Isırgan otu, Kuzey Avrupa ve Asya'dan gelen bir bitkidir. Kalp şeklinde yapraklara sahip olan ısırgan otunun gövdesi, dokunulduğunda yakıcı kimyasallar salan küçük ve sert tüylerle kaplıdır. Isırgan otunun yaprakları, gövdesi ve kökü ezilebilir. Ezilen bileşenler toz, krem ve çay haline getirilebilir. Kurutulan ısırgan otu yapraklarının demlenerek çay olarak içilmesi, çok eski zamana dayanır. Isırgan otu çayı, aktarlardan, büyük marketlerden ve online alışveriş sitelerinden temin edilebilir.

Eğer ısırgan yapraklarını kendiniz toplamak istiyorsanız, mutlaka eldiven kullanın. Isırganın cilde temas etmesi, şiddetli kızarıklık, yanma ve kaşıntı gibi semptomlara yol açabilir.

Isırgan Otu Çayının Faydaları Nelerdir?

Isırgan otu, idrar yolundaki zararlı bakterilerin temizlenmesine yardımcı olabilir. Bu, iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) gibi üriner rahatsızlıkları olan kişilere fayda sağlayabilir. BPH erkeklerde genişlemiş prostat bezine neden olur. Bu, idrar yaparken ağrıya veya diğer sorunlara neden olabilir.

Isırgan otu tarihsel olarak, özellikle artrit ile ilgili ağrı ve ağrılı kasları tedavi etmek için kullanılmıştır. Isırgan otu çayı, osteoartrit ile iltihaplanma ve ağrı ilişkisini de azaltabilir.

Isırgan otu, kan şekeri seviyeleri üzerinde umut verici bazı etkiler göstermiştir. Pankreasın kan şekerini düşüren hormon olan daha fazla insülin yapmasına veya salmasına yardımcı olabilir.

Isırgan, polifenol adı verilen bitki kimyasallarında yüksektir. Polifenoller üzerine yapılan araştırmaların gözden geçirilmesi, bu güçlü bileşiklerin diyabet, obezite, kanser ve kalp hastalığı gibi inflamasyonla ilgili kronik hastalıkların önlenmesinde ve yönetiminde rol oynayabileceğini düşündürmektedir.

Özellikle ısırgan otu özünden elde edilen polifenoller, meme kanseri ve prostat kanserini tedavi etmek için heyecan verici bir potansiyel göstermiştir. Isırgan otu gibi bitkiler ayrıca vücudu yaşlanmaya ve hücre hasarına karşı koruyan maddeler olan güçlü antioksidanlar içerir.

Isırgan Otu Çayı Nasıl Yapılır?

Isırgan otunu hazır paketler halinde veya poşet çay halinde satın alabilirsiniz. Çayı kendiniz hazırlamak istiyorsanız, aktardan kurutulmuş ısırgan alabilirsiniz.

Öncelikle yaprakların üzerine 2-3 bardak su ekleyin ve suyu kaynatın.

Su kaynamaya başlayınca ocağı kapatın ve 5 dakika bekleyin.

Karışımı süzgeçten geçirin.

Dilerseniz, bal veya biraz tarçın ekleyerek içebilirsiniz.

Herhangi bir reaksiyon göstermediğinizden emin olmak için, sadece bir bardak ısırgan otu çayı için.

Isırgan Otu Çayının Yan Etkisi Var Mı?

Isırgan otu çayı, bazı ilaçlarla tepkimeye girebilir. Bu yüzden düzenli ilaç kullananlar çayı tüketmeden önce doktora danışmalıdır. Eğer ısırgan otu çayı içtikten sonra herhangi bir reaksiyon gösterirseniz, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun ve çayı bir daha tüketmeyin.

Önemli Not: Isırgan otu çayı ve diğer bitki çayları, kişiler üzerinde farklı etkilere neden olabilir. Kronik hastalığı olanlar, hamileler, emziren anneler ve alerjik bünyeye sahip olanlar, ısırgan otu çayını tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

Editör: TE Bilisim