UEFA U17 Avrupa Futbol Şampiyonası Elit Tur'da Slovenya, Sırbistan ve Galler ile mücadele eden U17 Milli Takımımız, grubunu ilk iki sırada bitirerek adını Avrupa Şampiyonası'na yazdırdı. 

Slovenya'da oynanan üç maçta 2 galibiyet, 1 mağlubiyetle 6 puan toplayan Milliler, rakip fileleri 11 kez havalandırırken, kalesinde 8 gol gördü. U17 Milli Takımımız, grubun ilk maçında Sırbistan'a 3-2 yenilirken, grubun ikinci maçında Galler'i 5-2 mağlup etti. Son maçta karşılaştığı ev sahibi Slovenya'yı zorlu bir mücadele sonunda 4-3 yenerek Avrupa Şampiyonası biletini aldı.

UEFA U17 Avrupa Futbol Şampiyonası 16 Mayıs - 1 Haziran 2022 tarihleri arasında İsrail'de düzenlenecek. UEFA U17 Avrupa Futbol Şampiyonası Finalleri grup kuraları 6 Nisan 2022 Çarşamba günü saat 12.00'de İsrail'de Daniel Herzliya Otel'de çekilecek. 

Elit Tur karşılaşmaları ile ilgili bir değerlendirme yapan U17 Milli Takım Teknik Direktörü Soykan Başar, "Bu süreçte başta Başkanımıza, Yönetim Kurulumuza ve Milli Takımlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyemiz Sayın Hamit Altıntop'a ve Ümit Milli Takım Teknik Direktörü ve Genç Milli Takımlar Sorumlumuz Sayın Tolunay Kafkas'a destekleri ve bizleri bir an olsun yalnız hissettirmedikleri için çok teşekkür ederiz." diyerek sözlerine başladı.  

Başar değerlendirmelerine şöyle devam etti, "U17 Milli Takımımızın (2005 doğumlular) eleme turundan bu yana geçen yaklaşık 5 aylık süreçte gerek kadro gerek futbol anlayışı gerekse oyuncuların fiziksel ve taktiksel anlamda gelişimlerini hem kamplarımızdaki çalışmalarımızla hem de kulüplerindeki çalışmalarıyla gelişimlerini yakından takip ettik. Bu süreç içerisinde eksiklerimizi giderip Elit Tur müsabakalarına en iyi şekilde hazırlandık. U17 Milli Takımımızın (2005 doğumlular) geniş kadrosundan dolayı bugüne kadar yaptığımız bütün kamplara toplamda 100'e yakın oyuncu davet ettik. En hazır kadroyu ve en iyi performans sergileyecek ve taktiksel oyun anlayışımıza en uygun kadro yapısını oluşturup Elit Tur müsabakalarına hazırlanmaya başladık. Yaptığımız yoğun çalışmaları Elit Tur öncesinde hazırlık maçlarında taktiksel ve oyun anlayışımız ile kadromuza monte ettik ve bu şekilde Elit Tur'a en hazır kadroyu belirlemiş olduk." diye konuştu.

Elit Tur ile ilgili de açıklamalar yapan Başar, "Elit Tur'da oynayacağımız rakip takımların güçlü yanlarını, etkili oyun yapılarını, etkili oyuncularını, zayıf yönlerini video analizler ile belirledik. Her maçın kendine özgü farklı farklı oyun anlayışları olduğunu farklı sistemler ve taktiksel anlayışılar ile rakiplerimize bir şekilde önlem almaya çalıştık. Tabi bunları yaparken kendi oyun anlayışımızdan ödün vermeden cesur futbolumuzla bütün maçlarımızı oynadık. Hedefimiz olan Avrupa Şampiyonası'na katılmak için oynayacağımız 3 maç bizim için çok önem taşıyordu. Turnuvaya her ne kadar istediğimiz sonuçla başlayamamış olsak da oyun anlamında rakibine karşı çok üstün performans sergilemenin de önemli olduğunun farkındaydık. İkinci maçımızda rakibimiz Galler'e karşı alışık olduğumuz hücum futbolunu, baskılı oyunu sergiledik ve bir an olsun düşmeyen tempomuzla farklı kazandık. Bu galibiyetin verdiği özgüven ile ev sahibi Slovenya ile final maçına çıktık. Uzun yıllar unutulmayacak seyir zevki yüksek ve heyecan dolu maçta 3 defa geriye düştüğümüz ve beraberliğin dahi yaramayacağı mutlak galip gelmemiz gereken şartlarda 85. dakikaya 3-2 geride girmemize rağmen kazanma inancımızı bir an olsun kaybetmedik. 86 ve 88. dakikalarda bulduğumuz iki gol ile takımımızı doğrudan İsrail'de oynanacak Avrupa Şampiyonası'na taşımanın gururunu, mutluluğunu ve heyecanını yaşıyoruz." dedi.

Avrupa Şampiyonası ile ilgili de değerlendirmede bulanan Başar, "Elit Tur müsabakalarında ortaya koyduğumuz futbol oyun anlayışımız ile her gün gelişen futbolumuzu daha fazla tecrübe edinerek, finallere daha hazır gideceğimizi ve finallerde Türkiye U17 Milli Takımı'nın adından söz ettireceğini şimdiden söylemek isterim. Hedefimizin kupa olduğunu ve bütün oyuncu ve teknik ekibimizle buna hazırlandığımızı, hedefimizi de gerçekleştirmek için sonuna kadar mücadele vereceğimizi belirtmek isterim. Avrupa Şampiyonası'nda Avrupa'nın en iyi 16 takımı arasına kaldığımız için gururluyuz, mutluyuz ve heyecanlıyız. Bu süreçte bizlerden dualarını esirgemeyen oyuncu grubumuzun ailelerine ve onları yetiştiren tüm kulüp antrenörlerine ve emeği olan tüm Genç Milli Takımlar antrenörlerimize çok çok teşekkür ederiz." diyerek sözlerini noktaladı.

Ümit Milli Takım Teknik Direktörü ve Genç Milli Takımlar Sorumlusu Tolunay Kafkas, U17 Milli Takımı'nın Elit Tur'da grubunu ilk iki sırada tamamlayıp UEFA U17 Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine katılma hakkını elde etmesinden dolayı büyük mutluluk ve gurur duyduklarını ve bundan sonra hiç ara vermeden hazırlıkların Avrupa Şampiyonası'na yoğunlaşacağını belirtti.

Kafkas, U17 Milli Takım Teknik Direktörü Soykan Başar'a çok güvendiğini ve gelecekte de önemli teknik adamlar arasına gireceğine inandığını söyledi. Yıllardır verilen emeklerin karşılığını almanın haklı sevincini yaşadıklarını belirten Kafkas, U17 Milli Takımımızın Avrupa Futbol Şampiyonası'nda da üst sıralar için mücadelesine devam edeceğini sözlerine ekledi. Belirli bir program ve planlı bir çalışma sayesinde bu noktaya gelindiğini ifade eden Kafkas, Elit Tur'un geçilmesinde emeği geçenleri ve Genç Milli Takımlar'a bu süreçte destek veren herkesi tebrik etti. 

Editör: TE Bilisim