Bu sezon Kahramanmaraşspor’un da yer aldığı TFF 2.Ligi’nin 2019-2020 Sezonu Lig Statüsü yürürlüğe girdi.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu, 2019-2020 sezonu Ziraat Türkiye Kupası ve Profesyonel Lig statülerini yayınlandı. Kahramanmaraşspor’un da yer alacağı TFF 2.Ligi, bu sezon da iki ayrı grupta 36 takımın katılımı ile oynanacak. Lig sonunda birinciler isimlerini bir üst lige yazdıracaklar, gruplarda 2-5 arasındaki takımlardan da oynayacakları play-off müsabakaları sonunda bir üst lige yükselecek 3’üncü takımı belirleyecekler. Lig sonunda gruplarında son 3 sırayı alacak takımlar da, bir alt lige düşecekler.

TFF Yönetim Kurulu 11.07.2019 tarih ve 3 sayılı toplantısında 2019-2020 Sezonu; Spor Toto Süper Lig Cemil Usta Sezonu, Spor Toto 1. Lig, TFF 2. Lig, TFF 3. Lig Statüsü'nü kabul etti. Kabul edilen Statüler 16 Temmuz 2019 tarihinde TFF'nin resmi internet sitesi TFF.ORG'da yayınlanarak yürürlüğe girdi.

TFF 2.LİGİ STATÜSÜNÜN SATIR BAŞLARI

TFF 2. Lig, bir önceki sezonun sonunda Spor Toto 1. Lig’den düşen 3 takım, TFF 3. Lig’den yükselen 6 takım ve TFF 2. Ligde kalan 27 takımın katılımı ile toplam 36 takımdan oluşur.

TFF 2. Ligde Futbolcuların Uygunluğu hükümlerine uygun olarak futbolcuları müsabakalarda oynatabilirler.

TFF 2. Lig, 18’er takımlı Beyaz Grup ve Kırmızı Grup olmak üzere 2 grupta, çift devreli lig usulüne göre oynanır.

 TFF 2. Lig’de, çift devreli lig müsabakaları sonunda her iki grupta 16, 17 ve 18. Sıraları alan toplam 6 takım TFF 3. Lig’e düşer.

TFF 2. Lig’de çift devreli lig müsabakaları sonunda her iki grupta 1. olan takımlar Spor Toto 1. Lig’e yükselir.

Çift devreli lig müsabakaları sonunda TFF 2. Ligin her iki grubunda 2., 3., 4. ve 5. Sırayı alan takımlar, Spor Toto 1. Lig’e yükselecek 3. takımın belirleneceği Play-Off müsabakalarına katılırlar.

Play Off Müsabakaları Grup İçi Eşleşmeler ve Final Müsabakası olmak üzere iki kademeden oluşur.

Her iki grupta, kendi gruplarında 2 ve 5. sıraları alan takımlar “Birinci Eşleşme”yi, 3. ve 4. sıraları alan takımlar “İkinci Eşleşme”yi oluştururlar. Eşleşmeler çift maç eleme usulüyle ve ilk müsabakaların 4. ve 5. sıraları alan takımların sahasında olması suretiyle oynanır.

“Birinci Eşleşme” ile “İkinci Eşleşme”de tur atlayan takımlar “Üçüncü Eşleşme”yi teşkil ederler. “Üçüncü Eşleşme” çift maç eleme usulüyle ve ilk müsabakaların “İkinci Eşleşme”nin galibi olan takımların sahasında olması suretiyle oynanır. “Üçüncü Eşleşme”lerin sonunda tur atlayan takımlar, Spor Toto 1. Lig’e yükselecek 3. takımın belirleneceği Final Müsabakasını oynamaya hak kazanırlar.

Final Müsabakası TFF tarafından tespit edilecek tarafsız sahada tek maç eleme usulüyle oynanır. Final müsabakasının normal süresi berabere sonuçlanırsa müsabaka on beşer dakikalık iki devre halinde uzatılır. Uzatma devrelerinde eşitlik bozulmazsa, kazanan takım penaltı noktasından yapılacak vuruşlar sonucunda belirlenir. Kazanan takım Spor Toto 1. Lig’e yükselen 3. takım olur.

Kulüpler, sezon boyunca oynayacakları stadyumları belirler ve mülkleri kendilerine ait değilse tahsis işlemlerini bizzat yaparlar. Kulüplerin belirledikleri stadyumlarda müsabaka yapmaları TFF’nin onayına tabidir. TFF tarafından aksi kabul edilmediği sürece, bir stadyum en fazla 2 takımın iç saha müsabakaları için belirlenebilir.

Stadyumun içerisindeki büfelerde ve görevlilere dağıtılan kumanyalarda, içeceklerin kapalı şekilde ve şişe içerisinde satılması veya dağıtılması ile seyircilerin stadyuma bu ve benzeri maddelerle alınması yasaktır.

Müsabakanın oynanacağı gün saat 09:30’da stadyum denetimi yapılır.

Müsabakalarda yedek kulübesini belirleme hakkı ev sahibi kulübe aittir. .

Takımların siyah bant takma veya siyah forma ile müsabakaya çıkmaları, saygı duruşunda bulunmaları TFF’nin iznine tabidir.

Müsabakalarda yedek kulübesinde oturmaları kaydıyla sahaya en fazla 7 yedek futbolcu, bir yönetici, bir teknik sorumlu, bir antrenör, bir kaleci antrenörü veya yerine bir antrenör, bir eşofmanlı masör veya fizyoterapist ve bir doktor girebilir.

Saha kenarında oturmalarına müsaade edilenler, görevleri dışında hiçbir olaya sözlü veya fiili olarak müdahale edemezler.

TFF 2. Lig müsabakaları sonunda gruplarını birinci olarak bitiren kulüplere, kural olarak ilgili kulüplerin son lig müsabakaları (34. hafta) sonunda, play off birincisi olan kulübe ise play off final müsabakası sonunda TFF tarafından şampiyonluk ve terfi kupaları verilir.

Statü, TFF Yönetim Kurulu’nun 11.07.2019 tarih ve 3 sayılı toplantısında kabul edilmiş ve 16.07.2019 tarihinde TFF’nin resmi web sitesi olan www.tff.org adresinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Editör: TE Bilisim