Kahramanmaraş’a kazandırdığı modern Atık Su Arıtma Tesisleriyle şehri çevreci bir kimliğe büründüren KASKİ Genel Müdürlüğü, Nurhak İlçemizde maliyeti 30 Milyon 328 Bin Türk Lirası olan İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi Projesinin inşaat çalışmalarına başladı.

KASKİ’den yapılan açıklamada “Her ilçeye Atıksu Arıtma Tesisi kurmayı hedefleyen KASKİ Genel Müdürlüğü; Afşin, Pazarcık, Türkoğlu, Elbistan ve Kahramanmaraş Merkez Atık Su Arıtma Tesislerinden sonra Nurhak ilçemize de atık su arıtma tesisi kuruyor” denilerek, şu ifadlere yer verildi:

“SUKAP kapsamında yapımı başlayan projemizin yüzde 50’si hibe yüzde 50’si ise İller Bankasından alınan kredi ile karşılanacak.

Haziran 2022 tarihinde yapımı başlayan işin kapsamında, 845,80 metreküp/gün kapasiteli İleri Biyolojik Atıksu Artıma Tesisi ile ilçemizde atıksular çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden arıtılarak alıcı ortama deşarj edilecek.

Yaklaşık 5 dönümlük bir alanda kurulacak ileri biyolojik atık su arıtma tesisinde giriş, kaba ızgara, ince ızgara, kum tutucu, giriş terfi merkezi, anaerobik havuz, havalandırma havuzu, son çökeltim havuzu, mikro disk filtre, klor temas tankı, blower binası, dekantör binası, jeneratör binası üniteleri yer alacak.

Çalışmaları devam eden tesisinin Eylül 2023 tarihine kadar tamamlanarak işletmeye alınması hedefleniyor.

KASKİ Genel Müdürlüğü olarak gelecek nesillere daha sağlıklı ve daha temiz bir çevre bırakma gayreti ile vatandaşlarımızın hizmetindeyiz.​”

SUKAP NEDİR?

Kısaltılmışı SUKAP olan Su Kanalizasyon Ve Altyapı Projeleri; çalışmaları 2011 yılında başlayan, belediyelerimizin su kanalizasyon ve altyapı projelerini desteklemek amacıyla yürütülen bir projedir.

Bu kapsamda; Cumhurbaşkanı Kararı ile nüfusu 25 bin ve altında olan belediyelere Genel Bütçe'den ayrılan ödenekten proje tutarının yüzde 50'si oranında hibe destek sağlanmakta, kalan yüzde 50'si için ise İller Bankası A.Ş. tarafından belediyesine uzun vadeli kredi açılmaktadır.

Nüfusu 25binden fazla olan ve Cumhurbaşkanı Kararı ekinde yer alan belediyelere ise 5393 sayılı Belediye Kanunundaki borç stoku limitine uyma şartı aranmaksızın İller Bankası A.Ş.’ ce kredi tahsisi yapılmaktadır. Ayrıca projesi hazır olmayan belediyelerin projeleri İller Bankası A.Ş. tarafından öncelikle projelendirilmektedir.

Proje kapsamında değerlendirilmek üzere; Merkezi Yönetim Bütçe Kanunları ile Bankamıza 2011-2021 yılları arasında toplam 6 Milyar 492 Milyon 529 Bin TL ödenek aktarılmıştır.

Proje kapsamında yürütülen 1.476 adet iş için söz konusu ödenekten 5 Milyar 516 Milyon 377 Bin TL hibe, 7 Milyar 851 Milyon 159 Bin TL kredi olmak üzere toplam 13 Milyar 367 Milyon 536 Bin TL belediyelerimizin su kanalizasyon ve altyapı projeleri için tahsis edilmiştir.

Günümüze kadar SUKAP kapsamında 1232 adet iş bitirilerek yerel yönetimlerin hizmetine sunulmuş olup diğer işlere yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Editör: TE Bilisim