İYİ Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Av. Ahmet Çabukel, Divanlı Mahallesi’nde açık pazar yeri elinden alınan pazarcı esnafının sesi oldu.

En fazla 50 esnafın sığabileceği kapalı pazar yerine 150 esnafın sığmasının mümkün olmayacağını ifade eden Başkan Çabukel, alana tezgahların da sığmadığını belirterek Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay’a; kullanışlı ve büyük bir kapalı pazar yeri yapılana kadar mevcut açık pazar yerini kullanıma açın çağrısında bulundu.

Kahramanmaraş’ta Dulkadiroğlu Belediyesi Divanlı Mahallesi’ndeki açık pazar yerini alışverişe kapatarak pazarcı esnafını Kümbet Taziye Evinin altında dönüştürdükleri kapalı pazar yerine yönlendirdi. Kapalı pazar yerine tezgahlar da esnaflar da sığmayınca, esnaflar tezgahını açamadı. Esnafın her zaman kullandığı açık alana tezgah açmasına zabıta ekipleri de müsaade etmeyince hem esnaflar hem de alışverişe gelen vatandaşlar mağdur oldu.

Dulkadiroğlu Belediyesi’nden çözüm bulamayan pazarcı esnafının yardımına İYİ Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Av. Ahmet Çabukel koştu. Esnafı dinleyerek Dulkadiroğlu Belediyesi ile iletişim kuran Çabukel, alanda bir basın açıklaması yaparak Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay’a; “Esnafı da vatandaşı da mağdur etmeyin” çağrısında bulundu.

“3 MİLYON LİRALIK MEYVE VE SEBZE, ARABALARDA DURUYOR”

Başkan Çabukel, “Bugün Divanlı Mahallesi’nde pazar yerindeyiz. Burası yaklaşık 40 yıllık bir Pazar yeri. 40 yıldan beri buradaki vatandaşlarımızın babaları, dedeleri, ataları buradan ekmek yediler. 40 yıl sonra ise ne yazık ki Dulkadiroğlu Belediye Başkanlığı zabıta ekipleriyle beraber buradaki pazarcı esnaflarımızın tezgâh açmalarına engel oluyorlar. Şu an burada pazarcı esnaflarımızın araçları meyve ve sebzelerle dolu. En az 3 milyon liralık meyve ve sebze, arabalarda duruyor. Buradaki vatandaşlarımız, akşam evlerine ekmek götürecekler. Bunun için burada bekliyorlar ve sabahtan beri pazar açılmıyor” dedi.

“150 TANE PAZARCI ESNAFI, 45-50 KİŞİLİK YERE NASIL SIĞSIN?”

Pazarcı esnafımız mağdur edildiği gibi alışveriş yapan vatandaşların da mağdur edildiğine dikkat çeken Başkan Çabukel, şöyle konuştu: “Buradaki pazar yerinden alışveriş yapan vatandaşlarımız, buraya kadar geliyorlar ve kurulu bir pazar olmayınca elleri boş gidiyorlar. Şimdi burası 40 yıldır esnaflarımızın ekmek kapısı olduğu gibi bu bölgedeki vatandaşlarımızın da alışveriş noktası olmuş. Dolayısıyla hem esnafımız hem de vatandaşlarımız mağdur oluyor. Buradaki esnaflarımızın ve vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin asıl sebebi de bölgedeki birkaç tane evin şikâyet etmesiymiş. Dulkadiroğlu Belediyesi de bu şikâyetler doğrultusunda, 150 tane pazarcı esnafını 45-50 kişinin zar zor sığacağı kapalı pazar yerine yönlendiriyor. 150 tane pazarcı esnafı, 45-50 kişilik yere nasıl sığsın? Madem kapalı pazar yeri yapıyorsunuz neden esnafların tamamının sığacağı kadar büyük yapmıyorsunuz? Madem yaptığınız Pazar yeri ihtiyacı karşılamıyor. O zaman niye mevcut pazar yerini, pazarcı esnafına kapatıyorsunuz? Buradan Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay’a sesleniyorum. Bakın Necati Bey! Buradaki esnaf ve vatandaşlarımızın hiçbirisi sizin düşmanınız değil. Buradakiler, sizler bizler gibi Kahramanmaraş’ımızda yaşayan vatandaşlarımız. Ne buradaki esnaflarımızı ne de buraya alışverişe gelen vatandaşlarımızı mağdur etmeye hakkınız yok.”

“KANUNA VE NİZAMA UYGUN DAHA DA BÜYÜK BİR YER YAPIN”

Daha büyük ve kullanışlı bir kapalı pazar yeri yapana kadar pazarcı esnafına mevcut açık alanın tahsis edilmesi gerektiğini belirten İYİ Parti İl Başkanı Çabukel, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay’a şu çağrıda bulundu:” Bir an önce buradaki esnaflarımızın pazar yerini aktif hale getirin, kanuna ve nizama uygun daha da büyük bir yer yapın. Esnaflarımız, ezilip büzülmeden tezgâhını açıp ürünlerini sergilesin; vatandaşlarımız da rahatça alışverişlerini yapsınlar. Hem esnafımız hem de vatandaşlarımız yağmurda çamurda ıslanmadan veya yazın güneşte yanmadan konforlu bir şekilde alışverişlerini yapsınlar. Bunu yaparsanız; biz zaten yanınızdayız. Bundan hiçbir şüpheniz olmasın. Daha fazla esnafı da vatandaşı da mağdur etmeyin!”

BAŞKAN ÇAKMAK: İÇERİYE TEZGAH DA ESNAF DA SIĞMIYOR!

Kahramanmaraş Semt Pazarcıları Dernek Başkanı Mehmet Çakmak, ise kapalı pazar yerine tezgahın da esnafın da sığmadığını vurgulayarak açık pazar yerinin esnafa tahsis edilmesini istedi.

         Çakmak, şunları kaydetti: “Bugün Kümbet Pazarı’ndayız. Her zaman tezgâh açtığımız yere bugün belediye tarafından tezgah açmamıza müsaade edilmiyor. Belediye, Kümbet Taziye evinin altında dönüştürdükleri kapalı alana yönlendiriyor. Kapalı alana da esnafımız sığmıyor. İçeride sıkıntı var. Diğer taraftan vatandaşlar alışverişe geldi pazarcı esnaflarımızdan satış yapmalarını bekliyorlar. Ama belediye buna müsaade etmiyor. İlla ki kapalı alana geçeceksiniz, diyorlar. Kapalı alan diye yaptıkları pazar yerinin de pazarla alakası yok. İçeriye tezgah da sığmıyor, esnaf da sığmıyor. Biz de sığmadığımız için ve şartların elverişli olmaması, içeride oramın Pazar ortamına uygun olmaması nedeniyle bunu kabul etmiyoruz.”

Editör: TE Bilisim