1.Kısaca kendinizi anlatır mısınız?

27 yılı aşkın süredir mühendislik yapıyorum. Bu süreçte global ölçekteki firmalarda değişik düzeylerde yöneticilik yaptım. Halen Global bir firmanın Avrupa İş Geliştirme Müdürü olarak çalışmaktayım.

Spor, Amatör Fotoğrafçılık ve yazmak en zevk aldığım şeylerdir. İşimden arta kalan zamanda aileme ve bu faaliyetlere zaman ayırmaya çalışıyorum. Çalışmalarımı blog sayfam www.alper.tk üzerinden okurlarımla paylaşıyorum.

2.Ne kadar zamandır yazıyorsunuz?

İşim gereği sürekli sunumlar ve teknik konular üzerinde çalışmaktayım. Bu nedenle uzun süredir biriktirdiğim tecrübelerimi notlara aktarmıştım. Son dönemde bu notlarımı derleyip bir kitaba aktarabilme imkânı buldum. Bunun yanında web bloğumda günlerin getirdikleri ve gözlemlerimi içeren denemelerim de bulunmaktadır. Yani özetle kendimle baş başa kaldıkça yazıyorum.

3. Yazmanızda en büyük etken nedir?

Aslında yeni çıkan kitabımı oğluma zaman zaman iş hayatımla ilgili verdiğim ipuçlarını, deneyimlerimi derleyerek hazırladım. Geçmişte hepimizin iş hayatına adım atarken yaşadığı tereddütleri, aşmakta zorladığımız bariyerleri ve zorlukları bu gün yeni jenerasyon da en ağır şekilde yaşıyor. Amacım onlara bir rehber olmak ve tecrübelerimi paylaşmaktı. Bu paylaşımlarda uluslararası eğitimlerde almış olduğum davranış yönetimi, planlama, takım çalışması gibi bilgileri de harmanlayarak ülkemizin şartlarına uyarladım.  Böylece CV yazmaktan takım liderliğine kadar giden yolda sürekli yanınızda bulundurabileceğiniz rehber bir kitap oluştu.

4. Yazarken çektiğiniz en büyük zorluk nedir peki?

Yazarken beni zorlayan tek şey sadece kısıtlı zamanımı doğru yönetmek oluyor. Aktif bir çalışma temposundan sıyrılıp yazılarımın başına geçebilmem, yoğunlaşabilmem zaman gerektiriyor. Aslında bu konuya kitabımda da değindim. Doğru zaman yönetimi hepimizin özen göstermesi gerek bir konu.

5. Kitabınız daha çok hangi yaş gruplarında ilgi çekiyor?

Kitabım için liseyi bitirmekte olan mesleğini ve ilgi alanını seçmekte zorlanan kitleden, üniversiteden mezun olan iş adaylarına kadar geniş bir kitleyi hedefledim. Basitçe 15-30 yaş aralığı diyebilirim. Ama kitabımda hâlihazırda satış sektöründe çalışmakta olan insanların da bulabileceği çok şey olduğu düşünüyorum.

6. Yazarken ilham aldığınız şey nedir? Bir kişi olabilir bir nesne olabilir. O ilham periniz size ne olunca geliyor?

Benim motivasyonum yaşadıklarımın ve tecrübelerimin bir başkasına faydalı olabileceği gerçeği. Ne yazık ki çok az kişi kariyerindeki tecrübelerini aşağıdan gelen yeni adaylarla paylaşmamaktadır. Hiç unutmam Denizli’de bir işyerinde her işe koşan bir ustaya “Neden ekipteki diğer kişilere en azından bu basit uygulamaları öğretmiyorsun” dediğimde aldığım cevap beni şok etmişti: “Öğretirsem bir süre sonra benim yerime geçer…“ İnsanlar püf noktalarını kendileri ile birlikte götürüyorlar. Her iş yeri hem tecrübeli hem de genç adaylar aramaktadır. Bu gerçekçi bir yaklaşım değil. Gençlerimize gereken şansı vermiyoruz ki deneyim kazansınlar. Tüm bu durumlar, ülke gerçekleri beni daha çok yazmaya, daha fazla kişiye ulaşmaya mecbur kılıyor. Bu güne dek bildiklerimi hiçbir peşin hüküm olmadan herkesle paylaştım. Belki de bu heyecan beni yazmaya itiyor.

7. Beğendiğiniz ve kitaplarını okuduğunuz bir yazar var mı?

Şu sıralarda daha çok mitolojik içerikli kitaplar okuyorum. Yerli yazarlardan Cevat Şakir Kabaağaçlı yani Halikarnas Balıkçısı, yabancı olarak da Madeline Miller kitapları okuyorum. Kendini tatmin edercesine ağır bir dil ve ifade tarzı kullanmayan her yazarı okuyabilirim.

Ben de basit ve anlaşılır olmaya özen gösteriyorum. Aslını söylemek gerekirse yazmaya ilgi duyduğum konular kurgu roman tarzındaydı. Ama yıllardır bekleyen “Kariyer Anahtarı” projemi gerçekleştirene dek kurguya yönelmek istemedim. Ama artık bundan sonra kurguladığım çalışmalara yoğunlaşmak istiyorum.

8. Peki yazarlarla görüşme imkânınız oldu mu? Bir araya geldiniz mi hiç?

Evet, tanıdığım ve bizzat görüştüğüm bazı yazarlar var. Kesinlikle onlarla olan diyaloglarım, kitaplarından aldığım tatlardan mutlaka etkileniyorum, besleniyorum.  

9. Konularınızı nasıl seçiyorsunuz?

Daha önce de ifade ettiğim gibi aslında yönelmek istediğim tarz kafamda kurduğum bazı öyküleri bir araya getirerek romana dönüştürmek. Bu doğrultuda şu günlerde ikinci kitabım üzerinde çalışıyorum.  Sanırım yılbaşına tamamlanmış olacak. Konusu; ömrü boyunca gizlice elinden tuttuğu çocuğun kendi ayakları üzerinde durduğundan emin olmak isteyen bir Koruyucu Melek olacak.

İlk kitabımdaki kariyer gelişimi konusu üzerinde çalışarak, ileriki süreçte belki kitabımın bazı bölümlerini daha da açarak yeni kitaplara dönüştürebilirim. Mesela sabretmek, karar vermek, mesela karşınızdaki kişiyi doğru dinleme becerileri, problem çözme deneyimleri… Ama şimdilerde daha çok günlük yaşama, insana dair konular üzerinde çalışmayı düşünüyorum. Kesinlikle konularımı klasik mühendis yaklaşımı ile ölçüp biçip planlayarak seçmiyorum. Tamamen deneyimlediğim konulardan, bende iz bırakan gözlemlerimden besleniyorum. Şu günlerde hayvanlar en çok etkilendiğim konulardan. Kim bilir belki üçüncü kitap konusu bu dünyayı paylaştığımız dostlarımızdan olabilir…

10. Peki son olarak buradan okurlarınıza seslenmek isteseniz ne derdiniz?

Çok klasik bir cümle olacak ama insanın geriye baktığında bunu iyi ki yaptım diyebileceği bir şey yapması lazım diye düşünüyorum. İyi ki şu kitabı okudum, iyi ki Karadeniz’i gezdim veya iyi ki şu sosyal projede yer aldım gibi... Ben ancak bu şekilde mutlu olabiliyorum. Geçtiğimiz günlerde Ferhan Şensoy bir röportajında her yazarın gerisinde yarım bir çalışma bırakmama takıntısının olduğunu ifade etmişti. Ne kadar doğru, ben bunu genellemek istiyorum. Hiçbir şeyi yarım bırakmamalı insan…

Buradan sizin aracılığınızla kariyer gelişimi konulu “Kariyer Anahtarı” kitabımı okuyacak okurlarıma çalışma hayatında başarılı bir gelecek diliyorum.

Hayata atılırken kişisel farkındalık, hedef belirleme, planlama ve aksiyon hepsi ciddi bir özen gerektiriyor. Her adımınızda mutlaka bir sonraki hamlenizi planlayınız. Yaptıklarınızdan, hatalarınızdan pişmanlık duymayın. Bunlar sizin başarınızı perçinleyecek deneyimler olacaktır. Önemli olan onlardan nasıl dersler çıkaracağımızdır.

Kurgu kitaplarımı okuyacak dostlarıma ise kitaplarımın tadını çıkarmalarını öneriyorum. Onları bir nebze de olsa hayatın tekdüzeliğinden uzaklaştırıp düşündürebiliyorsam başarılı olduğumu düşüneceğim. Benden haber almak için sosyal medya hesaplarımı takip edebilirler.

Herkese İzmir’den selamlarımı iletiyorum. 

Editör: TE Bilisim