Ekonomi

İhtiyaç finansmanına erişimde dijital kanallar öne çıkıyor

Türkiye Finans Dijital Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Melis Tosun Arslan, "Dijital ihtiyaç finansmanı kullanımı birçok kanaldan yapılabiliyor. Bu kanallar sayesinde finansman ihtiyacı duyanlar rekabetçi fiyatları daha kolay görebiliyor." dedi.

Ali Canberk Özbuğutu / İstanbul, AA

Türkiye Finans Dijital Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Melis Tosun Arslan, "Dijital ihtiyaç finansmanı kullanımı birçok kanaldan yapılabiliyor. Bu kanallar sayesinde finansman ihtiyacı duyanlar rekabetçi fiyatları daha kolay görebiliyor." dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Arslan, bankacılık sektöründe dijitalleşmenin geldiği noktayı değerlendirdi ve gelecek dönem beklentilerini açıkladı.

Türkiye’de dijitalleşmenin pek çok sektörde öne çıktığını anlatan Arslan, bankacılık sisteminde bu sürecin çok daha önce başladığını aktardı.

Arslan, bankacılık sektörünün müşteri teması olmazsa olmaz bir sektör olduğunu belirterek, müşterilerinin değişen hayatlarının paralelinde bankacılık hizmetlerinin de değişim kaydettiğine vurgu yaptı.

Bankacılıktan beklentilerin her geçen zaman yükseldiğine işaret eden Arslan, "Bankacılık sisteminin müşterilerin hayatındaki değişimlerden önde olması gerektiğine yönelik bir genel kabul bulunuyor. Dijitalleşme bankacılık sektöründe çok geniş bir perspektife sahip. Artık bankacılıkta her iş alanının hayatında bir dijitalleşme var. Bu bizim normal bir iş yapış şeklimiz oldu." ifadelerini kullandı.

Dijitalleşme noktasında Türkiye’nin dünyada önemli konumda yer aldığını, 2024 yılı itibarıyla Türkiye'de tekilleştirilmemiş aktif dijital bankacılık müşteri sayısının 119 milyonu aşarak bir önceki yıla göre 9 milyonluk bir artış kaydettiğini belirten Arslan, "Katılım bankalarını da eklediğimizde aktif dijital bankacılık müşteri sayısı 125 milyonu geçiyor." diye konuştu.

Arslan, dijital bankacılıkta yapay zekanın halihazırda fazlaca kullanıldığını aktardı.

Gelecek dönemde bankacılık anlamında dijitalleşmenin "müşteri nerede ihtiyaç duyarsa orada olma" anlayışıyla ilerleyeceğini dile getiren Arslan, daha akıllı versiyonlarda hizmet verileceğini ve otomasyonların artacağını kaydetti.

Gelecek yıllarda da artan oranda yapay zekanın kullanılacağını ifade eden Arslan, "Veri işleme, müşteri özelinde kişiselleştirme yapabilmek için çok fazla veriyi takip etmek gerekiyor. Yapay zekayı güvenlik adımlarımızda ve iç otomasyonlarımızda da kullanıyoruz. Dijital teknolojinin etkinliklerini, yatkınlıklarını kullanarak hizmet vermeyi hedefliyoruz. Ana mottomuz müşterimiz hangi kanaldan bize ulaşırsa ulaşsın, en iyi şekilde hizmet almasını sağlamak. Yapay zeka bunu sağlamada bize destekçi olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Arslan, operasyonel kısımda yapay zekanın yüksek oranda kullanıldığına işaret ederek, sağladıkları imkanlarla buradaki ekiplerin kendi iş yapışlarını destekler nitelikte algoritma oluşturabilme yetkinliğine sahip olabildiğini söyledi.

Türkiye Finans olarak dijitalleşme yolculuklarının uzun süredir devam ettiğini hatırlatan Arslan, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Mutfak diye tabir ettiğimiz, arka planda iş süreçlerinin ilerletildiği kısım, dijitalleştireceğimiz yerlerden biri. Bu yolculukta sürdürülebilir bakış açısıyla dokümanları yok ettik. 180 tip dokümanın mobil olarak onaylanmasını sağlıyoruz. Kağıt kullanımı minimize etmeye çalışıyoruz. Fonksiyon setimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Şube içi dijitalleşme de devam edecek. Bizim böyle bir yolculuğumuz var ve emin adımlarla ilerliyoruz.”