Ayı'nda başlar. Kuran-ı Kerim Ramazan Ayı'nda indirlimeye başlanmıştır.  Develerin sütü Şevval Ayı'nda azalır. İki bayram arasında geçer ve Zilkade Ayı'nda ”aralık” ayı da denmektedir. Zilhicce Ayı'nın10.günü Kurban bayramıdır. Hac ibadeti de bu ayda gerçekleşir.

Hicri Yılbaşı veya 1 Muharrem (kameri) hicrî takvime göre Zilhicce ayının son gecesini Muharrem ayının birinci gününe bağlayan zaman dilimi. İslami takvime göre bir sonraki güne saat 00:00 da değil güneş batması ile (akşam ezanı) geçilir.

Bu zaman dilimi ay takvimi esaslı olduğu için bir sonraki hicri yılbaşı 11 ya da 12 gün daha erken bir tarihe denk gelir. Muharrem ayı, Zilkade, Zilhicce ve Receb ile beraber Kur'an'da kıymet verilen dört haram aydan biridir. Bu aylarda barış içinde yaşanması, savaş yapılmaması ile ilgili İslam öncesi ve sonrası kurallar mevcuttur.

Muharrem ayı, hicrî kamerî yılın birinci ayıdır. Şii Müslümanlar tarafından ise Muharrem ayının 10. günü Aşure Günü olarak kutlanır.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Hicri_Y%C4%B1lba%C5%9F%C4%B1

1 Muharrem 2022 Hicri Yılbaşı: 30 Temmuz Cumartesi
10 Muharrem 2022 Aşure Günü: 8 Ağustos pazartesi

MUHARREM AYINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ HADİESELER

- Hz. Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi,
- Hz. İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi,
- Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması,
- Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması,
- Hz. Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması,
- Hz. Eyyub’un hastalıklarının iyileşmesi,
- Hz. Musa’nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması,
- Hz. Yunus’un balığın karnından çıkması,
- Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi...

KERBELA HADİSESİ HER YIL AŞURE GÜNÜNDE ANILIR

Aşure günü yaşanan bu gelişmelerin dışında İslam dünyasını yasa boğan üzücü bir hadiseye de şahitlik etmiştir. Aşure gününde Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin 70 yakını ile birlikte şehit edilmiştir. Yaşanan acı olay her yıl Muharrem ayında matem atmosferinde anılır...

MUHARREM AYININ FAZİLETLERİ

“Muharrem” hürmet edilen anlamındadır. Bu ay, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah’ın ayı diye nitelendirilmiştir (Müslim, Sıyam, 202; Ebu Davud, Savm 55; Tirmizi, Savm, 40). Bu niteleme Muharrem ayının faziletine, ilahi feyz ve bereketinin bolluğuna işarettir.

Resulullah (s.a.s.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyam, 202-203; Ebu Davud, Savm, 55; Tirmizi, Savm, 40)

Muharrem’in onuncu günü aşura günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı alimlere göre sünnettir (Serahsi, el-Mebsut, III, 92). Zira Resulullah (s.a.s.),aşura gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhari, Savm, 69).

Hz. Peygamber (s.a.s.) Medine’ye gelince, yahudilerin aşura gününde oruç tuttuklarını görmüş ve “Bu gün niçin oruç tutuyorsunuz?” diye sormuştu. “Bu, hayırlı bir gündür. Allah, o günde Beni İsrail’i düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Hz. Musa o gün oruç tuttu.” dediklerinde Resulullah da (s.a.s.) “Ben Musa’ya sizden daha layığım (yakınım).” buyurup o gün oruç tuttu ve müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti (Buhari, Savm, 69; Müslim, Sıyam, 127-128).

https://www.haberturk.com/hicri-yilbasi-ne-zaman-2022-hicri-yilbasi-nedir-ne-demek-3481355

Editör: TE Bilisim