Kahramanmaraş’ın deneyimli gazetecisi ve edeajans.com.tr genel koordinatörü Mustafa Şirin “’Kongre’den ne umduk, ne bulduk…” diye yazıyor. İşte o yazı:

Cumhur İttifakı’nı oluşturan AK Parti ile MHP’nin Büyük Kongreleri geçen günlerde gerçekleştirildi.

19 yıldır iktidarda bulunan AK Parti ile büyük destekçisi MHP’nin ‘büyük’  kongrelerinde beklenenin aksine ‘büyük’ değişiklikler olmadı.

Dost acı söyler misali; özellikle AK Parti’nin yeni MKYK’sında yer alan isimlerin, 2019 yılı Mart seçimlerini kaybedenler arasında yer alanlardan seçilmesi, ‘Erdoğan kaybedenleri ödüllendirdi’ yorumlarını da beraberinde getirmedi değil. Bu durum teşkilat üyelerini; “Nasıl olsa başarısızlığın hesabı sorulmuyor” algısına yönlendirebilir.

Parti’nin tanınmış ve yıllanmış isimlerinin küserek başka yerlere gitmemesi için MKYK asil ve yedek üye sayılarının artırılmasının yanında ‘hayli tecrübeli’ isimlere ağırlık verilmesi de istikbal bekleyen gençlerin önünü adeta tıkayabilir. (Bazılarını küstürmeyelim derken, -maazallah- seçmen küserse ne olacak.) Toplumun bütün katmanlarından daha geniş yelpazeli bir liste olsa daha iyi olmaz mıydı?

Ulusal basında bu yönde yer alan bir haberi birlikte okuyalım: “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı; son Başbakan Binali Yıldırım, hem Mart hem de tekrar edilen Haziran ayındaki seçimlerde Millet İttifakı’nın adayı olan Ekrem İmamoğlu karşısında seçimi kaybetti. İstanbul seçimlerinde görevli olan Genel Başkan Yrd. Ali İhsan Yavuz ve dönemin İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak da, İstanbul’da kaybedenler arasındaydı. Üç isim de MKYK’da görev aldı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ise aday Mehmet Özhaseki idi. Ancak Ankara’da da seçimi CHP ve İYİ Parti’nin adayı Mansur Yavaş kazandı. 2019’da seçimi kaybeden Mehmet Özhaseki ve yine kaybeden Ankara İl Başkan Yardımcısı Cem Şahin de MKYK listesinde yer alan isimler arasında…2019 Mart seçimlerinde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için de aday olan Menderes Türel, seçimlerde CHP’nin adayı Muhittin Böcek’e kaybetmişti. Antalya’da seçimi kaybeden Menderes Türel de yeni MKYK’da yer buldu. Yine 2019 Mart seçimlerinde Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı CHP’li Yılmaz Büyükerşen’e kaybeden Burhan Sakallı da, MKYK’da yerini aldı. 2019 Mart seçimlerinde Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı CHP’li Osman Gürün’e kaybeden AK Parti’li Mehmet Nil Hıdır da yine MKYK’ya girdi. AK Parti’nin yeni MKYK’sında yer alan isimlerin, 2019 yılı Mart seçimlerini kaybedenler arasında yer alanlardan seçilmesi, “Erdoğan kaybedenleri ödüllendirdi” yorumlarını da beraberinde getirdi.”

Evet, aynen böyle yazılmış.

Peki; her seçimde AK Parti’ye bugüne kadar büyük destek veren Kahramanmaraş olarak bizim ne suçumuz vardı? Kahramanmaraş milletvekili Mahir Ünal, hem Genel Başkan Yardımcılığından hem de Tanıtım Medya Başkanlığından oldu. Mahir Ünal’ın AK Parti Grup Başkanvekili olarak, geçen dönem Genel Merkez MDK’sında görev alan kıymetli dostumuz Türk İslam Karakoç’un da bir üst basamakta yani yeni MKYK’da görevlendirilmesi Kahramanmaraş’a buruk sevinç yaşattı. (Mahir Ünal, yine MYK’da yer alacak.)

Halbuki Büyük Kongre’den ‘büyük’ beklentilerimiz vardı:

İstanbul seçimlerinin kaybedilmesinin sorumluları arasında gösterilen Ali İhsan Yavuz ile Ankara’yı kaybeden Mehmet Özhaseki yeni MKYK’da yer almayacaktı. Yerel yönetimlerin başına ise başka biri getirilmeliydi. Vatandaşa umut olacak yeni şeyler açıklanacaktı.

Kahramanmaraş’tan Mahir Ünal’ın yanısıra Ahmet Özdemir ile Habibe Öçal veya Veysi Kaynak, Fatih Mehmet Erkoç ya da Metin Doğan veyahutta Ömer Oruç Bilal Debgici yeni MKYK’da yer alacaktı.

Beklentilerimiz bu yöndeydi. Hele de Özhaseki bizim Kahramanmaraş’ta pek sevilmiyordu. Çünkü; ‘Gönül Belediyeciliği’ sloganının kullanıldığı bir dönemde Kahramanmaraş’ta büyükşehirin başına Özhaseki’nin telkinleri ile getirilen zat, AK Parti’yi Kahramanmaraş’ta adeta günden güne eritiyordu. KMBB ile sendika arasındaki grev sürecini hep birlikte takip ettik. Yeri gelmişken bu konuda birkaç kelam edelim:

Madem anlaşma sağlanacaktı, neden bunca süredir sıkıntı, ayak sürüme ve inatlaşma yaşatıldı…KMBB gerginliğinden AK Parti prestij kaybederken, başta İYİ Parti olmak üzere muhalefet bir hayli prim yaptı. Bu arada anlaşmanın Ankara’da sağlanması da, bay başkanın buradakileri pek te muhatap almadığının açık bir göstergesi oldu. Keşke bu iş başkentte değil de yerelde çözümlenebilseydi.  Haa unutmadan anlaşmanın, İYİ Parti il başkanının adliyeye suç duyurusunda bulunması sonrasına denk gelmesi de hayli dikkat çekti.  Neyse….Hayırlısı olsun diyelim. İşçi kardeşlerimize hayırlı olsun…

Ve tekrar dönelim asıl konumuza…

AK Parti’nin kalesi Kahramanmaraş’ta durum  böyle ise diğer yerleri düşünmek bile istemiyorduk. Ama gelin görün ki ortadaki başarısızlığa rağmen Ali İhsan Yavuz ile Özhaseki ‘kaya’ gibi yerlerini korumuşlardı. Neyse; sloganımız ne idi: “Yükseklerde üşünülür, büyüklerimiz bizi bizden daha iyi düşünür.”

Gerçi tüm bunlar vatandaşın ne kadar umurunda.

Vatandaş, yakında başlayacak Ramazan ayı öncesinde evine erzak alma telaşında.

12 ŞUBAT VE KENDİNİ KURTARAN MARAŞ

Vatandaş, kredi ya da kredi kartlarını veya yapılandırma taksitlerini nasıl ödeyeceği telaşında.

Vatandaş, kendine, işsiz oğluna ya da kızına iş bulma derdinde.

Vatandaş, aldığı asgari ücretle veya kısa çalışma ödeneği ile evine ekmek götürme telaşında.

Ama şu da bir gerçek ki, AK Parti’ye duyulan heyecan günden güne azalıyor. Kahramanmaraş’ta çarşı pazarda durum budur. Dost acı söyler ama doğruyu söyler. (Bu yazılanlara bazıları küsecek ya da alınacak diye doğruları yazmayalım mı.)

Sonuç olarak; AK Parti Büyük Kongresi’nden duyulan memnuniyetsizlik vatandaşa yön verecek kesimlerdeki heyecansızlığı artırıyor. AK Parti iktidarı için bugüne kadar –karşılık beklemeden- canla başla çalışanlar, yeni bir seçimde iktidar nimetlerinden yararlanan ‘AKP’lilerin çalışmalarını beklerlerse haksızlar mı?

Köşe başlarına, makam ve mevkilere kurularak AK Parti’yi günden güne eriten bu ‘AKP’liler ise oyların ağaçta yetişen meyveler olduğunu sanıyorlar. (Halbuki savaklar açılırsa suyu tutmak zordur.)

Neyse hayırlısı olsun inşallah. 

Bakalım ilerleyen günlerde neler olacak, birlikte göreceğiz.

Yeniden görüşmek dileği ile…

MUSTAFA NURİ ŞİRİN

https://www.edeajans.com.tr/kongreden-ne-umduk-ne-bulduk-25411h.html

Editör: TE Bilisim