Salih Baran / EDİRNE (AA)
664. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlığı, finalde Feyzullah Aktürk'ü yenen Orhan Okulu kazandı.
Sarayiçi Er Meydanı'ndaki organizasyonun baş boyu final müsabakasında, önceki turlarda Seçkin Duman, Cengizhan Şimşek, Erkan Taş ve Enes Doğan'ı yenen Orhan Okulu ile Ertuğrul Dağdeviren, Ali Gürbüz, İsmail Koç ve Ali İhsan Batmaz'ı eleyen Feyzullah Aktürk karşı karşıya geldi. Final mücadelesi öncesinde Pençe-Kilit Harekat bölgesinde 5 askerin şehit olması nedeniyle saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Tribünlerden "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sesleri yükseldi.
Başcazgır Emin Ger'in salavatı sonrası er meydanlarının "geri vitesi olmayan pehlivanı" olarak anılan, pes etmeyen yapısıyla bilinen Antalya Kumlucalı 36 yaşındaki 2015 ve 2018 yılları Kırkpınar Başpehlivanı Orhan Okulu ile "sert kaya" lakaplı, 2022 yılından bu yana baş boyunda güreşen ve minderden edindiği dayanıklılığını çayıra taşıyan Manisalı 26 yaşındaki Feyzullah Aktürk peşreve çıktı. Tribünler, başpehlivanları alkışlarıyla selamladı.
Kırkpınar'da şehitler için güreşlere eşlik eden davul ve zurna susturuldu
KAYNAK
AA
HABER GİRİŞ
06.07.2025 18:32
SON GÜNCELLEME
06.07.2025 18:32
Abone Ol
Google News Subscribe
Paylaş
Pençe-Kilit Harekat bölgesinde 5 askerin şehit olması nedeniyle 664. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde davul ve zurna olmadan güreşlerin yapılmasına karar verildi.
Kırkpınar'da şehitler için güreşlere eşlik eden davul ve zurna susturuldu
Sarayiçi Er Meydanı'nda yapılan anonsta Pençe-Kilit Harekat bölgesinde 5 askerin şehit olduğu, bu nedenle güreşlerin davul ve zurna çalmadan gerçekleştirileceği duyuruldu.
"ŞEHİTLER ÖLMEZ VATAN BÖLÜNMEZ"
Pençe-Kilit Harekat bölgesinde 5 askerin şehit olması nedeniyle 664. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde davul ve zurna olmadan güreşlerin yapılmasına karar verildi.
Sarayiçi Er Meydanı'nda yapılan anonsta Pençe-Kilit Harekat bölgesinde 5 askerin şehit olduğu, bu nedenle güreşlerin davul ve zurna çalmadan gerçekleştirileceği duyuruldu. Anonsun ardından şehitler için dua eden seyirciler, "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganı attı.
MÜCADELE 19 DAKİKA SÜRDÜ
İzmir bölgesi meydan hakemlerinden Kahraman Şişman yönetiminde Orhan Okulu ve Feyzullah Aktürk'ün güreşi, davul ve zurna ezgileri olmadan başladı. Karşılaşmanın ilk dakikasında Orhan Okulu'nun kaşının açılması nedeniyle mücadele iki kez durdu. Sağlık ekipleri, çayıra gelerek Orhan Okulu'ya müdahalede bulundu. Duraklamanın ardından müsabaka, sert el enselerle devam etti. Zaman zaman yumruklaşmayı andıran el enseler, tribünlerden de tepki aldı.
Orhan Okulu'nun kasnaktan oyun yapma çabalarına karşılık savunma güreşi yapan Feyzullah Aktürk'e müsabakanın 16. dakikasında kule hakemliğince pasif güreştiği gerekçesiyle ihtar verildi. İhtara rağmen Feyzullah'ın temkinli güreşine karşı atak güreşini devam ettiren Orhan Okulu, müsabakanın 19. dakikasında sürdüğü ve dengesini bozduğu rakibini açık düşürdü.
Karşılaşmayı kazanan Orhan Okulu, 664. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin başpehlivanı oldu.
SON 15 BAŞPEHLİVAN
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde son yıllarda (2020’de salgın nedeniyle yapılamadı) şampiyon olan başpehlivanlar şunlar:
2009: Mehmet Yeşil Yeşil
2010: Mehmet Yeşil Yeşil
2011: Ali Gürbüz
2012: Ali Gürbüz
2013: İsmail Balaban
2014: Fatih Atlı
2015: Orhan Okulu
2016: Recep Kara
2017: İsmail Balaban
2018: Orhan Okulu
2019: Ali Gürbüz
2021: Ali Gürbüz
2022: Mustafa Taş
2023: Yusuf Can Zeybek
2024: Yusuf Can Zeybek
KIRKPINAR TARİHİ
Tarihi kaynaklara göre Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin başlangıcı, Rumeli'nin fethini gerçekleştiren akıncıların öncü kuvvetlerini oluşturan 40 namlı askerin, mola zamanlarında hem eğlenmek hem de kuvvetten düşmemek için bir anlamda idman saydıkları güreşe tutuşmalarına dayanıyor.
Şu anda Yunanistan'ın topraklarında kalan Simavna'da (Samona) mola sırasında Ali ve Selim adındaki iki kardeş, saatlerce güreşmesine rağmen yenişemez. Israrla birbirlerini kündeye getirmek üzere yaptıkları mücadelede her ikisi de oldukları yerde canlarını verir.
Akıncılar, iki kardeşi bir söğüt ağacının altına defnedip, vazifeleri gereği yollarına devam eder. Yıllar sonra akıncılar, arkadaşlarının mezarını ziyaret için gittiklerinde, iki pehlivanın mezarlarının bulunduğu yerde bir pınar görürler ve burası artık "Kırkpınar" olarak anılır.
Edirne'yi fetheden 1. Murat'ın güreşçiler tekkesi kurması sonrası, dönemin başkenti olan bu şehirde her yıl güreş yapılması gelenek haline gelir.
Osmanlı-Rus Savaşı, Balkan Savaşı ve 1. Dünya Savaşı sırasında kesintiye uğrayan organizasyon, geçmişte Kırkpınar ağaları tarafından düzenlenirken, 1946 yılından bu yana Edirne Belediyesinin organizasyonunda gerçekleştiriliyor.