Derneklerin her yıl nisan ayı sonuna kadar vermesi gereken bir önceki yıla ait beyannamelerini 1 Ağustos tarihine kadar vermesi gerekiyor.

Dernekler mevzuatına göre her yıl 30 Nisan tarihine kadar verilmesi gereken derneklerin bir önceki yıla ait bilgilerini içeren beyannamelerin verilme süresi 1 Ağustos’a kadar ertelenmişti. Mart ayı içinde ülkemizde de görülen ve sıkı tedbirler alınan yeni tip koronavirüs (covid-19) nedeniyle; partilerin, derneklerin, vakıfların da genel kurulları ve yönetim toplantıları ileri bir tarihe etlenmişti.

Ülkemizde bugünden itibaren normalleşme başlarken, dernek beyannamesinin de unutulmaması gerekiyor. Dernek beyannameleri ne zaman, nereye ve ne şekilde verilmelidir?

Dernekler, yıl sonu itibarıyla faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin sonuçlarını düzenleyecekleri beyanname ile her yıl nisan ayı sonuna kadar mülkî idare amirliğine vermekle yükümlüdürler. Bilanço esasına göre defter tutan dernekler ile kamu yararına çalışan dernekler vermekle yükümlü oldukları beyanname ve bildirimlerini, Dernekler Dairesi Başkanlığının internet sayfasında yer alan Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) üzerinden kullanıcı kodu, parola ve şifre kullanarak göndermek zorundadırlar. Elektronik ortamda beyanname ve bildirim gönderme zorunluluğu bulunmayan derneklerde, kendi istekleriyle beyanname ve bildirimlerini aynı usulle elektronik ortamda gönderebilirler.

Kullanıcı kodu, parola ve şifre kullanmak suretiyle elektronik ortamda doldurulmuş ve onaylanmış beyanname ve bildirimler, dernek tarafından verilmiş beyanname ve bildirimler olarak kabul edilir. Elektronik ortamda verilmiş olan bu beyannamelerin ayrıca çıktısının alınarak mülki amirliğe verilmesine gerek bulunmuyor. Dernek, yılın son günlerinde kurulmuş olsa dahi müteakip yılın nisan ayı sonuna kadar beyannamesini vermesi gerekiyor.

İnternet üzerinden verilen beyannamelerini vermeyen derneklerin süreç ile birlikte ertelenen son günü beklemeden beyannamelerini vermeleri istendi.

Editör: TE Bilisim